Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΕΚ
Απατηλές διακηρύξεις προεκλογικού χαρακτήρα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή, στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου

Τον έντονα δημαγωγικό και ρουσφετολογικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, διόλου άσχετο φυσικά από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, κατήγγειλε χτες στη συζήτηση των άρθρων του νομοθετήματος στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.Παράλληλα έκανε αναφορά σε μεθοδεύσεις που διαφαίνονται στο νομοσχέδιο και για το θέμα της στέγασης των φοιτητών που προέρχονται από εργατικές οικογένειες.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Αχιλλέα Κανταρτζή, στην τοποθέτησή του για το άρθρο 1 το νομοσχεδίου που αφορά την αγορά κατοικιών του ΟΕΚ με τη μέθοδο του "λίζινγκ" (ενοικίαση και στη συνέχεια αγορά): "Για να μπορέσει ο εργαζόμενος να αγοράσει την κατοικία αυτή, θα πρέπει να έχει στην άκρη ένα πολύ μεγάλο κομπόδεμα, πράγμα αδύνατον στις σημερινές συνθήκες με τη λιτότητα η οποία για χρόνια ολόκληρα εφαρμόζεται στη χώρα μας και ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων, όπως επίσης και με την ανεργία η οποία υπάρχει. Συνεπώς μόνο οι χαμηλόμισθοι και τα μεσαία εισοδήματα των μισθωτών δε θα ωφεληθούν από αυτές τις διατάξεις". Πρόσθεσε μάλιστα ότι η μόνη ουσιαστικά αλλαγή που γίνεται στα ισχύοντα στον ΟΕΚ, είναι ο τρόπος διανομής των κατοικών, αφού "αν αφαιρέσετε τις κατοικίες οι οποίες θα διανεμηθούν με τα άρθρα 1 και 2 (λίζινγκ), αυτό σημαίνει ότι θα διανεμηθούν λιγότερα σπίτια με τη διαδικασία της κλήρωσης", αφού "πεντακόσια κατασκευάζονταν στην τετραετία, πεντακόσια θα κατασκευαστούν και πάλι".

Συνολικά ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τις διακηρύξεις "απατηλές" κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη των στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ, όπως η αύξηση των πόρων του Οργανισμού, η αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, ενώ κατά την προχθεσινή συνεδρίαση είχε αναφερθεί στην πρόταση του Κόμματος για τη δημιουργία κριτηρίων παροχής κατοικιών στους δικαιούχους, που θα αντικαταστήσουν το ισχύον καθεστώς των κληρώσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου που αφορά τη χορήγηση κατοικιών με ενοίκιο στους φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες - δικαιούχους του ΟΕΚ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντί να ακολουθήσει την οδό την κατασκευής περισσοτέρων φοιτητικών εστιών - κατοικιών, με την εφαρμογή του ενοικίου υπονομεύει το χαρακτήρα της δωρεάν παιδείας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω νομοσχέδιο οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους, αφού "ανοίγει το δρόμο για την επιβολή ενοικίου και στους φοιτητές που στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες".

Τέλος, σχετικά με το θέμα της δημιουργίας "ταμείου αλληλεγγύης" για τους οφειλέτες - δικαιούχους του Οργανισμού, ο Αχιλλέας Κανταρτζής έκανε λόγο για πολιτική ομηρία, καθώς και για θέσπιση ειδικών κριτηρίων για τη βοήθεια ειδικών περιπτώσεων, όπως θανάτου ή αναπηρίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ