Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
"Εκοψε" τους σταθμούς στη ΔΕΗ

Αναστάτωση γονέων και εργαζομένων ύστερα απ' την εντολή του υπουργείου

Μια ακόμα συνέπεια της διαλυτικής πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της πρόνοιας έρχεται στην επιφάνεια με την εξαναγκαστική και χωρίς καμία προειδοποίηση απαίτηση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για τη διακοπή της συνεργασίας του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών (ΙΒΣΑ) με τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία τριών βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΕΗ δυναμικότητας 450 παιδιών.

Προσωπικό του ΙΒΣΑ όλων των ειδικοτήτων (εκπαιδευτικό, βοηθητικό, συνοδοί σχολικών, οδηγοί σχολικών) εργαζόταν μέχρι πρόσφατα στους τρεις σταθμούς της ΔΕΗ στην Καλλιθέα, το Μαρούσι και το Περιστέρι, εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.

Ωστόσο, προ δεκαπενθημέρου το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΙΒΣΑ απαίτησε τη χωρίς καμία προειδοποίηση διακοπή της σύμβασής του με τη ΔΕΗ, μετακινώντας τους 35 εργαζόμενους σε άλλους σταθμούς και θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω τη λειτουργία των τριών βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς η ΔΕΗ δεν περιλαμβάνει στο καταστατικό της πρόβλεψη για την πρόσληψη του ανάλογου προσωπικού, ώστε να έχει τη δυνατότητα, να λειτουργήσει μόνη της τους σταθμούς της.

Η απαίτηση αυτή του υπουργείου Υγείας είναι εκτός από ανεύθυνη και παράτυπη, καθώς όρος της σύμβασης της ΔΕΗ με το ΙΒΣΑ προβλέπει πως η σύμβαση δεν μπορεί να λυθεί από τους δύο συμφωνηθέντες, αν δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση τουλάχιστον έξι μήνες πριν, ώστε να είναι δυνατή η προκήρυξη θέσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας των σταθμών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη ανησυχία και αντίδραση των γονιών των 450 παιδιών των τριών βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς διαφαίνεται η παράδοση των σταθμών σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους με αμφίβολες συνέπειες για τα παιδιά, αλλά και τους εργαζόμενους γονείς.

Το ΙΒΣΑ, υπηρεσία πρόνοιας και προσχολικής εκπαίδευσης με 40 βρεφονηπιακούς σταθμούς στο Λεκανοπέδιο φιλοξενεί 4.000 περίπου παιδιά. Η 30ετής εμπειρία του στην παροχή υπηρεσιών προς το παιδί (ηλικίας 6 μηνών μέχρι 6 χρονών) και η προσφορά του σε κοινωνικό επίπεδο προς την οικογένεια και την εργαζόμενη μητέρα είχαν σαν αποτέλεσμα τη συνεργασία με τη ΔΕΗ και άλλους οργανισμούς (ΕΟΤ, δήμους, νοσοκομείο Σωτηρία).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ