Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"
Τεκμειριωμένη παρέμβαση για το δικαίωμα στη δουλιά

Τα δυο ναυτεργατικά σωματεία, με υπόμνημά τους σε κάθε αρμόδιο, ζητάνε: Να χαρακτηριστεί κακούργημα το δουλεμπόριο. Να αναδιοργανωθεί το ΓΕΝΕ. Να προστατευθούν ουσιαστικά οι άνεργοι

Επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την προστασία του δικαιώματος στη δουλιά, την πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος, την αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και την προστασία των ανέργων ναυτεργατών, κατέθεσαν χτες η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, απέναντι στα οξυμένα ναυτεργατικά προβλήματα. Στο κείμενο γίνεται λεπτομερειακή παρουσίαση των προβλημάτων που βιώνουν οι ναυτεργάτες και συγκεκριμένες λύσεις για την επίλυσή τους.

Ειδικότερα, για την πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος επισημαίνονται τα εξής: "Η νομοθεσία που αφορά την καταδίκη των δουλεμπόρων είναι σκοπίμως προκλητικά ελαστική και επιτρέπει τη διαιώνιση του προβλήματος. Η θέση μας είναι ότι άμεσα επιβάλλεται να τροποποιηθεί ο νόμος 2298/95, ώστε ρητά να χαρακτηριστεί το δουλεμπόριο ως κακούργημα και να καθοριστούν οι ανάλογες αυστηρότατες ποινές φυλάκισης, υψηλό χρηματικό πρόστιμο και άμεση αφαίρεση άδειας του "ναυτικου πράκτορα", που αποτελεί το καμουφλάζ αυτής της αισχρής δραστηριότητας". Τα σωματεία τονίζουν ότι η κατάσταση που επικραττεί στην Ακτή Μιαούλη εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τους προκατόχους του, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σχετικά με το ΓΕΝΕ,τα δύο σωματεία αναφέρουν ότι επί της ουσίας λειτουργεί ως μηχανισμός κάλυψης της εφοπλιστικής ασυδοσίας και του δουλεμπορικού κυκλώματος.Για να σταματήσει αυτό, τονίζουν ότι απαιτείται ναυτολόγηση των ναυτεργατών αποκλειστικά και μόνο από το ΓΕΝΕ, με έλεγχο των σωματείων και σειρά προτεραιότητας. Να απαγορευτεί η παροχή από το ΓΕΝΕ σημειώματος "μη προσφερομένου". Αν δεν υπάρχει άνεργος σε κάποια ειδικότητα, να μπορεί να ναυτολογηθεί άλλος ναυτεργάτες που δεν έχει εξαντλήσει την άδειά του. Να καταργηθεί το "δικαίωμα της απόλυτης επιλογής του πληρώματος" από τις εταιρίες. Να καθιερωθεί η υποχρεωτική αποστολή καταλόγου πληρώματος κάθε μήνα, από τα πλοία, με ευθύνη του πλοιάρχου, ώστε να γίνεται έλεγχος και να ενημερώνονται τα σωματεία και το ειδικό αρχείο που θα τηρείται στο ΓΕΝΕ. Η πλειοψηφία της διοίκησης να αποτελείται από αιρετούς - ανακλητέους εκπροσώπους των ναυτεργατών.

Σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, επισημαίνεται ότι από το 1980 μέχρι το 1996 που έγινε η τελευταία απογραφή, φαίνεται ότι χάθηκαν 29.962 θέσεις εργασίας,ενώ την περίοδο 1997-1999 υπολόγιζεται επιπλέον απώλεια 7.500 θέσεων εργασίας!Τα σωματεία απαιτούν, κατάργηση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης του αποικιακού νόμου 2687/53 που αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Ανάκληση των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ που πήρε το 1997 μειώνοντας τους Ελληνες τουλάχιστον κατά 50% από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων και αποτελούν δείγμα του ταξικού - φιλοεφοπλιστικού προσανατολισμού της κυβέρνησης. Επίσης εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της νομοθεσίας για όλα τα μέλη του πληρώματος. Κατάργηση των "διμερών συμβάσεων" με τις οποίες παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ίσης αμοιβής και ίσης εργασίας. Εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει τη μη ναυτολόγηση αλλοδαπών ναυτεργατών, εφ' όσον υπάρχουν Ελληνες άνεργοι. Απαγόρευση της ναυτολόγησης των συνταξιούχων - αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού.

Για το μέγα θέμα της προστασίας των ανέργων, τα σωματεία ζητάνε: Αμεση αλλαγή της νομοθεσίας που προσδιορίζει την έννοια του ανέργου (άνεργοι είναι όλοι οι ναυτεργάτες που έχουν εξαντλήσει την άδειά τους και δε βρίσκουν δουλιά). Επιδότηση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και των εκτάκτων επιδομάτων Πάσχα - Χριστουγέννων στο 80% του μισθού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ