Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Υπέρ πολιτικής διοίκησης υπό τον Θάτσι

ΣΚΟΠΙΑ.-

Αμεση και όσον το δυνατόν γρηγορότερη εγκαθίδρυση νέας πολιτικής διοίκησης υπό τον Χασίμ Θάτσι, στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτή η "πρωτοφανής" δήλωση ανήκει στους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Παντελί Μάικο και Λιούπτσο Γκεοργκιέφκσι και έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού, που συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Πάσκαλ Μίλο.

Στη διάρκεια της επίσκεψης ο Π. Μάικο είχε συνομιλίες εκτός από τον Γκεοργκιέφσκι, με τον Πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ,τον πρόεδρο της Βουλής Σάβο Κλίμοφσκι και εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αργότερα οι δύο πρωθυπουργοί, εκτός της "εγκαθίδρυση της νέας διοίκησης υπό τον Χασίμ Θάτσι", τόνισαν επίσης ότι πρόκειται να παρουσιάσουν από κοινού σχέδια των χωρών τους στο πλαίσιο του προγράμματος για τη σταθεροποίηση της περιοχής. Οι δύο άνδρες δήλωσαν ακόμα ότι θα επιδιώξουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση του Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο, ο οποίος, όπως είπαν, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες πιέσεις από το καθεστώς του Βελιγραδίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ διεκδικεί την υποψηφιότητα για το κέντρο ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της νοτιοανατολικής Ευρώπης που είχε προαναγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ ήδη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες για τα παραλειπόμενα όλων των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία στην πρωτεύουσα Σκόπια. Ο Μπράνκο Τσερβενκόφκσι, ηγέτης της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας ότι εμφανίστηκε μαζί με τον Θάτσι - την Τετάρτη - ως "πρωθυπουργοί δύο ανεξαρτήτων χωρών, παρά το γεγονός ότι ο ένας εκπροσωπεί μια νόμιμη κυβέρνηση, ενώ ο άλλος μια παράνομη" και χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ότι στρέφεται κατά των εθνικών συμφερόντων της ΠΓΔΜ. Επίσης, είπε ότι κανείς από τους δύο άνδρες στις ομιλίες τους δεν αναφέρθηκαν στο ότι το Κόσσοβο παραμένει τμήμα της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, και τη χαρακτήρισε ως ενέργεια που αποτελεί παραβίαση της διεθνούς αρχής για μη αλλαγή των συνόρων και επίσης ότι αντίκειται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της G8 για το Κόσσοβο. "Αυτή η αλλαγή των συνόρων δημιουργεί το φόβο σε μας για συνέπειες σύμφωνα με τη θεωρία του ντόμινο, συνέπειες που πιθανά να αισθανθούμε και εμείς στη δυτική Μακεδονία", πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες, έκανε λόγο για "έναρξη της διαδικασίας εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ