Πρώτη παρατήρηση: Τι σημαίνει η πολυετής, ουσιαστικά, αφύλακτη γραμμή των ελληνο-αλβανικών κυρίως (και όχι μόνο) συνόρων με την ταυτόχρονη παρουσία ελληνικού στρατού στη Βοσνία, στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο, στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής δύναμης επιτήρησης, δηλαδή ουσιαστικής κατοχής; Πάμε παρακάτω. Η υποχρεωτική ένοπλη στρατιωτική θητεία υπαγορεύεται από τη συνταγματική υποχρέωση όλων των Ελλήνων να υπερασπιστούν και εν ειρήνη την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η υποχρέωση αυτή χαρακτηρίζει τον αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων και παρέχεται άνευ οποιασδήποτε μισθωμένης αμοιβής. Μόνη εξαίρεση είναι η μόνιμη επαγγελματική ενασχόληση των αξιωματικών και υπαξιωματικών ως εύλογος και αναγκαίος πόρος της οικογενειακής και προσωπικής τους ζωής.
Δεύτερη παρατήρηση: Τι σημαίνει ο ουσιαστικός εξοστρακισμός εκτός ελληνικών συνόρων μισθοδοτούμενων ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και, μάλιστα, εκτός των βαθμοφόρων συμπεριλαμβάνονται ως κύριος όγκος απλοί οπλίτες, επ' αμοιβή; Εάν δεν είναι κοινοί μισθοφόροι, τότε τι είναι;
***
Τρίτη παρατήρηση: Τι σημαίνει η συνεχώς αυξανόμενη αλλαγή του χαρακτήρα του ελληνικού στρατεύματος, από υποχρεωτικός αμυντικός - πατριωτικός σε μισθοφορικό και ξενοδιοίκητο; Πάμε παρακάτω. Ο μισθωμένος εκτός συνόρων ελληνικός στρατός στη Βοσνία, στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο κινείται στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και υπόκειται στις διαταγές της ΝΑΤΟικής διοίκησης. Η ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ προβλέπει σημαντικές συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της συμμαχίας. Μέσα σε αυτές είναι και ο περιορισμός της αποκλειστικά ελληνικής αμυντικής κυριαρχίας έναντι της συλλογικής διασυμμαχικής. Είναι και ο μονόπλευρος ουσιαστικά έλεγχος των ελληνικών εξοπλισμών, στη βάση της γνωστής "λεόντειας συμμαχίας" του ισχυρού επί του αδύναμου.
Είναι επίσης και η διαμόρφωση του χαρακτήρα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα υπερεθνικά συμφέροντα και επιδιώξεις των ισχυρών της ΝΑΤΟικής συμμαχίας.
***
Τέταρτη παρατήρηση: Τι σημαίνει η αύξηση μισθωμένων ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων και η συμμετοχή τους στη βίαιη επιβολή πάνω στις κοινωνίες άλλων χωρών; Πόσο απέχει πρακτικά η στρατοκρατική επιβολή σε ξένες χώρες από την επιβολή στη δική μας χώρα, την Ελλάδα;
Συμπερασματική παρατήρηση: Το μαχόμενο κίνημα ειρήνης, το κατά βαρβάρων κίνημα των Ελλήνων του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας, της Επανάστασης του 1821, του "ΟΧΙ" του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης, των μεταπολεμικών αγώνων για δημοκρατικές ελευθερίες και κοινωνική δικαιοσύνη, αυτό το συνεχιζόμενο και αυξανόμενο λαϊκό κίνημα, γνωρίζει ότι: Η Ειρήνη είναι συνώνυμη της ελευθερίας και ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι το βαρύ τίμημα για την ειρήνη. Γι' αυτό, υπερασπίζεται τις εντός των συνόρων πατριωτικές στρατιωτικές δυνάμεις και καταδικάζει τις εκτός των συνόρων στρατιωτικές δυνάμεις, που εντάσσονται σε ιμπεριαλιστικές μιλιταριστικές επιδιώξεις ισχυρών αντικοινωνικών συμφερόντων.
Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ