Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΘΗΝΑ 2004"
Το "μεγάλο φαγοπότι" πίσω από την κρίση

Η παραίτηση του Στρ. Στρατήγη από την προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004", δεν ήταν παρά η "κορυφή του παγόβουνου" μέσα σε ένα ανελέητο σκηνικό διαμάχης, που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό, μεταξύ των διαπλεκομένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με αφορμή το μοίρασμα της "πίτας" των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ανέρχεται σε εκατοντάδες δισ. δρχ.

Εκεί ακριβώς έχουν τη βάση τους και οι καθυστερήσεις που επικαλούνται πολλοί στην εξέλιξη υλοποίησης των έργων και όχι βέβαια στις δυσλειτουργίες των επιτροπών και στη σύγχυση αρμοδιοτήτων. Είναι γεγονός ότι στο διάστημα των δύο περίπου ετών η "στρατηγική" της κυβέρνησης, όσον αφορά το παιχνίδι με το "μεγάλο φαγοπότι" των ολυμπιακών έργων έχει αλλάξει αρκετές φορές, ανάλογα ασφαλώς και με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της και τις ανάγκες της να ταυτιστεί με ορισμένα από τα συμφέροντα αυτά, αναζητώντας υποστήριξη, ύστερα μάλιστα από τις αλλεπάλληλες κατραπακιές (εκλογικές και μη) που δέχτηκε και της στοίχισαν σε δημοτικότητα. Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, με τους στόχους αυτούς και οι απόπειρες εναλλακτικών χωροθετήσεων, οι οποίες κατά κανόνα όλο και κάποια μεγάλα συμφέροντα "φωτογράφιζαν".

Σε μια τέτοια καμπή βρίσκεται και τώρα το κυβερνών κόμμα, ύστερα από την ήττα στις Ευρωεκλογές, γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συνδέουν την αντικατάσταση του Σ. Στρατήγη ακόμη και με έναν ευρύ ανασχηματισμό ή την ίδρυση ειδικού υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είναι παράξενο και τυχαίο επίσης ότι ορισμένοι προβλέπουν για τη θέση αυτή ως πρώτη επιλογή τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,ενώ ως αντικαταστάτες του Σ. Στρατήγη "βλέπουν" τον Ι. Μάνο της Ενωσης Τραπεζών, την Γ. Αγγελοπούλου,τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Π. Λάμπρου,ακόμη και τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας "ΒΗΜΑ" Στ. Ψυχάρη.

Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα ήθελε να έχει έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην υπόθεση των ολυμπιακών έργων, χωρίς όμως να εγκαταλείψει και τις υπόλοιπες σημαντικές αρμοδιότητές του που έχουν να κάνουν με τα δημόσια έργα γενικότερα, τη χωροταξία και το περιβάλλον. Γι' αυτό και χτες, που είδαν το "φως" τα σενάρια αυτά έσπευσε να δηλώσει ότι "όπως έχω πει πολλές φορές και στο παρελθόν τα σενάρια που αναφέρονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004 και το πρόσωπό μου δε με ενδιαφέρουν και δε με αφορούν"...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ