Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχηγείο αυταρχισμού και στεγανών στην Αστυνομία

Στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στοχεύει η ίδρυση Αρχηγείου στην ΕΛ. ΑΣ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα

Με την εξαγγελία ίδρυσης Αρχηγείου, την ενίσχυση των διοικητικών και επιχειρησιακών εξουσιών των στρατηγών σε τοπικό επίπεδο και τη δημιουργία δυο συμβουλευτικών οργάνων του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντίστοιχα, η κυβέρνηση, επιχειρεί να αξιοποιήσει τα καυτά προβλήματα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας που έχει κυριεύσει τους πολίτες για να ενισχύσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους ώστε να τους εναρμονίσει πλήρως με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υπουργός ανακοίνωσε χτες ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ για το Αρχηγείο ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσει από το Γενάρη του 2000. Ομως, ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός της Αστυνομίας δεν αλλάζουν, παρά το γεγονός ότι αποσαφηνίζεται ο ρόλος της.

Η βασική αλλαγή που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι η ανάθεση αυξημένων αρμοδιοτήτων στους στρατηγούς, αρχής γενομένης από τον αρχηγό, μέχρι τους 14 διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός αναφερόμενος χτες, στις οργανωτικές αλλαγές που θα γίνουν στο επίπεδο της διοίκησης της Αστυνομίας, δεν αναφέρθηκε επίσης σε γενικότερα μέτρα εκδημοκρατισμού, ούτε στις θεσμικές εκείνες αλλαγές που θα μπορούσαν να θωρακίσουν την επιδιωκόμενη, όπως ειπώθηκε, "αυτοτέλεια" των αστυνομικών υπηρεσιών. Πολύ περισσότερο μάλιστα δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες θέσεις για τη στροφή της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και στον απεγκλωβισμό της από τις αυταρχικές και κατασταλτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, εναντίον του λαϊκού κινήματος και των αγώνων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα το υπό ίδρυση Αρχηγείο μέσα στα πλαίσια του σημερινού προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας και των στεγανών που τα διέπουν, αποτελεί ακόμη ένα πρόσθετο στεγανό και ανεξέλεγκτο από τη Βουλή μηχανισμό. Η λεγόμενη επιχειρησιακή αυτοτέλεια, που όπως λέει η κυβέρνηση επιδιώκεται με την ίδρυση του Αρχηγείου, δεν απαλλάσσει την ΕΛ. ΑΣ. από τις εκάστοτε κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αλλωστε, όλο το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αποστολή και τη λειτουργία της, παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτο. Θέματα κρίσεων και προαγωγών, επιλογής στελεχών, δημοκρατικής παιδείας και επιμόρφωσης του προσωπικού στις σχολές, κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων που περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του προσωπικού, δε θίγονται και ούτε έχει διαφανεί ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει προσεχώς. Αντίθετα, αυξάνεται η οργανική δύναμη της Αστυνομίας κατά 3.000 θέσεις και εξαγγέλλονται προσλήψεις χιλιάδων άλλων ειδικών αστυνομικών (για τη φύλαξη συνόρων και των λεγόμενων στόχων των τρομοκρατών).

Συμβούλια και στρατηγοί

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αυτό φαίνεται όμως και από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στη λειτουργία δυο συμβουλευτικών οργάνων με ευρύτερες αρμοδιότητες και τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση κεντρικά του ρόλου του υπουργείου, ως υπουργείου Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο επιλογής του αρχηγού, είπε ότι θα εξακολουθεί να ορίζεται από την κυβέρνηση, αν και θεώρησε ότι θα ήταν "θετικό να φτάναμε, όπως είπε, κάποτε στο επίπεδο να αναδεικνύεται αρχηγός από το ίδιο το προσωπικό".

Το πρώτο συμβούλιο, είναι το Συμβούλιο Συντονισμού και Σχεδίασης της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και θα συνεδριάζει με πρόεδρο το γενικό γραμματέα του υπουργείου και μέλη τους αρχηγούς της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών, τους υπαρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και τον επιτελάρχη της αστυνομίας (πρόκειται για νέα θέση που καταλαμβάνεται από τον μέχρι σήμερα Β υπαρχηγό και θα προϊσταται των τριών κλάδων της Αστυνομίας). Το όργανο αυτό θα προτείνει στον υπουργό πολιτικές και δράσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών.

Το δεύτερο όργανο είναι το Συμβούλιο στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων και συνεδριάζει με πρόεδρο τον αρχηγό της Αστυνομίας και μέλη τον υπαρχηγό, τον επιτελάρχη και τους τρεις κλαδάρχες. Αρμοδιότητές του θα είναι, όπως ανακοινώθηκε "ο σχεδιασμός της οργανωτικής δομής και λειτουργίας του σώματος και η διαχείριση κρίσεων σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας που μπορούν να κλονίσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών". Παράλληλα με τη λειτουργία αυτών των οργάνων θα λειτουργήσει, όπως είπε ο υπουργός και ένα Ινστιτούτο αντεγκληματικής πολιτικής, το οποίο θα στελεχώνεται από αξιωματικούς και επιστήμονες διαφόρων κλάδων με αντικείμενο τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών για θέματα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση της θέσης του δεύτερου υπαρχηγού και δημιουργία θέσης διευθυντή επιτελείου του Αρχηγείου. Στην ουσία ο πρώτος υπαρχηγός θα βοηθά τον αρχηγό στο έργο του, ενώ ο επιτελάρχης θα ελέγχει τους κλάδους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, διοικητικού και οικονομικοτεχνικών μέσων. Στο επίπεδο των περιφερειακών υπηρεσιών καταργούνται οι επιθεωρήσεις και δημιουργούνται Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφερειών, με αρμοδιότητες στα όρια των διοικητικών περιφερειών της χώρας (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης). Επικεφαλής θα τοποθετηθούν υποστράτηγοι οι ταξίαρχοι με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει γραφείο επικοινωνίας με τον πολίτη και τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή (1890). Οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για αστυνομικής φύσεως θέματα ή να υποβάλουν παράπονα, προτάσεις, αναφορές και καταγγελίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ