Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ;

Σκάνδαλα μυρίζουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο, με αφορμή τις συντελούμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών. Ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των τραπεζικών ομίλων "Γιούρομπανκ" και Πειραιώς, που προσφέρουν μυθικά ποσά για την απόκτηση του 51,01% του πακέτου - και άρα για τον έλεγχο - της Τράπεζας Εργασίας, έχει πολλά χαρακτηριστικά "τζόγου", ενώ η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, τηρούν ύποπτη "σιγή ιχθύος".

Η στάση της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών απέναντι στη σκληρή μάχη των ομίλων Λάτση και Πειραιώς που προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Τράπεζας Εργασίας με νόμιμα ή άνομα μέσα και να επιβάλουν έτσι τη θέλησή τους στην ελληνική τραπεζική αγορά, μέσω της εξόντωσης του ανταγωνιστή τους, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Πολλοί μάλιστα, συγκρίνοντας το σημερινό αγώνα δρόμου για την κατάκτηση κυρίαρχης θέσης ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων στην εγχώρια τραπεζική αγορά με την περίοδο που ο μύθος του "έξυπνου τραπεζίτη" κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα "έξυπνα σκάνδαλα" του μεγαλοαπατεώνα Κοσκωτά, δε διστάζουν να χαρακτηρίσουν τη στάση των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και των μικροαποταμιευτών - μικρομετόχων, σαν "ένοχη σιωπή".

*****

Σε μια περίοδο που άλλοι πεινάνε (τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μάς πληροφόρησαν πρόσφατα ότι πάνω από το 21% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας) και κάποιοι άλλοι (όπως οι όμιλοι τραπεζών "Γιούρομπανκ" και Πειραιώς) σκορπάνε τα δισεκατομμύρια σαν... στραγάλια, δικαίως αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που αναρωτιούνται:

Με ποιο κριτήριο άραγε, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ("Γιούρομπανκ" και Πειραιώς) προσφέρουν για την απόκτηση του 50,01% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας, ποσό πάνω από 1 τρισ. δραχμές, ενώ πριν 3 μόλις βδομάδες πρόσφεραν περίπου 200 δισ. δραχμές λιγότερα;

Με ποιο σκεπτικό, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με τη δεύτερη αντιπροσφορά της και - με βάση το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή 9 Ιούλη - ανέβασε το τίμημα για την απόκτηση του 50,01% των μετοχών της Εργασίας, από 785,4 δισ. δραχμές που έδινε με την 1η προσφορά της "Γιούρομπανκ" (τώρα ο Λάτσης ετοιμάζεται να προσφέρει περισσότερα) στο 1,1 τρισ. δραχμές (2η προσφορά ομίλου Τράπεζας Πειραιώς);

Πώς είναι δυνατόν, τα "αφεντικά" της "Γιούρομπανκ" και Πειραιώς να προσφέρουν σήμερα για την απόκτηση του 50,01% της Τράπεζας Εργασίας ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ ποσό σε σχέση με το ποσό που πρόσφεραν όταν η κυβέρνηση έβγαλε στο σφυρί το 51% των μετοχών της Ιονικής, η πραγματική αξία της οποίας ήταν και παραμένει πολλαπλάσια της Εργασίας; Αποτελεί δε κοινό, και αναμφισβήτητα μυστικό, ότι η πραγματική αξία του 51% των μετοχών της Ιονικής (που το απέκτησε ο όμιλος της ιδιωτικής τράπεζας Πίστεως του κ. Κωστόπουλου αντί του ευτελούς ποσού των 273 δισ. δραχμών) ήταν και παραμένει μεγαλύτερη από αυτή της Εργασίας, καθώς η Ιονική κατείχε την τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, πολύ μεγαλύτερα μερίδια καταθέσεων και χορηγήσεων στην αγορά, πολύ περισσότερα υποκαταστήματα και πολύ μεγαλύτερη κινητή και ακίνητη περιουσία από αυτή της Εργασίας για την οποία η τελευταία προσφορά του ομίλου Πειραιώς ανέβασε τη χρηματιστηριακή αξία του 50,01% των μετοχών στο μυθικό ποσό των 1,1 τρισ. δραχμών.

****

Η αντίδραση του ομίλου Λάτση, που αμφισβήτησε τη νομιμότητα της βελτιωμένης προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς και κάλεσε τα μέλη του ΔΣ της Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών να πάρουν θέση, δείχνει πως αυτό το παιχνίδι θα έχει συνέχεια και... ίσως απρόσμενες εξελίξεις. Στην ουσία βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παιχνίδι για μεγάλους παίκτες, πίσω από τους οποίους κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι μεταξύ των βασικών μετόχων της "Γιούρομπανκ" είναι ο όμιλος επιχειρήσεων Λάτση (με το 67%) και η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank (με 10%), του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και των συνεργαζόμενων τραπεζών Μακεδονίας - Θράκης και ΧΙΟS BANK οι μεγαλοεπιχειρηματίες Β. Βαρδινογιάννης (της Μότορ Οϊλ), Κ. Αγγελόπουλος (της "Χαλυβουργικής"), Ευτ. Βασιλάκης (της ΤΕΧΝΟΚΑΡ), Β. Φουρλής (του ομίλου "Φουρλή"), ο εφοπλιστής Γουλανδρής, ο μεγαλοξενοδόχος Δασκαλαντωνάκης της GRECOTEL κλπ., ενώ μεταξύ των βασικών μετόχων της Τράπεζας Εργασίας είναι ο όμιλος CEH (συμφερόντων Λάτση) και η Deutsche Bank που κατέχουν το 20,6% ενώ το υπόλοιπο 79,4% είναι διασκορπισμένο στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Η τελευταία υπερπροσφορά του 1,1 τρισ. δραχμών της Πειραιώς για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και άρα του ελέγχου της Εργασίας καθώς και ο τρόπος αντίδρασης της "Γιούρομπανκ", είναι στοιχεία που δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σύγκρουση "γιγάντων", με ή χωρίς "πήλινα πόδια" που θα αφήσει πίσω της πολλά θύματα. Και όπως είθισται σε κάθε σύγκρουση γιγάντων, έτσι και τώρα, τα θύματα, θα είναι οι αδαείς, δηλαδή οι μικρομέτοχοι που "γλυκάθηκαν" με την ξέφρενη κούρσα ανόδου των μετοχών των 3 τραπεζών, ξεχνώντας πως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει.

Ενα είναι σίγουρο. Οτι τα ιλιγγιώδη ποσά που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές της Τράπεζας Εργασίας - ανεξάρτητα αν τα προσφέρουν τελικά - δεν δίνονται γιατί θεωρούν τα δισεκατομμύρια σαν στραγάλια. Οι δύο τράπεζες βελτιώνουν τις προσφορές τους για την απόκτηση του 51% των μετοχών της Εργασίας δηλώνοντας πρόθυμες να προσφέρουν μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές επιπλέον και παράλληλα ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια για διαφημίσεις, με τη βεβαιότητα ότι αύριο - που θα έχουν κατοχυρώσει δεσπόζουσα θέση στην τραπεζική αγορά - θα τα πάρουν πίσω σύντομα. Και μάλιστα θα τα πάρουν διπλά και τρίδιπλα είτε ενισχύοντας τους τοκογλυφικούς όρους χορήγησης των δανείων και συγκέντρωσης των καταθέσεων, είτε εξαργυρώνοντας με διάφορα χρηματιστηριακά παιχνίδια τις υπεραξίες που δημιουργήθηκαν από την πλειοδοσία των προσφορών και αντιπροσφορών.

****

Και από αυτή την άποψη, προκαλεί εντύπωση ότι ο σημερινός υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την εξαγορά της Τράπεζας Εργασίας (και τα διάφορα παιχνίδια που κρύβονται πίσω από αυτήν την αγοραπωλησία) ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων τους. Και τίθεται το ερώτημα: Αν το 1989 είχε χαρακτηριστεί σκάνδαλο το γεγονός ότι οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των ΔΕΚΟ εγκατέλειπαν τη συνεργασία τους με τις κρατικές τράπεζες και μετέφεραν τις καταθέσεις τους και άλλα διαθέσιμα στην Τράπεζα Κρήτης, με το επιχείρημα ότι ο Κοσκωτάς τούς έδινε μεγαλύτερο επιτόκιο, γιατί άραγε δεν αποτελεί σήμερα σκάνδαλο το γεγονός ότι ο διοικητής του ΙΚΑ υπόσχεται να εξυγιάνει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, με την ανάθεση της διαχείρισης ΟΛΗΣ της περιουσίας του (κινητής και ακίνητης) και των αποθεματικών, σε ιδιώτη μάνατζερ που θα μπορεί κάλλιστα να παίζει την περιουσία του ΙΚΑ στο Χρηματιστήριο;

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα ιλιγγιώδη ποσά που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές της Τράπεζας Εργασίας και τα δεκάδες εκατομμύρια που ξοδεύουν για διαφήμιση, θα τα πάρουν πίσω σύντομα και μάλιστα διπλά και τρίδιπλα είτε ενισχύοντας τους τοκογλυφικούς όρους δανείων και καταθέσεων, είτε εξαργυρώνοντας με διάφορα χρηματιστηριακά παιχνίδια τις υπεραξίες που δημιουργήθηκαν από την πλειοδοσία των προσφορών και αντιπροσφορών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ