Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Πρόταση πνοής για την αμυντική βιομηχανία

Σε διαπιστώσεις αρκούνται οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΠΟΕΜ, αφού χτεσινή σύσκεψη στη Συνομοσπονδία κατέληξε στην έκδοση... ενός δελτίου Τύπου

Σε ένα δελτίο Τύπου περιορίζεται και εξαντλείται η παρέμβαση της ΓΣΕΕ για την αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής σύσκεψης μεταξύ Συνομοσπονδίας, των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου και της ΠΟΕΜ, παρά τις κοινές εκτιμήσεις για την οξύτητα των προβλημάτων.

Αντίθετα η ΕΣΑΚ Μετάλλου κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, που όμως, απ' ό,τι φάνηκε, "έπεφτε βαρύ" στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση των εργαζομένων, συναντήσεις με τους αρμοδίους, συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στο Λαύριο, στην Ελευσίνα κι αλλού, στάσεις εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό ανάλογα και με τις εξελίξεις, να κορυφωθεί με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Μετάλλου που την εξέδωσε με αφορμή τις εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία, τονίζεται ότι αυτές "υποτάσσονται στις ορέξεις του ξένου κεφαλαίου για τη συρρίκνωση και τον έλεγχο της παραγωγικής βάσης της χώρας και στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για τον έλεγχο των Βαλκανίων και ευρύτερα".

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει για τις βιομηχανίες μία προς μία: "Η παραγωγική και αριθμητική συρρίκνωση σε ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, Σκαραμαγκά συνεχίζεται. Ψηφίστηκε η τροπολογία για μετατάξεις από ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ και τμήματα και υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται ή κλείνουν. Σχέδια καταρτίζονται και "μελέτες" εκπονούνται για το πώς θα περιοριστούν τα εργασιακά δικαιώματα. Στην ΕΑΒ προετοιμάζουν σταδιακά την ιδιωτικοποίησή της. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και των προοπτικών της από την εταιρία BOOZ ALLEN HAMILTON. Την ΕΛΒΟ η κυβέρνηση αφού την έχει δρομολογήσει για ιδιωτικοποίηση, την "προικοδοτεί" με 200 δισ. δραχμές από τις προγραμματικές συμφωνίες".

Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, η ΕΣΑΚ Μετάλλου καταγγέλλει τις πλειοψηφίες που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ, την ΠΟΕΜ και τα σωματεία αυτών των επιχειρήσεων, τονίζοντας πως "έχουν αποδεχτεί ότι η εξυγίανση θα γίνει σε βάρος των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της παραγωγικής ανάπτυξης των εργοστασίων".

Τους καλεί άμεσα και αποφασιστικά να αγωνιστούν:

  • Ενάντια στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της αμυντικής βιομηχανίας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
  • Για εξυγίανση στη βάση μιας παραγωγικής και επενδυτικής ανάπτυξης που θα καλύπτει όλο και μεγαλύτερο τμήμα των σύγχρονων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόρριψη των όποιων μελετών οικονομικής εξυγίανσης γίνονται στη βάση του περιορισμού των παροχών και δικαιωμάτων.
  • Για δυνάμωμα του ταξικού πόλου συσπείρωσης σε κάθε εργοστάσιο, αυξάνοντας την πίεση και προς τις διοικήσεις των εταιριών, την κυβέρνηση και τα συνδικάτα. Συντονισμό και δράση τόσο στο επίπεδο των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία όσο και με τους εργαζόμενους άλλων εργοστασίων - οργανισμών και επιχειρήσεων που ξεπουλιούνται και όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων χτυπιούνται.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΣΑΚ Μετάλλου καλεί τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία μεθαύριο στα ναυπηγεία(2013-03-12 00:00:00.0)
Αντέδρασαν στη συρρίκνωση(1998-11-24 00:00:00.0)
Σφοδρή καταγγελία της σαρωτικής πολιτικής(1998-11-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-07-05 00:00:00.0)
Ασφαιρα "πυρά" για την αμυντική βιομηχανία(1997-09-26 00:00:00.0)
Μεταβολή και όπισθεν...(1997-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ