Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξάνουν οι άνεργοι χρήστες

Το 63,6% όσων ζήτησαν θεραπευτική βοήθεια το 1998 ήταν άνεργοι έναντι 53,9% το 1995, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία

Με μεγαλύτερη συχνότητα οδηγούνται οι άνεργοι στα ναρκωτικά, φαινόμενο το οποίο παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ).

Οι χρήστες ναρκωτικών έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό να είναι άνεργοι, 1,5 φορές μικρότερη πιθανότητα να έχουν μια σταθερή απασχόληση και 6 φορές μικρότερη πιθανότητα να είναι σπουδαστές ή φοιτητές αναφέρεται στην έκθεση. Ετσι σύμφωνα με την έκθεση απ' αυτούς που ζήτησαν θεραπευτική βοήθεια το 1998, πάνω από τους μισούς χρήστες (ποσοστό 63,6%) είναι άνεργοι, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 1995 (η ανεργία στους χρήστες ήταν 53,9%), ενώ το πρόβλημα παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονο στις γυναίκες.

Μόνο το 20% των χρηστών το 1998 είχε κάποια σταθερή απασχόληση και αυτό τείνει να μειώνεται διαχρονικά, το 15-17% ανέφεραν κάποια περιστασιακή επαγγελματική απασχόληση, ενώ το 2% ήταν φοιτητές ή σπουδαστές. Η πλειοψηφία των χρηστών που κατέφυγαν σε κάποια θεραπευτική κοινότητα είναι άνδρες, με αναλογία ανδρών - γυναικών πέντε προς μια και έχουν μέση ηλικία τα 32 χρόνια. Πάνω από το 80% είναι κάτοικοι των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και σε ποσοστό 66% δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι γυναίκες έχουν ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο από τους άνδρες. Η μεγάλη πλειοψηφία ζουν με τους γονείς τους, ενώ το 20% αυτών συγκατοικεί με άλλους χρήστες, φαινόμενο πιο διαδεδομένο στις γυναίκες.

Η ηρωίνη και τα άλλα οπιοειδή αποτελούν για τη μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών την κύρια ουσία κατάχρησης με ποσοστό που έχει αυξηθεί μεταξύ 1995 και 1998 από 89% σε 91,9%. Το 51,5% κάνουν κατάχρηση τριών τουλάχιστον διαφορετικών ουσιών, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 1995 (28,3%). Το 70% των χρηστών ξεκίνησαν τη χρήση ουσιών με κάνναβη, η χρήση της οποίας ως κύριας ουσίας παρουσιάζει αύξηση. Η μέση ηλικία έναρξης χρήσης της ηρωίνης είναι τα 21 χρόνια, ενώ της κάνναβης τα 16 χρόνια.

Πάνω από τα δύο τρίτα των χρηστών αναφέρουν ενέσιμη χρήση τον τελευταίο μήνα, αναλογία που αυξάνει με την ηλικία. Η πρώτη ενέσιμη χρήση γίνεται κατά μέσο όρο στα 21,5 χρόνια, ενώ το 33% όσων κάνουν ενέσιμη χρήση, και κυρίως οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, χρησιμοποιούν την ίδια σύριγγα με άλλους χρήστες.

Ενας στους τρεις χρήστες δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε διαγνωστικό τεστ για ΕΪΤΖ ή ηπατίτιδα. Το 60% των χρηστών που έχουν κάνει το τεστ αναφέρουν μόλυνση από ηπατίτιδα, ενώ το 3,2% αυτών ήταν φορείς του ΕΪΤΖ.

Οι μισοί από τους χρήστες που απευθύνθηκαν για βοήθεια σε κάποια θεραπευτική κοινότητα δεν έχουν υποβληθεί ποτέ στο παρελθόν σε θεραπεία, ενώ όλο και πιο σημαντικός στη ζήτηση βοήθειας γίνεται ο ρόλος της οικογένειας, η οποία επηρεάζει περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή τις γυναίκες.

Χωρίς εθνικό σχεδιασμό

Στη χτεσινή παρουσίαση του ΕΚΤΕΠΝ παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας νέων φορέων και θεσμών που θα βοηθήσουν στην πραγματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού καθώς, όπως επισήμανε, "ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί μια και τα υπάρχοντα προγράμματα και φορείς απευθύνονται κυρίως στους επαγγελματίες του χώρου των ναρκωτικών και στους άμεσα ενδιαφερόμενους".

Την απουσία εθνικού σχεδιασμού πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού και ειδικότερα των νέων για τα ναρκωτικά επιβεβαίωσε και η Α. Κοκκέβη,επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόληψη σήμερα. Η Α. Κοκκέβη είπε ότι τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα εκπαίδευσης - ενημέρωσης δεν υπάρχουν - προσέγγισης γονέων, προγράμματα στα σχολεία για τους νέους κλπ., είναι διασπαρμένα αριστερά και δεξιά, αποσπασματικά και μεμονωμένα, καθώς δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός ακόμη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ