Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Επιτυχίες, αλλά για ποιους

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τις προάλλες η ICAP και αφορούν τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων το 1998. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι 3.470 βιομηχανικές επιχειρήσεις σημείωσαν την περασμένη χρονιά, νέα, ακόμη μεγαλύτερη από το 1997, αύξηση των επίσημων και καθαρών κερδών τους, που έφτασε στο 20,5%. Ετσι, το σύνολο των επίσημων και καθαρών κερδών τους έφθασε το τεράστιο ποσό των 500 δισ. δραχμών περίπου.

Αν θέλετε, τώρα, να κάνετε κάποιες συγκρίσεις, πάρτε υπόψη σας τα εξής: Ο περσινός πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 4,8%, σε μέσα επίπεδα, ενώ η ονομαστική αύξηση στους κατώτατους μισθούς, που δόθηκε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ήταν μόλις 5,3%. Με άλλα λόγια, δηλαδή, τα επίσημα και καθαρά κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων ήταν υπερτετραπλάσια του αντίστοιχου πληθωρισμού και σχεδόν τετραπλάσια της ονομαστικής αύξησης των μισθών.

Και να σκεφθείτε, ότι όλ' αυτά αφορούν το σύνολο των 3.470 βιομηχανικών επιχειρήσεων, με τη μορφή ΑΕ και ΕΠΕ, είτε παρουσιάζουν κέρδη είτε ζημιές στους ισολογισμούς τους. Οι 100 μεγαλύτερες, όμως, απ' αυτές - βάσει των πωλήσεων - πραγματοποίησαν το 52,2% των συνολικών πωλήσεων και καρπώθηκαν το 67,3% των συνολικών κερδών, παρότι αποτελούν μόλις το 2,88% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων.

Ας τα θυμάστε, λοιπόν, όλ' αυτά, κάθε φορά που ακούτε τον Κ. Σημίτη ή κάποιον υπουργό, να κοκορεύονται, για τις κυβερνητικές επιτυχίες στην οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ