Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Σε εξέλιξη οι συνομιλίες ΗΠΑ και ηγετών του "UCK"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι ΗΠΑ λένε πως, από τις συνομιλίες που έχουν στην Ουάσιγκτον με ηγετικά στελέχη των ανταρτών του "UCK", επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση της οργάνωσης να παραδώσει το βαρύ οπλισμό στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, αρνείται πως έχει συναφθεί κάποια συμφωνία με τους αντάρτες σε σχέση με τον αφοπλισμό και την αποστρατιωτικοποίησή τους.

"Η στάση μας έναντι του UCK είναι να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους" είπε χτες ο Τζέιμς Ντόμπινς (αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια). Ο ίδιος ανακοίνωνε πως μέσα στα άμεσα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι η εκπαίδευση περίπου 3.000 μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) για να αναλάβουν καθήκοντα... αστυνομικών.

Αργότερα, πάντως, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, επικαλούμενο βρετανικές κυβερνητικές πηγές, μετέδιδε από το Λονδίνο πως ΝΑΤΟ και "UCK" έφθασαν σε τελική συμφωνία για το πρόγραμμα αφοπλισμού των ανταρτών. Το ίδιο πρακτορείο, ωστόσο, προσέθετε στο ίδιο τηλεγράφημα και την αντιφατική δήλωση εκπροσώπου των Κοσσοβάρων ανταρτών στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία οι αντάρτες "δε θα παραδώσουν τα όπλα στο βόρειο Κόσσοβο έως ότου η Ρωσία συμφωνήσει να θέσει τα στρατεύματά της κάτω από την ενιαία διοίκηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων".

Πάντως, το ΝΑΤΟ από την πλευρά του διέψευσε πως έχει συναφθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με τον εκπρόσωπο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, Τζέιμι Σι, να εκφράζει "αισιοδοξία πως θα επιτευχθεί σχετική συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες".

Εγινε επίσης γνωστό πως ο ΝΑΤΟικός στρατηγός και διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Γουέσλεϊ Κλαρκ, υπέβαλε ήδη στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ ένα λεπτομερές σχέδιο για την αποστρατιωτικοποίηση του "UCK", το οποίο ήδη εγκρίθηκε από τους πρεσβευτές και θα χρησιμεύσει ως βάση για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Ο Κλαρκ είπε πως οι ηγέτες του "UCK" πήραν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει προθεσμία 30 ημερών για την έναρξη του πρώτου σταδίου αποστρατιωτικοποίησης της οργάνωσης.

Ο Τζέιμς Ντόμπινς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε τρόπους ένταξης του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" στην κοινωνία".

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι δε θα μετεξελιχθεί ο "UCK" στο σύνολό του σε αστυνομική δύναμη, "αλλά περίπου 3.000 πρώην μέλη του μπορεί να εκπαιδευτούν και να αναπτυχθούν ως αστυνομία στο Κόσσοβο φέτος, μαζί με άλλους που θα εκπαιδευτούν αργότερα".

Ο Ντόμπινς και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ, δήλωσε ότι ο "UCK" έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι δε θα έρθει σε αντιπαράθεση με τις σερβικές δυνάμεις που αποσύρονται από το Κοσσυφοπέδιο και δε θα προβεί σε προκλήσεις. Πάντως ο Φόλεϊ παραδέχτηκε ότι έχουν αναφερθεί ορισμένα επεισόδια μεταξύ Σέρβων και μελών του "UCK".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ