Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπλόκο στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό

Συνέντευξη Τύπου του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανού για την 8η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, που θα γίνει αύριο Σάββατο και την Κυριακή στο Λιτόχωρο, στους Ευζώνους και τη Θεσσαλονίκη

"Η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΚΝΕ αποτελεί συνέχεια του μεγαλειώδους αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, αλλά και σταθμό στον αγώνα, που για τους κομμουνιστές συνεχίζεται, ενάντια στη στρατιωτική πλέον παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, για να καλλιεργηθεί η ειρήνη, η φιλία, η αλληλεγγύη των λαών των Βαλκανίων, στον αγώνα για να μπει φραγμός στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή μας".

Με αυτά τα λόγια, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, την 8η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση της ΚΝΕ που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρθηκε στη σημασία της κινητοποίησης αυτής και στη δράση της ΚΝΕ, ενόψει του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση δεν εκφράζει μόνο τη θέληση της ΚΝΕ να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και να καλλιεργηθούν περισσότερο οι αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις της νέας γενιάς. "Από την προσπάθεια που κάναμε αμέσως μετά τις εκλογές να προπαγανδιστεί η κινητοποίηση, συζητώντας με χιλιάδες νέους και μέσα από εκδηλώσεις του φεστιβάλ, που γίνονται αυτή την περίοδο, βγήκε το συμπέρασμα ότι είναι μια κινητοποίηση που εκφράζει διαθέσεις μεγάλων τμημάτων της νεολαίας, που φάνηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο, με την ξεχωριστή συμμετοχή χιλιάδων νέων στις μαχητικές κινητοποιήσεις που κατήγγειλαν τον εγκληματικό πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, το ρόλο του ΝΑΤΟ και, φυσικά, τη στάση και το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης", είπε ο γραμματέας της ΚΝΕ.

Να δυναμώσει το αντιπολεμικό - αντιΝΑΤΟικό κίνημα

"Για μας, ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί για 80 μέρες της Γιουγκοσλαβίας, η ισοπέδωση της χώρας, η δολοφονία του λαού της δεν ήταν μια συγκυρία ή μια μπόρα που πέρασε. Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας ήταν η συνέχεια της προσπάθειας, που ξεκίνησε πριν από χρόνια από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, για να εδραιωθεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων στη Βαλκανική, να μοιραστούν και να διαμορφωθούν οι νέες ζώνες και τα συμφέροντα επιρροής. Γι' αυτό συνεχίζεται η προσπάθειά μας, να δυναμώσει, να διευρυνθεί, να αγκαλιαστεί το αντιπολεμικό - αντιΝΑΤΟικό κίνημα από ακόμα περισσότερους νέους. Γιατί πιστεύουμε ότι κανείς δε δικαιούται να ξεχάσει το έγκλημα που έγινε εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τα νέα δεδομένα που εγκαινίασε για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων η τυχοδιωκτική, τρομοκρατική, δολοφονική και χωρίς κανένα πρόσχημα επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή και, φυσικά, η ειρήνη που αναγκάστηκε ο λαός της Γιουγκοσλαβίας να υπογράψει, στην κυριολεξία υπό την απειλή της πλήρους ισοπέδωσης της χώρας", τόνισε.

"Γι' αυτό και για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ δεν υπάρχει καμιά νομιμοποίηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο. Γι' αυτό ζητάμε να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα, που στάλθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο στα πλαίσια των συνολικότερων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και υπό την αμερικανική διοίκηση.Και πιστεύουμε ότι κόμματα, αλλά και οι πολιτικές νεολαίες, που την προηγούμενη περίοδο εξέφρασαν - με τις δικές τους θέσεις - τη διαφωνία τους στην εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ, πρέπει και σήμερα να πάρουν θέση στο μεγάλο ζήτημα, στρατιωτικής συμμετοχής της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στο Κοσσυφοπέδιο, στο αίτημα να γυρίσουν πίσω τα παιδιά του ελληνικού λαού.Η δράση μας γι' αυτούς τους λόγους, όλη την προηγούμενη περίοδο, δεν ήταν ευκαιριακή. Βρεθήκαμε, και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε, χωρίς να φιλοδοξούμε "δάφνες", στην πρώτη γραμμή του αντιΝΑΤΟικού κινήματος. Για μας λοιπόν, ο αγώνας συνεχίζεται, για μια Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ, χωρίς βάσεις και πυρηνικά, χωρίς στρατηγεία πολέμου στη χώρα μας, ενάντια στα σχέδια που υπάρχουν και ξετυλίγονται με την αμερικανική παρουσία και τη ΝΑΤΟική επιδιαιτησία στο Αιγαίο και την Κύπρο. Συνεχίζεται, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων, στους γειτονικούς λαούς μας, στο λαό της ΠΓΔΜ, της Γιουγκοσλαβίας, της Τουρκίας και, φυσικά, με τον κουρδικό λαό".

Η ξεχωριστή συμβολή της ΚΝΕ

Ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι αυτή η κινητοποίηση, "που είναι πρωτοποριακή για τα δεδομένα της νεολαίας και που συνεχίζεται για 8η συνεχή χρονιά, είναι η ξεχωριστή συμβολή της ΚΝΕ, είναι μια νεανική πολύμορφη πρωτοβουλία. Αποτελεί γεγονός από μόνο του, ότι από το Σάββατο στην παραλία Γρίτσα του Λιτοχώρου, που η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε για την αμερικανική απόβαση, θα κατασκηνώσουν χιλιάδες νέοι και νέες. Είναι γεγονός ότι χιλιάδες νέες και νέοι θα αποκλείσουν το Σάββατο το απόγευμα τα σύνορα, απ' όπου καθημερινά περνούν ΝΑΤΟικά οχήματα, στα πλαίσια του σχεδιασμού της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Και, φυσικά, η κινητοποίηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έξω από όλες τις πύλες του λιμανιού, που η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε απέραντο στρατόπεδο.

Με αυτή μας την πολύμορφη, νεανική πρωτοβουλία, συνεχίζουμε μια διευρυμένη επικοινωνία της ΚΝΕ με μεγάλα τμήματα της ελληνικής νεολαίας. Μια επικοινωνία, που αυτή την περίοδο ξετυλίγεται και με δεκάδες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, και θα κορυφωθεί, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 400 περίπου εκδηλώσεων σε γειτονιές στις πόλεις όλης της χώρας, με τη συνάντηση χιλιάδων νέων και φέτος στα Ιλίσια από τις 16 ως τις 19 Σεπτέμβρη. Ολη αυτή η προσπάθεια συγκλίνει στη θέλησή μας να συμβάλουμε, αξιοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις, σ' αυτή τη μεγάλη πολιτική εκστρατεία που συνεχίζει το ΚΚΕ και μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, για να συγκροτηθεί μέσα από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, το μέτωπο που μπορεί να δώσει διέξοδο, στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα μας", είπε ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ