Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΗ ΔΟΥΜΑ
Να δικαστεί ο Σολάνα για εγκλήματα πολέμου

ΜΟΣΧΑ.-

Την παραπομπή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα,ώστε να δικαστεί για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" ψήφισε χτες ομόφωνα η Ρωσική Δούμα, υιοθετώντας την πρόταση του αντιπροέδρου της, Σεργκέι Μπαμπούριν.Η πρόταση του Μπαμπούριν, που χαρακτηρίζει τον Σολάνα εγκληματία πολέμου που θα πρέπει να τιμωρηθεί γιατί εκείνος διέταξε το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, ψηφίστηκε από το σύνολο των 299 βουλευτών της Ρωσικής Κάτω Βουλής.

"Λαμβάνοντας την απόφαση να αρχίσει η στρατιωτική δράση κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και κυρίως ο Σολάνα διέπραξαν ένα στρατιωτικό έγκλημα και οφείλουν να λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία διαπράχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης", τονίζεται στο κείμενο το οποίο ψηφίστηκε από τους βουλευτές. H απόφαση αυτή, ωστόσο, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, οπότε δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Πάντως, το κείμενο που υιοθετήθηκε αποτελεί τρόπον τινά συνέχεια ή μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι "στηρίζει" ανάλογη πρόταση που είχε διατυπώσει στις 2 Ιούνη ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε,ο οποίος χαρακτήρισε "επιτακτική" την ανάγκη "να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος οργάνωσε την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας". Ο Ρόκε, κατά την ανάληψη των καθηκόντων από τον προκάτοχό του, είχε καλέσει τότε τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει να δικαστεί ο Σολάνα ως εγκληματίας πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ