Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
Με βάση τους νόμους της αγοράς!

Συζητήθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Νομοσχέδιο, που κάθε άλλο παρά πείθει τον Ελληνα πολίτη να γίνει εθελοντής δωρητής οργάνων, αφού αφήνει ανοιχτά παράθυρα, ώστε το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της μεταμόσχευσης οργάνων, να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας και να ενταχθεί στη συνολική λογική των νόμων της αγοραπωλησίας και του κέρδους που διέπουν τη σημερινή κοινωνία, χαρακτήρισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας το νόμο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά "επί της αρχής" με τη θετική ψήφο μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε συνολικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Απόστολος Τασούλας χαρακτήρισε τις διατάξεις για τη δημιουργία του Εθνικού Ιδρύματος Μεταμοσχεύσεων ανεπαρκείς, αφού, σημείωσε, δεν εντάσσεται συνολικά στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ουσιαστικά οδηγεί τις μονάδες που θα δημιουργηθούν να αποκτήσουν ως κριτήριο το κέρδος. Παράλληλα, επισήμανε ότι διαπιστώνεται ανεπάρκεια στο δημόσιο έλεγχο των προτεινόμενων μονάδων, καθώς και δεν αποσαφηνίζεται το αν οι διαδικασίες κρίσης σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου θα συσχετίζονται με την ίδια τη μονάδα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε τη δημιουργία όρων που θα απαγορεύουν τη δημιουργία καθεστώτος αγοραπωλησίας ανθρώπινων οργάνων και τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τους τυχόν παραβάτες. Τέλος, όσον αφορά τα νοσήλια, σημείωσε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιβαρύνονται περισσότερο τα ήδη επιβαρυμένα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Λάμπρος Παπαδήμας,επιδόθηκε σε εκκλήσεις για αύξηση των εθελοντών δωρητών οργάνων, κατηγορώντας μάλιστα την αντιπολίτευση ότι με την κριτική της δημιουργεί δυσπιστία για το ΕΣΥ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι με τις διατάξεις του νόμου, πλήττεται το παραεμπόριο ανθρώπινων οργάνων, που ανθεί στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

Για "ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις ποικίλης φύσεως" μέσω του προτεινόμενου Εθνικού Ιδρύματος Μεταμοσχεύσεων, έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Μελλάς,ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Κριτική για την εμπορευματοποίηση της υπόθεσης των μεταμοσχεύσεων άσκησαν οι εισηγητές του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ