Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Ας αφήσουμε τους πρωταγωνιστές να δώσουν τη λύση που πρέπει"!!!

Η ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την ισοπέδωση από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, και οι τρόποι που θα υλοποιηθεί το σχέδιο (ποιοι θα αναλάβουν τι και πόσα θα εισπράξουν), είναι το επίκεντρο και των συζητήσεων που είχε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Πορτογαλίας και της ΠΓΔΜ.

Σε αναζήτηση της "κοινής εξωτερικής πολιτικής"

Ενόψει της Πορτογαλικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2000 οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πορτογαλίας συζήτησαν θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής, αφού όπως υποστήριξαν "το Κόσσοβο έδειξε ότι δεν έχουμε διαμορφώσει, στο μέτρο που πρέπει, μια κοινή εξωτερική πολιτική και πρέπει να γίνει προσπάθεια σ' αυτή την κατεύθυνση". Ειδικότερα ο Α. Γκουτέρες ανέφερε: "Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται μια ισχυρότερη πολιτική ένωση για την ΕΕ, μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας". Μάλιστα σημείωσε πως είναι ανάγκη η ΔΕΕ να ενσωματωθεί στις πολιτικές της ΕΕ. "Η Νομισματική Ενωση δεν αρκεί. Απαιτείται συντονισμός και η δημιουργία των κατάλληλων οργάνων, τα οποία θα διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και απασχόλησης στην Ευρώπη", συμπλήρωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Παράλληλα ανακοίνωσαν πως η Πορτογαλία πρόκειται να προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ με πολλές υποψήφιες χώρες, ανάμεσα στις οποίες σίγουρα θα είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία τις οποίες θα στηρίξουν και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Απαράδεχτη δήλωση Σημίτη

"Οργανισμό" για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε πως ονειρεύεται ο Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις δηλώσεις Ολμπράιτ για την κίνηση Μιλόσεβιτς, απάντησε: "Ας αφήσουμε τους πρωταγωνιστές να δώσουν τις λύσεις που πρέπει"!!!

"Υπάρχει αυτή τη στιγμή η συμφωνία G8. Θεωρούμε ότι είναι μια καλή βάση για μια οριστική λύση και χρειάζεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες το ταχύτερο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή", τόνισε ο Κ. Σημίτης, επαναλαμβάνοντας πως μόνο αυτή η συμφωνία μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, πάντα βέβαια στο πλαίσιο του σεβασμού των υφιστάμενων συνόρων.

Τέλος, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ξεκάθαρα πως η πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας έχει και αυτή ευθύνη γι' αυτά τα οποία συνέβησαν.

Συνάντηση Σημίτη - Μάικο

"Η Αλβανία ήταν και θα είναι στο πλευρό των ενεργειών που αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή και εμείς υποστηρίζουμε τους όρους, τους οποίους έθεσε το ΝΑΤΟ, μέχρι την εκπλήρωσή τους", σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός, ως απόδειξη για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, ανέφερε την έναρξη, από χτες, λειτουργίας αλβανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ