Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
"Πρόοδος", αλλά όχι ακόμη συμφωνία για τους Ρώσους στο Κόσσοβο...

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Παρά τις αντίθετες εντυπώσεις περί "σημαντικής προόδου" που επιχείρησε να καλλιεργήσει χτες με δηλώσεις του στο Παρίσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, οι αμερικανορωσικές διαπραγματεύσεις στο Ελσίνκι μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών εξακολουθούν να "σκοντάφτουν" σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη δράση και διοίκηση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο. Ως εκ τούτου, έως χτες βράδυ στο Ελσίνκι, καμία τελική συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί.

"Οι υπουργοί των δύο πλευρών έχουν σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο σήμερα και είμαι ικανοποιημένος. Τους προέτρεψα να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη", είπε ο Κλίντον σε δημοσιογράφους, ενώ στις αμέσως επόμενες φράσεις του περιέγραφε, αν μη τι άλλο, τις σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση μιας συμφωνίας: "Υπάρχουν ίσως ένα, ίσως δύο θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Τις επόμενες μέρες νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλιά"!

"Περιεχόμενο" στις αισιόδοξες δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον προσέθετε αργότερα και υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον Κλίντον στην περιοδεία του στην Ευρώπη. Σύμφωνα μ' αυτόν, οι δύο πλευρές επικεντρώνουν τις συνομιλίες τους στο εάν οι Ρώσοι θα παίξουν "μεγάλο ρόλο σε έναν ΝΑΤΟικό τομέα ή μικρότερο σε αρκετούς άλλους".

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον,τηρούσε στάση μεγαλύτερης επιφυλακτικότητας, ξεκαθαρίζοντας πως στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ελσίνκι δεν έχει επιτευχθεί καμία τελική συμφωνία! Πρόσθεσε δε ότι τα θέματα τριβής είναι η διοίκηση των δυνάμεων της Ρωσίας στο Κόσσοβο (όπως και προ της έναρξης των συνομιλιών) και η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Πρίστινας (όπως επίσης προ των συνομιλιών στο Ελσίνκι).Επομένως, τι λύθηκε; Η απάντηση που επιχείρησε ο Μπέικον μάλλον δεν έριξε φως στα κοινά σημεία των δύο πλευρών, αλλά στις απαιτήσεις των ΗΠΑ: "Η αμερικανική πλευρά διατύπωσε μια πολύ λεπτομερή πρόταση στους Ρώσους σχετικά με τα θέματα που εκκρεμούν"...

Επιπλέον, "λάδι στη φωτιά" (όπως άλλωστε συνηθίζει...) έριξε με σχετικές δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.Πριν τη συνάντησή της με το Ρώσο ομόλογό της, είπε πως το ΝΑΤΟ δε θα ενδώσει στο αίτημα της Μόσχας για δική της ζώνη στη δύναμη της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε: "Εχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δεν θα υπάρξει ξεχωριστός ρωσικός τομέας. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση τρόπου ένταξης των Ρώσων στην όλη διαδικασία"...

Νωρίτερα, πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωνε στον υπουργό Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγεφ ότι η Ρωσία πρέπει να εμμείνει στις συνομιλίες στο Ελσίνκι να έχει δική της ζώνη ελέγχου στο Κόσσοβο. Τα σχόλια του Γιέλτσιν έγιναν, ενώ ο Σεργκέγεφ και ο Ιβανόφ είχαν για δεύτερη συνεχή ημέρα συνομιλίες στη φιλανδική πρωτεύουσα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Ολμπράιτ και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Κόεν σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στο Κόσσοβο.

Ο Μπορίς Γιέλτσιν προέβη σε "κορόνες" του τύπου: "Απορρίπτω κατηγορηματικά τη μη ανάθεση ενός τομέα (στη Ρωσία) και ο υπουργός Αμυνας θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει τρόπο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό"... Μάλιστα, πριν τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πουτίν (γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου Αμυνας), υπογράμμιζε πως "παραμένει ανεπίλυτο το βασικότερο θέμα, που είναι η άρνηση του ΝΑΤΟ να αναλάβουμε έναν τομέα".

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η χτεσινή δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στη Σόφια, Λεονίντ Κερεστεντζιάντς, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την άρνηση της βουλγαρικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη διέλευση μέσω του βουλγαρικού FIR σε αεροπλάνο της Ρωσίας που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα για τη ρωσική στρατιωτική μονάδα στο αεροδρόμιο της Πρίστινας, δίχως να έχει τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, Μάικ Τζάκσον.

Μάλιστα, ο Κερεστεντζιάντς χαρακτήρισε τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης ως "απόλυτα αδικαιολόγητη", σχολιάζοντας πως "το γεγονός αυτό αποτελεί μαρτυρία για την απουσία ανεξαρτησίας στην επίσημη Σόφια κατά τη λήψη αποφάσεων για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ