Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Μια νομική προσφυγή της Κούβας κατά των ΗΠΑ, μπορεί να φαντάζει ως το πιο αλλόκοτο γεγονός. Ωστόσο αποτελεί γεγονός, αφού τη Δευτέρα (5/7) άρχισε στο Παλάτι της Επανάστασης η ανοιχτή ακροαματική διαδικασία της προσφυγής...

Ολα ξεκίνησαν την 31η Μάη, στο τμήμα Αστικών και Διοικητικών υποθέσεων του Περιφερειακού Λαϊκού Δικαστηρίου της πρωτεύουσας, Αβάνας, όταν μια ομάδα αποτελούμενη από κοινωνικές, φοιτητικές και μαζικές οργανώσεις, περικλείοντας σχεδόν όλο τον κουβανικό πληθυσμό, κατέθεσε μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ηθικές και υλικές ζημίες και ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 181,1 δισ. δολαρίων για το θάνατο 3.478 Κουβανών πολιτών και την αναπηρία άλλων 2.099, ως αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν τη μηνυτήρια αναφορά είναι οι κεντρική Οργάνωση των Κουβανικών Εργατικών Συνδικάτων (CTC), Εθνική Ενωση Μικρών Ιδιοκτητών Γης (ΑΝΑΡ), Ομοσπονδία Κουβανέζων Γυναικών (FMC), Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών Φοιτητών (FEU), Ομοσπονδία Μαθητών Λυκείων και Γυμνασίων (FEEM), η Οργάνωση Πιονιέρων Χοσέ Μαρτί (UPC) και η Ενωση Αγωνιστών για την Κουβανική Επανάσταση (ACRC).

"Ο πόλεμος που υποκινείται από τις ΗΠΑ κατά της επανάστασής μας, έχει εκληφθεί ως κρατική πολιτική - περιλαμβανομένων πολιτικών, οικονομικών, βιολογικών, διπλωματικών, ψυχολογικών, τρομοκρατικών, κατασκοπευτικών ενεργειών, καθώς και δολιοφθορών, όπως επίσης οργάνωση και επιμελητειακή υποστήριξη σε ένοπλες ομάδες και μισθοφόρους, ενίσχυση της αποσκίρτησης και μετανάστευσης, και εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας κατά των ηγετών της χώρας μας", αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ της Κούβας.

Πρόγραμμα δράσης κατά του καθεστώτος

Αραγε τυχαία; Μάλλον όχι και για τον πλέον αφελή, αφού η καταγγελία αυτών των ενεργειών και των επιθετικών ενεργειών βασίζεται, καταρχήν, στα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι κουβανικές αρχές και τα ιδρύματα, επίσης και στο περιεχόμενο των μυστικών ντοκουμέντων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους, "Συγκαλυμμένο Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καθεστώτος Κάστρο", που προτάθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και εγκρίθηκε από τον ίδιο στις 17 Μάη του 1960. Κατά αυτόν τον τρόπο δόθηκε η έγκριση για την έναρξη συγκαλυμμένων ενεργειών εναντίον της Κούβας, που περιλαμβάνουν αεροπορικές και ναυτικές πειρατικές επιθέσεις, την παρακίνηση και άμεση υποστήριξη των αντεπαναστατικών ομάδων μέσα στη χώρα και τη διάθεση των αναγκαίων χρηματικών ποσών από τη CIA.

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή της CIA, Λίμαν Κιρκπάτρικ,που συντάχθηκε το 1961 και πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε, το γραφείο της CIA στο Μαϊάμι - που πραγματοποιεί ενέργειες κατά της Κούβας - έφτασε να έχει στη μισθοδοσία 588 ανθρώπους, γινόμενο κατά αυτόν τον τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία παροχής συγκαλυμμένων υπηρεσιών και ενεργειών. Η αρχή της πρώτης φάσης αυτού του ακήρυχτου πολέμου εναντίον της Κούβας σηματοδοτήθηκε από τη δράση ένοπλων ληστρικών συμμοριών. Για αρκετά χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφοδίαζε - με αεροπορικές ρίψεις, από θαλάσσης και διά μέσου διπλωματικών οδών - με όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά, συστήματα επικοινωνίας και επιμελητεία αυτές τις ομάδες που είχαν οργανωθεί από τη CIA. Οι ληστείες κατάφεραν να εξαλειφθούν το 1965, ως αποτέλεσμα του αγώνα - που διάρκεσε πέντε ολόκληρα χρόνια - όπου 549 Κουβανοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Τον Απρίλιο του 1961, υπήρξε μία άλλη επιθετική ενέργεια: Η εισβολή στον κόλπο των Χοίρων, η οποία επίσης οργανώθηκε από τη CIA, εγκρίθηκε από τους Προέδρους Αϊζενχάουερ και Τζον Φ. Κένεντι και κατέληξε ως μεγάλη πολιτική και στρατιωτική ήττα για την αμερικανική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, 176 Κουβανοί στρατιώτες και πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 300 τραυματίστηκαν.

Η τρομοκρατία αποτελεί ένα από τα κύρια και μόνιμα εργαλεία της αμερικανικής πολιτικής προς την Κούβα. Στο μακρύ κατάλογο των τρομοκρατικών ενεργειών, υπάρχουν δύο που αξίζει να τις φωτίσει κανείς ιδιαίτερα: Η δολιοφθορά από τους πράκτορες της CIA στο γαλλικό πλοίο "Λα Κουμπρ", το οποίο τινάχτηκε στον αέρα στο λιμάνι της Αβάνας στις 4 Μάρτη του 1960, και προκάλεσε το θάνατο 101 ανθρώπων και τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. Καθώς και η δολιοφθορά ενός πολιτικού αεροσκάφους των κουβανικών αερογραμμών, το οποίο τινάχτηκε στον αέρα κατά τη διάρκεια της πτήσης κοντά στα νησιά Μπαρμπέιντος, τον Οκτώβριο του 1976, που στοίχισε τη ζωή και στους 76 ανθρώπους που επέβαιναν σ' αυτό.

Νέα μορφή τρομοκρατίας

Οι κύριες μορφές της τρομοκρατίας που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά της Κούβας είναι δολιοφθορές ή ολικές καταστροφές αστικών στόχων, επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων ελλιμενισμού εμπορικών και αλιευτικών πλοίων, γραφείων και εγκαταστάσεων προσωπικού στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων διπλωματικών αποστολών και γραφείων αεροπορικών εταιριών.

Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στη διεθνή σκηνή τα τελευταία χρόνια, έχουν αντανάκλαση και στις εκδηλώσεις της κρατικής τρομοκρατίας κατά της Κούβας. Κατά το τέλος της θητείας του Τζορτζ Μπους,τα πιο αντιδραστικά τμήματα των Κουβανών μεταναστών στις ΗΠΑ ανανέωσαν και ενίσχυσαν τις τρομοκρατικές εκστρατείες τους. Από το 1992 μέχρι σήμερα, το Αμερικανοκουβανικό Ιδρυμα - κύριος χρηματοδότης των προεδρικών και εκλογικών εκστρατειών και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων - σχεδίασε, οργάνωσε και χρηματοδότησε τη νέα μορφή της τρομοκρατίας, η οποία βασικά αποτελείται από μισθοφόρους που έχουν γεννηθεί στην Κούβα, καθώς και μισθοφόρους από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, που τοποθετούν βόμβες σε τουριστικά θέρετρα και σε σημεία ειδικής βαρύτητας για το λαό. Το 1997, επτά βόμβες εξερράγησαν σε διαφορετικά ξενοδοχεία στην Αβάνα, που προκάλεσαν και το θάνατο ενός Ιταλού τουρίστα.

Ενα άλλο στοιχείο της επιθετικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι η στόχευση και η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στην υγεία του λαού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έχουν, ανάμεσά στα άλλα, χρησιμοποιηθεί και βιολογικά όπλα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επιδημία "Ντενγκέ - 2", που εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε το 1981. Μελέτες και έρευνες που έγιναν από Κουβανούς επιστήμονες με συνεργασία ξένων ειδικών, κατάφεραν να αποδείξουν ότι η επιδημία είχε σκοπίμως εισαχθεί με μεταφορά μικροβίων και ιών, στην κουβανική επικράτεια από πράκτορες στην υπηρεσία των αμερικανικής κυβέρνησης. Η επιδημία προκάλεσε το θάνατο 158 ανθρώπων (101 εξ αυτών ήταν παιδιά)!

Χρ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαίωση του αγώνα του λαού της και του κινήματος αλληλεγγύης(2014-12-21 00:00:00.0)
Διήμερη συνάντηση αλληλεγγύης στο Λονδίνο(2014-03-08 00:00:00.0)
Νέες αποκαλύψεις για αποσταθεροποιητικά σχέδια των ΗΠΑ(2011-03-30 00:00:00.0)
Η Κούβα απαιτεί δικαιοσύνη(2007-05-20 00:00:00.0)
Τρομοκρατία από τον αέρα(2006-03-05 00:00:00.0)
Λαός που αγωνίζεται(2006-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ