Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΑΚΑΡΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Χαριστική βολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας!

- Ως έναρξη της εποχής ουσιαστικών ελέγχων στις επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εργασίας η διάταξη του νόμου 2639/98 "περί σύστασης Σώματος Επιθεωρητών". Ποια είναι η άποψή σας;

- Το έργο των Τοπικών Επιθεωρήσεων Εργασίας ήταν μέχρι σήμερα από υποτυπώδες μέχρι ανύπαρκτο. Αιτία ήταν σκόπιμα μεγάλη έλλειψη από κατάλληλους επιθεωρητές που να διενεργούν ελέγχους σε εργοστάσια, εργοτάξια, οικοδομές και άλλα. Οποια θέση άδειαζε, δεν αναπληρωνόταν. Αντί λοιπόν οι επιθεωρήσεις αυτές να επανδρωθούν με κατάλληλο προσωπικό, τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τους δίνει από πάνω τη χαριστική βολή. Τις συρρικνώνει και τις ενοποιεί, όπως τα Αστυνομικά Τμήματα. Δηλαδή, κλείνει η Επιθεώρηση Εργασίας Περάματος, που ήταν υπεύθυνη για το μεγαλύτερο τμήμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και η Επιθεώρηση Εργασίας Κερατσινίου αναλαμβάνει και το Πέραμα και τη Σαλαμίνα! Κλείνει η Επιθεώρηση Μοσχάτου - Ρέντη και τις περιοχές που μένουν ακάλυπτες τις αναλαμβάνει η Νίκαια. Επίσης μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στο Κέντρο Προστασίας Επαγγελματικού Κινδύνου Πειραιά, καθώς φημολογείται ότι θα γίνουν αποσπάσεις, με συνέπεια να μειωθεί η επάνδρωσή του.

- Εχετε υπολογίσει τις συνέπειες που θα επιφέρει στις συνθήκες εργασίας και στην ασφάλεια αυτή η κατάσταση;

- Πριν από αρκετά χρόνια το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και άλλα σωματεία είχαν τη δυνατότητα μαζί με Επιθεωρητές να διενεργούν ελέγχους. Με τη σταδιακή συρρίκνωση των υπηρεσιών αυτών και βέβαια με τη σημερινή διάλυσή τους, συνειδητά ο υπουργός Εργασίας και βέβαια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, συμβάλλουν στην πλήρη ανεξέλεγκτη καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας. Μιλάμε για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε χιλιάδες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αλλά κυρίως στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που, όπως είναι οι εργατοτεχνίτες, όχι μόνο ασκούν ένα επικίνδυνο επάγγελμα, αλλά έχουν να κάνουν και με την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

- Ποιος είναι ο λόγος κατά τη γνώμη σας που το υπουργείο Εργασίας χτυπά κατάκαρδα τις Επιθεωρήσεις Εργασίας;

- Κατ' αρχήν με το ίδιο νομοθετικό έκτρωμα θεσμοθετήθηκε η "ζούγκλα" των νέων εργασιακών σχέσεων. Η διάταξη για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας έρχεται απλώς να λύσει τελείως τα χέρια της εργοδοσίας για να αναπτύξει την επίθεσή της σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων του. Είναι βέβαιο ότι το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος του θεσμού των Επιθεωρήσεων Εργασίας θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις για τις οποίες την ευθύνη θα φέρει ακέραια η κυβέρνηση.

- Πώς απαντάτε εσείς;

- Απαιτούμε ο θεσμός των Επιθεωρήσεων Εργασίας να διατηρηθεί και να θωρακιστεί με την πρόσληψη ανάλογου με τις ανάγκες ικανού προσωπικού. Κάνουμε σαφές ότι δε θα επιτρέψουμε να δοθεί σε αυτό το θεσμό το τελειωτικό χτύπημα. Δεν μπορεί στην περιοχή του Πειραιά που η ανεργία "φουντώνει" και οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, οι εργαζόμενοι να παραπέμπονται στα δικαστήρια για να πάρουν ακόμα και την απόλυσή τους. Εμείς έχουμε και την υποψία ότι ειδικά το "λουκέτο" στην Επιθεώρηση Εργασίας Περάματος, αλλά και η αποδυνάμωση του ΚΕΠΕΚ αποτελούν προάγγελο της συρρίκνωσης της Ζώνης που επιδιώκει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί αυτός ο τεράστιος εργασιακός χώρος, αυτοί οι χιλιάδες εργατοτεχνίτες που απασχολεί, να εξυπηρετούνται στο εξής από την Επιθεώρηση Εργασίας Κερατσινίου. Αυτή την περίοδο είμαστε ήδη στο "πόδι" για να προστατέψουμε τη Ζώνη. Τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης δε θα περάσουν.

Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ