Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά σε μια έντονη προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων και του λαού μας γενικότερα. Παρατηρούμε μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιχειρείται συστηματικά ο περιορισμός και ο έλεγχος των αντιδράσεων από την ασκούμενη πολιτική.

Η "νέα τάξη πραγμάτων", το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, είναι το καθεστώς στο οποίο θα υλοποιούνται η ΟΝΕ, καθώς και οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των λαών. Είναι αποτέλεσμα της ξέφρενης αντιδραστικής πορείας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, που δε διστάζουν να ανατρέψουν ακόμη και βασικές έννοιες της αστικής δημοκρατίας. Είναι πολιτική επιλογή αυταρχισμού, με σκοπό το σταμάτημα κάθε μορφής αντίστασης στα άνομα σχέδιά τους.

Αφού οι πολιτικές του συμβιβασμού και της υποταγής δε φέρνουν πάντα τα ποθητά αποτελέσματα, είναι σίγουρη η άρχουσα τάξη ότι η ταξική πάλη και οι συγκρούσεις θα οξυνθούν, γι' αυτό παίρνει και τα ανάλογα μέτρα. Δηλαδή, οι υπάρχοντες μηχανισμοί καταστολής του λαϊκού κινήματος (ΜΕΑ - ΜΑΤ - ΕΚΑΜ κ. ά.) εκσυγχρονίζονται και δημιουργούνται αρκετοί νέοι, όπως π. χ. Ευρωπόλ, Σένγκεν, ιδιωτικές αστυνομίες - σεκιούριτι, Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης κ. ά. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ρόλο στην ίδια κατεύθυνση αναλαμβάνουν και διάφορες γνωστές και άγνωστες υπηρεσίες και μηχανισμοί ντόπιοι και ξένοι, όπως π. χ. TREVI, ΕΥΠ, Ασφάλεια και διάφορες άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

****

Ξεχωριστή σημασία έχει και για την καταστολή των λαϊκών αγώνων η χρησιμοποίηση συχνότατα της Δικαιοσύνης. Ολοι είμαστε μάρτυρες των όσων κάθε φορά συμβαίνουν. Για παράδειγμα, οι απεργίες σχεδόν στο σύνολό τους κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές, κινητοποιούμενοι πολίτες δικάζονται και καταδικάζονται τάχιστα σε βαρύτατες ποινές, τη στιγμή που παραγράφονται, λόγω παρέλευσης χρόνου, ποινές εμπόρων ναρκωτικών. Εμπρακτα αν θέλετε, αποδεικνύεται και στο ζήτημα αυτό, ποιος είναι ο εχθρός για την άρχουσα τάξη της χώρας μας. Την ίδια στιγμή ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δε διστάζουν να θέτουν πάνω ακόμη και από το Σύνταγμα, Βασιλικά και Προεδρικά Διατάγματα της χούντας. Παράδειγμα η πρόσφατη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, με την οποία γίνεται προσπάθεια απαγόρευσης κάθε μορφής λαϊκών κινητοποιήσεων. Η γνωμάτευση αυτή έρχεται τούτες τις μέρες, που το αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας γνωρίζει τεράστια άνοδο, ενώ η ενοχή της κυβέρνησης στο σφαγιασμό του γιουγκοσλαβικού λαού είναι πλέον καταφανέστατη. Σήμερα, που στο συνδικαλιστικό κίνημα γίνεται ένα βήμα παραπέρα, στο συντονισμό και στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων.

Το ζήτημα που έρχεται να καλύψει ο Αρειος Πάγος ήταν προ πολλού στη σκέψη των κ. κ. Λαλιώτη και Αβραμόπουλου, του ΣΕΒ και, τελευταία, η απαγόρευση διαμαρτυριών έξω από τις πρεσβείες, απαίτηση του κ. Μπερνς. Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να εντάξουμε και τη συγκεκριμένη γνωμάτευση. Το χτύπημα των τελευταίων αντιπολεμικών εκδηλώσεων δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να οξύνει ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση. Και ας μη μας διαφεύγει ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές χρειάζονται και αντιλαϊκά μέτρα ή όταν δεν περνάει η πειθώ της κυβέρνησης, έρχεται η πειθώ των ΜΑΤ, των κλομπ, των δακρυγόνων, των φυλακίσεων κ. ά.

Φυσικά μέσα και από το χώρο της Δικαιοσύνης, ταυτόχρονα με την λαική θέληση αναδεικνύονται φωνές θαρραλέες και ηρωικές ενάντια στον πόλεμο, στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ενάντια σ'αυτή την κατάφωρη αδικία που συντελείται από Αμερικάνους και Ευρωπαίους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

*****

Δημοκρατικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση, π. χ. η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, όπως προβλέπει η περίφημη Συμφωνία Σένγκεν. Στα πλαίσια της εφαρμογής της Συμφωνίας αυτής, η οποία σημειωτέον έγινε Κοινοτικό Δίκαιο με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και όπως προβλέπει η Οδηγία 95/46 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεσμοθετήθηκε και το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Οι πολίτες θα φακελώνονται από δημόσιες υπηρεσίες και ιδιώτες ντόπιους και ξένους, για τις πολιτικές, τις φιλοσοφικές και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, για την κοινωνική και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, ακόμη και για την ερωτική ζωή τους!

Και από την επιλογή αυτή αποδεικνύεται καθαρά ο αντιδραστικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτού του "προπυργίου της δημοκρατίας και των ελευθεριών", όπως αρέσκονται να λένε όλοι οι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά την ψήφιση του νόμου 2639 και την πρόβλεψη δημιουργίας ιδιωτικών ΟΑΕΔ ("Γραφεία Συμβούλων Εργοδοτών", τα λένε), υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φακελώματος των εργαζομένων και των ανέργων και δημιουργίας μαύρων λιστών, όπως χρόνια τώρα ισχύει σε ορισμένους κλάδους. Ηδη εμφανίστηκαν τα πρώτα τέτοια κρούσματα στο χώρο κάποιων πολυεθνικών και μεγάλων καταστημάτων.

Ακόμη η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ανεργία και πάντα με την κάλυψη της κυβέρνησης, εντείνει την τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς. Η τρομοκρατία αυτή εμφανίζεται ποικιλότροπα. Για παράδειγμα, με τη χρησιμοποίηση της Αστυνομίας, των Σεκιουριτάδων, αλλά και έμμεσα, αφού όχι λίγες φορές οι συνδικαλιζόμενοι και οι συνδικαλιστές δεν παίρνουν ή παίρνουν ελάχιστη αύξηση, εκτός αν είναι εργοδοτικοί.

****

Είναι απαραίτητο σήμερα να ασχοληθούμε περισσότερο με το ζήτημα του περιορισμού των δικαιωμάτων μας και να ενισχύσουμε προσπάθειες που αναλαμβάνονται από μαζικούς φορείς και προσωπικότητες. Με τη συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων και γνωστών προσωπικοτήτων της κοινωνικής ζωής της χώρας μας δημιουργήθηκε και λειτουργεί Επιτροπή Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν.Οι στόχοι της Επιτροπής είναι η κατάργηση του νόμου για το φακέλωμα (2472/97), η μη εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, η πλατιά ενημέρωση του λαού, ο συντονισμός των αντιδράσεων, η βοήθεια προς άτομα ή φορείς που θα θιγούν από την τυχόν εφαρμογή της.

Σήμερα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να χτίσουμε το αντίπαλο δέος των λαών, κόντρα στα συμφέροντα και στις επιλογές των εγκληματιών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υπερασπίσουμε τη ζωή και την ανθρωπιά στον πλανήτη μας. Στον αγώνα αυτό πρέπει να εντάξουμε και την πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Ολοι μαζί μπορούμε να αποκρούσουμε το νέο μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού μας κινήματος, ιδιαίτερα δε της πρωτοπορίας και του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Νίκος ΤΣΙΟΥΝΗΣ

Και από τις επιλογές αυτές - συνθήκη Σενγκεν κλπ- αποδεικνύεται καθαρά ο αντιδραστικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτού του "προπυργίου της δημοκρατίας και των ελευθεριών", όπως αρέσκονται να λένε όλοι οι θιασώτες της, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά έντονα αντιδημοκρατικό, ανελεύθερο, όπως άλλωστε όλα τα ιμπεριαλιστικά οικοδομήματα


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ