Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φόβοι για επέκταση των συγκρούσεων και στη θάλασσα

Σε κατάσταση συναγερμού οι πολεμικοί στόλοι των δύο χωρών

ΒΟΜΒΑΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έθεσε, χτες το πρωί, και το πολεμικό της ναυτικό, στην περιοχή της Αραβικής Θάλασσας, το Νέο Δελχί, ανακοινώνοντας ότι υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις από την πλευρά του Πακιστάν πως οι συγκρούσεις στο Κασμίρ είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν και "στη θάλασσα". Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ απέρριπτε τις εκκλήσεις τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας για άμεση απομάκρυνση των ισλαμιστών εισβολέων στο ινδικό Κασμίρ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της περί μη ανάμειξής της στην όλη ιστορία.

"Το πακιστανικό ναυτικό έχει προχωρήσει σε σειρά στρατηγικών κινήσεων, έχει παραταχθεί σε κομβικές θέσεις και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση εναντίον μας", υποστήριξε, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Βομβάη, ο αρχηγός του ινδικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Σουσίλο Κουμάρ. Ο Ινδός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι το σύνολο του ινδικού στόλου έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ στη δικαιοδοσία του πολεμικού ναυτικού περιήλθε από χτες και η ακτοφυλακή. Ο Κουμάρ υπογράμμισε ότι, ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής, το ινδικό ναυτικό υπερέχει σαφώς καθώς αριθμεί 60 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ το πακιστανικό δεν έχει παραπάνω από 16 πολεμικά σκάφη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μάχες στα υψώματα των Ιμαλαϊων, στον ινδικό τομέα του Κασμίρ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού, στρατηγός Μπικράμ Σινγκ, τα ινδικά στρατεύματα κατέλαβαν, χτες, ένα στρατηγικό ύψωμα στην ευρύτερη περιοχή της εγκαταλειμμένης, πλέον, από τους κατοίκους της, πόλης Ντρας, ενώ υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των σφοδρών χτεσινών μαχών έχασαν τη ζωή τους 2 Ινδοί στρατιώτες και 8 εισβολείς. Αν και ο Σινγκ απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα, πηγές του ινδικού στρατού υποστήριζαν ότι η κατάληψη του υψώματος στο Ντρας είναι η αρχή μιας μεγάλης εμβέλειας αντεπίθεσης που σχεδιάζουν, για τις επόμενες μέρες, οι Ινδοί στρατηγοί με στόχο να καταλάβουν το, μείζονος σημασίας, Λόφο της Τίγρης. Πάντως, ο Σινγκ υποστήριξε ότι, τα τελευταία 24ωρα, ο ινδικός στρατός έχει αναγκάσει σε μεγάλη υποχώρηση τους εισβολείς.

Την ίδια στιγμή, καμία ανταπόκριση δε βρήκαν από την κυβέρνηση του Πακιστάν οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις από Ουάσιγκτον και Μόσχα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, είχε μακροσκελή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Ναουάζ Σαρίφ, από τον οποίο ζήτησε να αποσύρει άμεσα τους εισβολείς από το ινδικό Κασμίρ. Ανάλογο αίτημα διατυπώνεται και σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της πακιστανικής κυβέρνησης, στην οποία επιρρίπτει ανοιχτά όλες τις ευθύνες της κλιμάκωσης. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, το Ισλαμαμπάντ επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με τους εισβολείς και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να επέμβει με κανέναν τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ