Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Πενιχρές οι χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία

Να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, για να μην υπάρχουν προβλήματα κατά τη νέα σχολική χρονιά, ζητά ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος

Καμπανάκι για τα προβλήματα στα σχολεία, χτυπά έγκαιρα η δημοτική αρχή Καρδίτσας. Η νέα σχολική χρονιά αναμένεται με πολλά προβλήματα, καθώς οι χρηματοδοτήσεις συνολικά προς τους δήμους του νομού είναι εμφανώς μειωμένες, ενώ την ίδια στιγμή τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και σε ακατάλληλα κτίρια.

Παρά τις υποσχέσεις του προέδρου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), Δ. Σκαμνάκη, ήδη από το '98, πως ο νομός Καρδίτσας θα ενταχθεί στο Ειδικό Πρόγραμμα που Οργανισμού που προβλέπει πιστώσεις για την ανέγερση σχολικών αιθουσών, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Αντίθετα, όπως μας ενημερώνει με σχετικό υπόμνημά του ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος,οι χρηματοδοτήσεις του ΟΣΚ προς τους δήμους του νομού για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων τους μειώθηκαν κατά πολύ. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες χρηματοδότησης του σχολικών μονάδων του νομού, ανέρχονται στα 400 εκατομμύρια δραχμές και δίνονται μόλις 40 εκατομμύρια.Από αυτά, στο δήμο Καρδίτσας αντιστοιχούν 9 εκατομμύρια, ενώ τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς.

Χαρακτηριστική, πάντως, της πολιτικής μείωσης των πιστώσεων από τον ΟΣΚ, είναι η πορεία χρηματοδότησης του Δήμου Καρδίτσας, από το 1996. Τη χρονιά εκείνη, λοιπόν, ο δήμος χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 46 εκατομμυρίων δραχμών. Το 1997 η χρηματοδότηση μειώθηκε στα 40 εκατομμύρια, ενώ το 1998 αυξήθηκε κατά 4 εκατομμύρια. Για να δοθούν το 1999, μόλις 9 εκατομμύρια. Χρειάζονται χρήματα και όχι υποσχέσεις

"Παρά τις προσωπικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του προέδρου του ΟΣΚ κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας, το 1998, τελικά ο νομός μας δεν περιλαμβάνεται στο πενταετές πιλοτικό πρόγραμμα του Οργανισμού. Το γεγονός αυτό και οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις δημιουργούν αρνητικό κλίμα στη λειτουργία των σχολείων του νομού μας και κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε δεδομένα τα προβλήματα από τη νέα σχολική χρονιά", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρ. Τέγος. Και ζητά να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους. Να εξασφαλιστούν εγκαίρως, δηλαδή μέσα στο Καλοκαίρι του '99, όλες οι απαιτούμενες πιστώσεις, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τη νέα σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα, οι χρηματοδοτήσεις που πρέπει να δοθούν για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του νομού, είναι οι εξής: Κονδύλι 400 εκατομμυρίων δραχμών για την αποκατάσταση των σχολικών στεγών. Αυτές είτε πρέπει να αντικατασταθούν λόγω παλαιότητας - κυρίως στα δημοτικά - είτε πρόκειται για ταράτσες και χρειάζονται επισκευή ή συντήρηση. Κονδύλι 350 εκατομμυρίων δραχμών για την απαλλοτρίωση οικοπέδων και την ανέγερση εκεί σχολικών κτιρίων. Σ' ό,τι αφορά το δήμο Καρδίτσας, έχουν δεσμευτεί - από εικοσαετίας - για το σκοπό αυτό οικόπεδα ιδιωτών. "Η μεγάλη καθυστέρηση εξαγοράς των οικοπέδων αυτών θα αναγκάσει το δήμο μας να αποδεσμεύσει τους χώρους. Κάτι που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα εξεύρεσης κατάλληλων οικοπέδων στα αστικά κέντρα", τονίζει ο Χρ. Τέγος.

Τα προβλήματα, όμως, δεν τελειώνουν. Οπως συμπληρώνει ο Χρ. Τέγος τόσο στο δήμο Καρδίτσας, αλλά και στους υπόλοιπους διευρυμένους του νομού, υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια με πολλά προβλήματα. Είναι επείγουσα ανάγκη να κατασκευαστούν νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και για το σκοπό αυτό ο δήμαρχος ζητά να χρηματοδοτηθούν άμεσα. Και καταλήγει:"Η σημερινή κατάσταση μας φέρνει μπροστά σε ένα αδιέξοδο και μας αναγκάζει, για άλλη μια φορά, να δούμε τη σκληρή πραγματικότητα της απομόνωσης και περιθωριοποίησης της περιοχής μας"..


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ