Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Σεβασμό στο παρελθόν και στη μνήμη του λαού

Δήλωση του προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ

Σε σχέση με τις εντεινόμενες φήμες για την κατάργηση του Μαυσωλείου και την ταφή της σορού του Β.Ι. Λένιν, το προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ προέβη στις 7 του Ιούλη στην εξής δήλωση:

"Τα "δημοκρατικά" ΜΜΕ, προσπαθώντας να αποσπάσουν τη ρωσική κοινωνία από τα φλέγοντα προβλήματα, για πολλοστή φορά, κλιμακώνουν την κοινωνική ένταση με φήμες για την επικείμενη απομάκρυνση της σορού του Β.Ι. Λένιν από το Μαυσωλείο και την κατάργηση της νεκρόπολης στο τείχος του Κρεμλίνου, όπου αναπαύονται εκατοντάδες γιοι και κόρες της πατρίδας, δημιουργοί του μεγαλείου και της ισχύος της πατρίδας μας.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα οι εμπνευστές παρόμοιων προκλήσεων θα παραπέμπονταν αμέσως σε δίκη για υπόθαλψη της κοινωνικής και θρησκευτικής διχόνοιας. Ωστόσο, η σημερινή σύγχυση στα μυαλά είναι τόσο μεγάλη που οι βαρύτατες συνέπειες όλης αυτής της προβοκατόρικης εκστρατείας δεν είναι ολοφάνερες ακόμα και στους παράγοντες οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την υψηλή κοινωνική εμπιστοσύνη, που το κρατικό, πολιτικό και πνευματικό χρέος τούς υποχρεώνει να φροντίζουν για τη διατήρηση και την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και συναίνεσης. Οι διφορούμενες δηλώσεις του αρχηγού του κράτους και του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας παίζουν στην ουσία το παιχνίδι των προβοκατόρων και δημιουργούν πρόβλημα εκεί που πράγματι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν έχει ταφεί το 1924 όπως είχε αποφασίσει ο λαός, εκφράζοντας και κατοχυρώνοντας τη βούλησή του στην ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου των Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Στα χρόνια που πέρασαν το Μαυσωλείο του έχει μετατραπεί όχι μόνο σε ιστορικό και πολιτικό ιερό - μάρτυρα της Παρέλασης της Νίκης, της υποδοχής του πρώτου κοσμοναύτη της Γης και άλλων μεγαλειωδών επιτευγμάτων του σοβιετικού λαού, αλλά έγινε και αντικείμενο λατρευτικού, προσκυνήματος μεγάλου τμήματος των Σοβιετικών και Ρώσων πολιτών ανεξάρτητα από την εθνική και θρησκευτική υπαγωγή τους. Γι' αυτό δεν έχουν την αρμοδιότητα εκπρόσωποι άλλων πίστεων να κρίνουν για την ορθότητα της επιλεγμένης πριν από 75 χρόνια τελετής. Αν, φυσικά, δεν επιθυμούν να μιμηθούν τους καταστροφείς ναών, οι οποίοι από καιρό και όπως τους άξιζε εκδιώχθηκαν από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο εργαζόμενος λαός σέβεται τα ιερά του και θα μπορέσει να τα προστατεύσει από οποιεσδήποτε επιβουλές των τυμβωρύχων. Ωστόσο, όλο το βάρος της ευθύνης για την αναπόφευκτη όξυνση της κοινωνικής και πολιτικής έντασης πέφτει στους πρωτεργάτες της ιεροσυλίας και κείνους που τους ανέχονται.

Αυτό το επινοημένο "ζήτημα" πρέπει να αποσυρθεί οριστικά με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο, με τον πλήρη σεβασμό της βούλησης του σοβιετικού λαού και λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των συγγενών του Β.Ι. Λένιν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πλατιά κοινή γνώμη της Ρωσίας, οι παράγοντες του πολιτισμού και της επιστήμης, όλοι όσοι αγαπούν την κοινωνική ειρήνη και συναίνεση, θα μας υποστηρίξουν στην καταδίκη των προβοκατόρικων σχεδίων. Υπολογίζουμε στη συμπαράσταση του παγκόσμιου αριστερού, σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ελπίζουμε ότι δε θα μείνει ουδέτερη και η ΟΥΝΕΣΚΟ, υπό την προστασία της οποίας βρίσκεται η ιστορικά διαμορφωμένη όψη της Κόκκινης Πλατείας.

Οι λαοί της Ρωσίας έχουν πλήθος δυσκολοτάτων προβλημάτων, η απόφαση των οποίων απαιτεί την εγκαθίδρυση σταθερής κοινωνικής ειρήνης και την υπερνίκηση της κοινωνικής διάσπασης. Αυτή εμποδίζεται με όλες τις δυνάμεις από εκείνους που οργανώνουν το βέβηλο χορό πάνω στα πάτρια μνημεία και προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Η κοινωνία όμως, που στερείται την ιστορία της, δεν έχει προοπτική. Το μέλλον μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με το σεβασμό του παρελθόντος μας και στηριζόμενοι στις ιστορικές παραδόσεις και τα ιερά του λαού".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ