Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΕΒΕΝΑ
Να διασωθεί η "ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ"

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Μαρία Μπόσκου

Η μοναδική στη χώρα μας ξυλουργική βιομηχανία παραγωγής ινοσανίδων (MDF) και η μοναδική βιομηχανική μονάδα των Γρεβενών, η ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ, που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης του ακριτικού νομού, με την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική και τις επιταγές της "ελεύθερης αγοράς", έχει μπει σε περίοδο βαθιάς κρίσης και κινδυνεύει ακόμα και με κλείσιμο.

Αυτό διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή Ημαθίας του Κόμματος, Μαρία Μπόσκου,που πραγματοποίησε χτες το πρωί περιοδεία στον υποβαθμισμένο και με ασφυκτικά προβλήματα νομό, αλλά και στην Κοινότητα Ποντοκώμης στην Κοζάνη, που αντιμετωπίζει πρόβλημα ύδρευσης. Κύριος σκοπός της περιοδείας ήταν η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΠΙΝΔΟΣ, η συζήτηση με τους εργαζόμενους της επιχείρησης και μια "από πρώτο χέρι" ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγική αυτή μονάδα που η λειτουργία της παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του νομού.

Η ΠΙΝΔΟΣ ανήκει στο δημόσιο, που μέσω των τραπεζών Αγροτικής και ΕΤΒΑ κατέχει το 52% των μετοχών και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Γρεβενών, Καστοριάς και Εορδαίας που κατέχουν το 46,5% των μετοχών της επιχείρησης. Παρά το γεγονός ότι το εργοστάσιο ιδρύθηκε πριν περίπου 10 χρόνια με την προοπτική να προσφέρει ανάπτυξη, εργασία και τόνωση της οικονομίας του Νομού Γρεβενών, για να ξεφύγει ο τόπος από την υπανάπτυξη και να συγκρατήσει τον πληθυσμό του, τελικά η επιχείρηση δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα ασφυκτικά προβλήματα που δημιουργεί η οικονομία της αγοράς και η αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Στις συζητήσεις που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους, φάνηκε ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ανταγωνισμού από τα εισαγόμενα προϊόντα, που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Για να γίνει ανταγωνιστική η εταιρία πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις ανανέωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού, που θα έριχνε το κόστος παραγωγής κατά μονάδα.

Χρήματα όμως για επενδύσεις δεν υπάρχουν γιατί οι αγροτικές ενώσεις, που συμμετέχουν σαν ιδιοκτήτριες, δεν είναι σε θέση να διαθέσουν χρήματα για το σκοπό αυτό, γιατί με την πολιτική που εφαρμόζεται από το κράτος απέναντι στους συνεταιρισμούς, είναι όλοι χρεωμένοι και δεν μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο ανάπτυξης. Η Αγροτική Τράπεζα από την άλλη έχει σταματήσει τις παραγωγικές επενδύσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της και εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

Εκτός από τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής όμως απαιτείται και η κατάλληλη υποδομή - οδικό δίκτυο, σιδηροδρομική γραμμή - που θα μείωνε κατά πολύ το κόστος μεταφοράς των προϊόντων και των πρώτων υλών. Απαιτείται ακόμα η πολιτική βούληση και το θεσμικό πλαίσιο που θα επέτρεπαν τη χρηματοδότηση των παραγωγικών μονάδων με χαμηλότοκα δάνεια. "Στην Ευρώπη για παράδειγμα - ανέφερε διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας - χορηγούνται δάνεια με επιτόκιο 3% και 4%, ενώ εδώ κοστίζουν 15% και 20%.

Το σωματείο εργαζομένων θεωρεί ότι η επιχείρηση, που τα προϊόντα της είναι άριστης ποιότητας, έχει προοπτικές και μέλλον, με την προϋπόθεση ότι θα:

- γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις,

- μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος,

- εκσυγχρονιστεί ο παραγωγικός εξοπλισμός και εφαρμοστεί νέο μάρκετινγκ στο τμήμα πωλήσεων.

Η Μαρία Μπόσκου διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα σταθεί πάντα στο πλευρό τους και θα στηρίξει όλους τους αγώνες για τη διάσωση της επιχείρησης. Τόνισε όμως ότι μόνο ο αποφασιστικός ενωμένος αγώνας των ίδιων των εργαζόμενων μαζί και με τον υπόλοιπο λαό της περιοχής, ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν τον τόπο σε μαρασμό, μπορεί να δώσει λύσεις για να μη θρηνήσουμε το κλείσιμο μιας ακόμα σημαντικής παραγωγικής μονάδας.

Μια κοινότητα χωρίς νερό

Ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ ήταν η Κοινότητα Ποντοκώμης, Κοζάνης, της οποίας οι κάτοικοι για ένα μήνα τώρα λένε το νερό νεράκι, αφού απαγορεύτηκε η υδροδότηση από τις υπάρχουσες πηγές υδροληψίας, λόγω των υψηλών νιτρικών στοιχείων που ανιχνεύτηκαν κατά τη χημική ανάλυση του πόσιμου νερού.

Η Κοινότητα Ποντοκώμης με τη εφαρμογή του "Καποδίστρια" αποτέλεσε μέρος του νεοσύστατου Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη. Μέλη του δημοτικού συμβουλίου με τα οποία συναντήθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο κοινοτικό κατάστημα ενημέρωσαν ότι ο Δήμος έχει δώσει μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού με την τοποθέτηση 8 φίλτρων σε διάφορα σημεία του δικτύου υδροδότησης, για να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν λίγο νερό να πιουν και να μαγειρέψουν.

Το μέτρο αυτό βέβαια είναι προσωρινό, δε λύνει το πρόβλημα και δεν παρέχει και τις εγγυήσεις ότι τα φίλτρα κατακρατούν τα νιτρικά και καθιστούν το νερό πόσιμο.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το θέμα προτείνει ανάμεσα στα άλλα: Να διερευνηθεί αμέσως η εστία μόλυνσης των πηγών υδροληψίας της Ποντοκώμης και εφόσον είναι μόνιμη και μη ανατρέψιμη, να αποδεσμευτούν οι γεωτρήσεις από το εξωτερικό της δίκτυο και άμεσα να εκτελεστούν, χωρίς γραφειοκρατία, νέες γεωτρήσεις σε περιοχή που να εξασφαλίζει καθαρό και υγιεινό νερό.

Τονίζει επίσης τη "σοβαρή ευθύνη της κυβέρνησης, που καυχιέται για χιλιάδες έργα που κατασκευάζει σ' όλη τη χώρα, ενώ δεν έχει εξασφαλίσει τόσα χρόνια τις στοιχειώδεις υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικό καθαρισμό) που θα διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας".

Ο αντιδήμαρχος και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για το ενδιαφέρον που επέδειξε για το πρόβλημα και τόνισαν ότι είναι το μόνο κόμμα που παλεύει με συνέπεια για τη λύση των προβλημάτων του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να προστατευτεί το οικοσύστημα στον ποταμό Βενέτικο(2019-05-07 00:00:00.0)
Μολυσμένο και επικίνδυνο το νερό(2011-01-13 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού(2008-03-22 00:00:00.0)
Πρόβλημα τα νιτρικά(2004-05-25 00:00:00.0)
Παραμένουν στο δρόμο(2003-07-23 00:00:00.0)
Δεν περισσεύουν κάμερες...(2001-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ