Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Επιμονή στο δρόμο του αγώνα

Συνέντευξη με τον Βλαντίμιρ Γκριγκόριεβιτς Τόλστικοφ, μέλος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

Ο Βλαντίμιρ Τόλστικοφ είναι μέλος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και εκπροσώπησε την οργάνωση αυτή στη Διάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 23 - 25 Μάη 1999 στην Αθήνα. Με την ευκαιρία αυτή, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κατάσταση στις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ και τη δράση των κομμάτων που απαρτίζουν την ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, καθώς και για τη θέση της απέναντι στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.

- Είστε μέλος της ηγεσίας της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, η οποία συσπειρώνει τα κομμουνιστικά κόμματα των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάσταση στις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ;

- Η κατάσταση είναι, φυσικά, περίπλοκη, πολύ δύσκολη. Ακουσα τις ομιλίες των συντρόφων μας από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και διαπίστωσα ότι, όπως κι εκεί, τα πράγματα είναι παντού τα ίδια. Και στη Ρωσία, και στις άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, τα πάντα ακολουθούν περίπου το ίδιο σενάριο, το οποίο, προφανώς, επιβάλλεται από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ, τις πολυεθνικές εταιρίες, από τον διεθνή ιμπεριαλισμό: καταστροφή της κρατικής οργάνωσης, εξάλειψη κάθε ίχνους σοσιαλισμού, ξερίζωμα του οτιδήποτε έχει γίνει για το λαό, υποδούλωση, απάτη και όλη η υπόθεση ακολουθεί την πορεία να ετοιμαστεί ουσιαστικά το έδαφος για να μετατραπούν οι χώρες μας σε αποικίες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Για παράδειγμα, ο σύντροφος από τη Σλοβακία είπε, ότι στη χώρα του η παραγωγή σημείωσε πτώση κατά 60%. Το ίδιο και σε μας η πτώση ήταν κατά 60%.

- Σε όλες τις Δημοκρατίες;

- Σχεδόν σε όλες τις Δημοκρατίες. Επεσε δηλαδή πάνω από 2 φορές. Και το βασικό ζήτημα είναι ότι έχει χαθεί η μεταποιητική βιομηχανία, η καρδιά της οικονομίας, η νεότατη τεχνολογία. Εχουν μείνει οι κλάδοι πρώτων υλών, όπου η κατάσταση είναι καλύτερη. Αν όμως υπολογιστεί η δομή αυτών που παράγονται σε μας και αυτών που χάσαμε, είναι απίστευτο, απλώς δεν μπορεί να υπολογιστεί. Δεν υπάρχει τώρα κανένα εργοστάσιο που να είναι σε θέση να παράγει τα προϊόντα που παρήγαγε πριν. Ισως στη Μόσχα να υπάρχουν μερικά τέτοια εργοστάσια και σε διάφορα άλλα μέρη, κάπου στα Ουράλια, μπορεί να υπάρχουν, στην αμυντική βιομηχανία κάτι ακόμα διατηρείται. Γενικά, όμως, τα πάντα έχουν πρακτικά καταστραφεί. Παρήγαγαν, ας πούμε, κάποια μηχανήματα ακρίβειας, συσκευές. Τώρα όμως κατασκευάζουν κατσαρόλες, τηγάνια, κρεατομηχανές, στην καλύτερη περίπτωση. Ακόμα και η δομή της παραγωγής άλλαξε ριζικά. Χάσαμε την επισιτιστική ανεξαρτησία. Σχεδόν τα 2/3 των τροφίμων εισάγονται από το εξωτερικό. Εχει μείνει περίπου το 30% της ντόπιας παραγωγής τροφίμων. Στα καταστήματα της Ρωσίας, για παράδειγμα, δε θα βρει κανείς τα εγχώρια προϊόντα. Αν και ορισμένα τα αποκαλούν ρωσικά, έχουν παραχθεί όμως με κάποιες κοινές εταιρίες, όπου χρησιμοποιούνται οι καλύτερες πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, στο σύγχρονο συγκρότημα κρεατοβιομηχανίας στο Στσιόλκοβο (περιοχή Μόσχας), στο οποίο έχει επενδυθεί γερμανικό κεφάλαιο, τα καλύτερα αλλαντικά που παράγονται στέλνονται στη Γερμανία, ενώ τα κάθε είδους απομεινάρια με τη μορφή ρωσικών προϊόντων πηγαίνουν στην εσωτερική αγορά.

Από την άλλη μεριά, είναι πολύ μεγάλη η ανεργία, κυρίως στις μικρές πόλεις. Στις μεγάλες μπορεί κανείς κάτι να βρει, ακόμα κάποια δουλιά, κάτι προσωρινό. Στις μικρές πόλεις, που είναι και οι περισσότερες, τα πάντα έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχει καμία δουλιά και οι άνθρωποι απλώς δεν εργάζονται. Γι' αυτό έχουν περάσει στη φυσική παραγωγή. Σπέρνουν κάτι, φυτεύουν κάποια λαχανικά, πατάτες, λάχανα, καρότα, παντζάρια κλπ. και μ' αυτά ζούνε. Κι εκεί που εργάζονται, δεν παίρνουν τους μισθούς τους επί μήνες. Για παράδειγμα, στη Σαχαλίνη οι ανθρακωρύχοι έχουν να πληρωθούν 3 χρόνια. Φανταστείτε, πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, υπάρχουν οικογένειες, παιδιά. Τους δίνουν κάποια κουπόνια για την τραπεζαρία, να γευματίσουν με τα κουπόνια αυτά, τα οποία τα πληρώνει μετά η διεύθυνση της επιχείρησης. Με κουπόνια παίρνουν ένα κομμάτι ψωμί. Χρήματα δεν υπάρχουν, η κυκλοφορία των εμπορευμάτων έχει πέσει, η οποία με τη σειρά της δε δίνει κίνητρα για την ανάπτυξη της ντόπιας βιομηχανίας, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν με τι να αγοράσουν. Σε πολλά μέρη δίνουν αντί του μισθού προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο στο οποίο εργάζονται, όπως διάφορα σκεύη. Ετσι, βλέπεις στους δρόμους της Ρωσίας πλήθος από τέτοια σκεύη: μπρίκια, πιάτα κλπ. Αυτά αποτελούν την αμοιβή για την εργασία. Στη Μολδαβία πληρώνουν στους εργαζόμενους 21 ρούβλια σε χρήματα και τα υπόλοιπα σε οινόπνευμα. Ολόκληρες μποτίλιες οινόπνευμα. Τι να το κάνουν τόσο οινόπνευμα; Απλώς πρόκειται για μια άθλια ζωή. Μεγάλη θνησιμότητα, άσχημη κατάσταση στα νοσοκομεία. Η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι με πληρωμή. Επί Σοβιετικής Ενωσης όλα ήταν δωρεάν. Τώρα έχουν περιορίσει ριζικά τις δωρεάν υπηρεσίες. Τα φάρμακα πρώτης ανάγκης, όπως για τις καρδιακές παθήσεις, είναι με πληρωμή. Αν κάποιος πάθει καρδιακή προσβολή δεν έχει με τι να αγοράσει ούτε ένα χάπι.

- Οπως φαίνεται, αυτή η κατάσταση επικρατεί σε όλες τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

- Βεβαίως, και, μάλιστα, είναι ακόμα χειρότερη απ' ό,τι στη Ρωσία. Από μια σειρά Δημοκρατίες, ιδίως από την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία κ λπ. έρχονται για μεροκάματο στη Ρωσία και δέχονται να κάνουν οποιαδήποτε δουλιά με οποιαδήποτε πληρωμή. Πρόκειται για οδηγούς τρόλεϊ, οικοδόμους, ειδικευμένους εργάτες. Εκεί δε βρίσκουν πλέον δουλιά. Πηγαίνουν στη Ρωσία και είναι πρόθυμοι να κάνουν οπουδήποτε δουλιά, σε ανυπόφορες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί. Για να ζήσουν αυτοί και επιπλέον να στείλουν κάτι και στις οικογένειές τους. Ακόμα και τα αγροτικά προϊόντα τα εισάγουν από το εξωτερικό. Η αγροτική οικονομία έχει διαλυθεί και έχει καταστραφεί. Τι έκαναν; Διάλυσαν τα κολχόζ και τα σοβχόζ. Και στη θέση τους τι έβαλαν; Διαφήμισαν τις φάρμες. Τις ιδιωτικές καλλιέργειες. Και σαν αποτέλεσμα, τα μοίρασαν όλα: σε μερικούς τα τρακτέρ, τις θεριστικές - αλωνιστικές μηχανές, άλλα γεωργικά μηχανήματα. Αυτά τα μηχανήματα λειτούργησαν για λίγο χρόνο και μετά, λόγω έλλειψης καυσίμων, ανταλλακτικών κλπ. μένουν αχρησιμοποίητα, σκουριάζουν και εγκαταλείφθηκαν, γιατί δε χρειάζονται σε κανέναν. Μετά εγκαταλείφθηκαν τα χωράφια. Ολόκληρες περιοχές έχουν ερημωθεί.

Εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα

- Ποια η σημερινή κατάσταση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ;

- Μεγάλη επιτυχία αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε κατορθώσει πρακτικά να ανασυγκροτήσουμε σχεδόν σε όλες τις Δημοκρατίες τα κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία οργανώνουν τους αγώνες των εργαζομένων για τα δίκαια δικαιώματά τους. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, διότι σχεδόν παντού έχουν εγκαθιδρυθεί αντιδραστικά καθεστώτα. Σε ορισμένες Δημοκρατίες, τα κομμουνιστικά κόμματα είναι ημινόμιμα, ή ακόμα και παράνομα. Στο Ουζμπεκιστάν το ΚΚ είναι απαγορευμένο. Στο Καζαχστάν είναι ημινόμιμο. Στην Τουρκμενία απαγορεύεται η δράση του Κόμματος με το πρόσχημα ότι ο ίδιος ο πρόεδρος (που, εξάλλου, ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ) δηλώνει ότι αν επιστρέψει το ΚΚ, τότε θα αναγκαστεί να επιστρέψει και το ισλαμικό κόμμα. Και το Ισλάμ είναι επικίνδυνο, κοντά στο Ιράν. Και μ' αυτό το πρόσχημα δεν επιτρέπει τη δραστηριότητα κανενός κόμματος, ούτε του ΚΚ. Το Κόμμα όμως, λειτουργεί παράνομα όχι σε μεγάλη έκταση, αλλά λειτουργεί. Στις Βαλτικές χώρες δεν έχουν παντού ανασυγκροτηθεί τα ΚΚ, έχουν αλλάξει τις ονομασίες, διότι πρακτικά τα νόμιμα ΚΚ έχουν απαγορευτεί κι εκεί που δεν έχουν απαγορευτεί, υπάρχουν μεγάλες διώξεις. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να σημειώσω, ότι στη δραστηριότητά τους συναντούν μεγάλες δυσκολίες, διότι γύρω μας ανθίζει παντού ο αντικομμουνισμός, στην τηλεόραση, στα ΜΜΕ δυσφημίζουν τον κομμουνισμό, τους κομμουνιστές, αποδίδουν στους κομμουνιστές όλες τις αμαρτίες. Αν και όταν όμως, διεξάγονται εκλογές και ο κόσμος ψηφίζει μυστικά, τότε σημειώνονται καλά αποτελέσματα. Στα Κοινοβούλια των Δημοκρατιών και στα τοπικά όργανα εξουσίας υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι των ΚΚ. Η αριθμητική δύναμη της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (στα τέλη Οκτώβρη 1998 διεξήχθη το 31ο Συνέδριό της) ανέρχεται στο 1.000.000 και πλέον μέλη σε όλες τις Δημοκρατίες. Ταυτόχρονα, είναι εντελώς ακατανόητο, ανεξήγητο για μας το φαινόμενο της Λευκορωσίας. Το ΚΚ υποστηρίζει την πολιτική του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο λαός το γνωρίζει αυτό, σχεδόν το 90% υποστηρίζει τον πρόεδρο. Εξάλλου, και ο πρόεδρος, από τη μεριά του, στηρίζει τις εκδηλώσεις του Κόμματος. Το Κόμμα όμως, δεν αυξάνει τη δύναμή του. Πολύ λίγοι νεολαίοι. Στις εκλογές όμως, το κόμμα είχε καλά αποτελέσματα. Στα τοπικά νομοθετικά συμβούλια οι κομμουνιστές έχουν σε μερικά την πλειοψηφία, αλλού τις μισές θέσεις. Στο Κοινοβούλιο έχει εκλέξει βουλευτές, αλλά το κόμμα δεν αυξάνει. - Σε σχέση και με τα παραπάνω, ποια η κατάσταση του κινήματος για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ;

- Η ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης και η δημιουργία ενιαίου ΚΚ είναι ένας από τους βασικούς στόχους μας. Πρόκειται, φυσικά, για μια αμοιβαία διαδικασία. Αν δεν υπάρχει η ΕΣΣΔ, δεν μπορεί να υπάρχει και ενιαίο κόμμα, γιατί σχεδόν σε όλα τα Συντάγματα των Δημοκρατιών αναφέρεται ότι τα ΚΚ δεν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν σε κάποιες διεθνείς ενώσεις. Η διαδικασία προχωράει παράλληλα, γίνεται πολλή δουλιά από την ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και το Συμβούλιό της. Πραγματοποιήσαμε 3 Συνέδρια των Λαών της ΕΣΣΔ, υιοθετήθηκαν αποφάσεις για την αναδημιουργία της ΕΣΣΔ και σχέδιο Συντάγματος της μελλοντικής Ενωσης. Η υπόθεση αυτή προχωράει. Αντικειμενικά ακόμα και οι κυβερνώντες στις Δημοκρατίες το αντιλαμβάνονται αυτό. Σε μας πριν υπήρχε το ενιαίο βιομηχανικό σύμπλεγμα. Τι σημαίνει αυτό. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα. Στο εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας της Μόσχας γινόταν η συναρμολόγηση, οι ρόδες όμως κατασκευάζονταν στο Κίεβο, τα λάστιχα στο Μινσκ, άλλα εξαρτήματα στην Κιργιζία κλπ. Τώρα τα πάντα έχουν διαλυθεί. Αυτό το αντιλαμβάνονται, ας πούμε, και οι ηγεσίες των Δημοκρατιών. Ενδιαφέρονται όλοι για κάποια μορφή ολοκλήρωσης της βιομηχανίας, της εθνικής οικονομίας και για ενιαία άμυνα. Και τι γίνεται από την άποψη αυτή; Υπάρχουν πολλοί πράκτορες του ιμπεριαλισμού που βάζουν παντού εμπόδια. Για παράδειγμα, έχει υπογραφεί η δημιουργία Ενωσης της Λευκορωσίας με τη Ρωσία, αλλά συνεχώς εμποδίζεται η προώθησή της. Στη ρωσική κεντρική τηλεόραση κάθε μέρα θα διαδώσουν κάποια παλιανθρωπιά ενάντια στον Λουκασένκο. Αν κάποιον συλλάβουν και φυλακίσουν στη Λευκορωσία, ξεσηκώνουν τέτοιο θόρυβο, ενώ οι δεξιοί κάνουν εκεί διάφορες προβοκάτσιες. Οι πράκτορες του ιμπεριαλισμού δρουν εκεί. Το Τατζικιστάν, η Αρμενία, δηλώνουν την επιθυμία τους για Ενωση με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επίσης και η Κιργιζία στρέφει προς τα κει το βλέμμα της. Στην Ουκρανία υπάρχει ισχυρό κίνημα για Ενωση, αλλά και πολλοί αντίπαλοι. Δουλεύει η αντιενωτική προπαγάνδα. Στο Καζαχστάν επίσης. Σιγά - σιγά κάτι γίνεται. Εχουμε τη "Διεθνή Επιτροπή για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών" με πρόεδρο τον Ολέγκ Σένιν και στο όνομά της απευθύναμε εκκλήσεις στους προέδρους των Δημοκρατιών. Αντιπροσωπείες μας πήγαν σε όλες τις Πρεσβείες και απέδωσαν τα ντοκουμέντα της τελευταίας συνόδου, η οποία πήρε απόφαση για την Ενωση. Αναπτύσσεται σημαντική δουλιά.

- Ποια η θέση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία σε σχέση με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς;

- Εμείς καταδικάσαμε αποφασιστικά αυτή τη βάρβαρη επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Από την πρώτη κιόλας μέρα βγάλαμε μια σκληρή δήλωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Διοργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, πικετοφορίες διαμαρτυρίας από χιλιάδες κόσμου μπροστά στις πρεσβείες των ΝΑΤΟικών χωρών στη Ρωσία και σε άλλες Δημοκρατίες της ΚΑΚ, αλλά ιδιαίτερα στη Ρωσία. Στους δρόμους βγήκαν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων, οι φοιτητές. Εγιναν συγκρούσεις μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία. Επισκεφτήκαμε επίσης την αμερικανική πρεσβεία και αποδώσαμε μια κατηγορηματική διαμαρτυρία. Το ζήτημα όμως είναι, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην ηγεσία της Ρωσίας. Προσποιούνται ότι κατανοούν, αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα για όργανα του ιμπεριαλισμού μ' επικεφαλής τον Γιέλτσιν. Φοβούνται ότι δε θα τους δώσουν χρήματα, δάνεια, πιστώσεις. Γι' αυτό και κανείς δεν τους υπολογίζει. Το μόνο που φοβούνται οι Δυτικοί, είναι το πυραυλικό - πυρηνικό σύστημα της Ρωσίας.

Βασίλης ΖΟΥΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ