Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΑΜΑΣ
Αποχωρούν οι Αμερικανοί αφήνοντας πίσω τους "σκουπίδια"

Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει την απόσυρσή τους από τον Παναμά, φουντώνει η διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της κυβέρνησης της χώρας, για το τι θα γίνει με τα μολυσμένα πεδία ασκήσεων που αφήνουν πίσω τους οι Αμερικανοί

Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί και τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από τον Παναμά. Ωστόσο, αυτή η κεντροαμερικανική χώρα δε φαίνεται να καταλαμβάνεται, ακριβώς, από ευφορία για την κατάκτηση της πλήρους κυριαρχίας της. Και αυτό, κυρίως, γιατί μεγάλες εκτάσεις των πρώην αμερικανικών εγκαταστάσεων έχουν υποστεί, σε μεγάλο βαθμό, χημική μόλυνση, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από διάσπαρτα εκρηκτικά υλικά.

Πάνω στο θέμα του καθαρισμού της περιοχής, γίνεται τελευταία πολλή συζήτηση και, φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ενώ οι "Γιάνκηδες" ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους, γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι αφήνουν πίσω τους μία πολύ βαριά υποθήκη. Πάνω από 3.200.000 τ.μ., σύμφωνα με στοιχεία μιας ομάδας εργασίας για τον Καθαρισμό Μολυσμένων Περιοχών που έχει συστήσει η κυβέρνηση του Παναμά, έχουν μολυνθεί με πολύ δηλητηριώδεις ουσίες. Πρόκειται για περιοχές, που τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποιούσαν για ολόκληρες δεκαετίες ως πεδία ασκήσεων. Βόμβες, χειροβομβίδες και νάρκες, που δεν έχουν εκραγεί, βρίσκονται διάσπαρτες μέσα σε μία περιοχή που έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο και εξαιτίας πειραμάτων με χημικές ουσίες. Ο πλήρης καθαρισμός από αυτά τα απόβλητα θα στοίχιζε περίπου 170 δισ. δραχμές, ποσό το οποίο η, ήδη, πολύ χρεωμένη χώρα δεν μπορεί να διαθέσει.

Με την απόσυρση των στρατευμάτων τους, οι ΗΠΑ εκπληρώνουν μία δέσμευση που είχαν αναλάβει με την υπογραφή μιας σχετικής συμφωνίας το 1977. Κάτω από την πίεση του Κινήματος για την Κατάκτηση της Πλήρους Ανεξαρτησίας, είχαν αναγκαστεί, τότε, οι ΗΠΑ να δηλώσουν ότι είναι έτοιμες να παραδώσουν πλήρως τη διοίκηση της ζώνης του καναλιού στον Παναμά και να κλείσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις σε αυτήν τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, η Ουάσιγκτον κατέβαλε πολλές και "φιλότιμες" προσπάθειες, ώστε να παραταθεί η αμερικανική παρουσία σε αυτήν την τόσο σημαντική, από γεωστρατηγική άποψη, περιοχή.

Ωστόσο, ακόμα και η τελευταία πρόταση των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Παναμά για εγκατάσταση στη χώρα ενός πολυεθνικού Κέντρου - δήθεν - Καταπολέμησης του Εμπορίου Ναρκωτικών, φυσικά, υπό αμερικανική διοίκηση (!), προσέκρουσε στη σθεναρή αντίδραση της κυβέρνησης του Παναμά και κυρίως του Προέδρου της, Ερνέστο Πέρες Μπαλιαδάρες. Από τους 65.000 Αμερικανούς στρατιώτες που στάθμευαν για δεκαετίες στον Παναμά, έχουν απομείνει μόνο 3.200, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ΗΠΑ υποχρεούνται με βάση τη συμφωνία του 1977, με την αποχώρησή τους, να προχωρήσουν και στον καθαρισμό της περιοχής. Ωστόσο, αρνούνται να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο κείμενο της συμφωνίας του 1977, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ καλούνται κατά την αποχώρησή τους "να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα αποκλείεται οποιαδήποτε απειλή για την ανθρώπινη ζωή, για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων". Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι, που διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Παναμά, παραπέμπουν στο "μη πραγματοποιήσιμο" της επιχείρησης καθαρισμού. Και ενώ ο Παναμάς απαιτεί τον πλήρη καθαρισμό, οι ΗΠΑ αντιπροτείνουν να παραμείνουν όπως έχουν οι μολυσμένες περιοχές, να τις αποφράξουν και να στηθούν προειδοποιητικές πινακίδες (!).

Ομως, ο Παναμάς δεν ικανοποιείται με αυτά. Ο Φερνάνδο Μανφρέδο, υπεύθυνος της ομάδας εργασίας για τον Καθαρισμό των Μολυσμένων Περιοχών, διαβλέπει σοβαρό κίνδυνο για τον πληθυσμό που κατοικεί κοντά στις εν λόγω περιοχές. Ακόμα, στον Τύπο εκφράζονται φόβοι ότι αυτή η κατάσταση θα απομακρύνει επενδυτές και τουρίστες.

Οι ΗΠΑ, αφού για δεκαετίες ήταν ουσιαστικά τα αφεντικά στην περιοχή, δεν εννοούν - μια και αναγκάζονται, με βάση τα συμφωνηθέντα, να εγκαταλείψουν την περιοχή - να προβούν και σε μία τόσο μειωτική ενέργεια, δηλαδή να καθαρίσουν τις βρωμιές τους.

Και, φυσικά, δεν πτοούνται. Φεύγουν μεν από τον Παναμά, αλλά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επανέλθουν δριμύτεροι στην περιοχή. Ετσι, λοιπόν, στην πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής των Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ), που πραγματοποιήθηκε στη Γουατεμάλα, παρουσίασαν ένα σχέδιο "προληπτικής δημοκρατίας", που σύμφωνα με την πλειοψηφία των Λατινοαμερικανών εκπροσώπων στην ΟΕΑ είναι μία σύγχρονη μορφή του παλιού γνωστού επεμβατικού σχεδίου των ΗΠΑ. Στην ουσία, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας "ομάδας φίλων", που, μαζί με τη Γενική Γραμματεία της ΟΕΑ, θα αποφασίζει τι θα κάνουν στην περίπτωση, που, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, απειλείται η δημοκρατία σε μία από τις χώρες - μέλη. "Παλιά μου τέχνη κόσκινο", δηλαδή. Ομως, οι Νοτιοαμερικανοί αντέδρασαν έντονα και το μόνο που κατάφεραν οι ΗΠΑ ήταν να αναβληθεί η συζήτηση για το "σύγχρονο" αυτό σχέδιο για την επόμενη Γενική Συνέλευση της ΟΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί το 2000 στον Καναδά.

Βέβαια, η καχυποψία των Νοτιοαμερικανών είναι καθόλα κατανοητή, αν πάρει κανείς υπόψη και το μακρύ κατάλογο των επεμβάσεων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, που εκφράστηκαν με τις πιο ποικίλες μορφές, και, που σύμφωνα με μία μελέτη του Μεξικανού, Πάμπλο Γκονσάλες Κασανόβα, ανέρχονται στο εντυπωσιακό νούμερο των 784, μόνο από το 1800 μέχρι και το 1964. Ενώ οι χώρες που περισσότερο επλήγησαν από αυτήν την πολιτική είναι το Μεξικό που δέχτηκε 270 αμερικανικές επεμβάσεις, η Κούβα 92 και η Νικαράγουα 79. Και ας μην ξεχνάμε, πόσες άλλες πραγματοποιήθηκαν στο πιο πρόσφατο παρελθόν.

Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2023-08-11 00:00:00.0)
Πέθανε ο Τζ. Χ. Μπους(2018-12-04 00:00:00.0)
Εύσημα για την «αντιμετώπιση» της ραδιενέργειας(2011-10-15 00:00:00.0)
Νέες αμερικανικές βάσεις(2010-07-14 00:00:00.0)
Συμφωνία για εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων(2009-10-21 00:00:00.0)
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ(2001-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ