Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβέρνηση - υπάλληλος του ΝΑΤΟ

Την πρόταση της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια παρουσίασε, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ, στη Θεσσαλονίκη, ο Κ. Σημίτης

Την πρόταση της "δικής" τους "εκσυγχρονιστικής" Ελλάδας, που θέλει να πρωταγωνιστήσει σε βάρος των λαών της περιοχής, στη διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ, παρουσίασε στο βαλκανικό επιχειρηματικό φόρουμ, που ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Μιλώντας ως άλλος ένας υπάλληλος του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας πρωθυπουργός αφού πρώτα υπεραμύνθηκε της ανάγκης διατήρησης των υφιστάμενων συνόρων στη Βαλκανική, μετά αποκάλυψε πως αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την εγκαθίδρυση μόνιμου χωροφύλακα στο σβέρκο των λαών. Παράλληλα, έθεσε τη χώρα, τις υποδομές και τους μηχανισμούς της, στη διάθεση της καλύτερης προώθησης των σχεδίων της πλουτοκρατίας.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια ανέφερε ότι βασίζεται στο τρίπτυχο:

  • Πολιτική επίλυση της κρίσης το ταχύτερο (βλέπε συμφωνία G8 και πλαίσιο Ραμπουγέ).
  • Σταθεροποίηση - εκδημοκρατισμός - ανάπτυξη - διασύνδεση των Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.
  • Αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων.

Αναλυτικά η πρόταση που εξυπηρετεί πλήρως τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών για το διαμελισμό και το μοίρασμα της λείας στην περιοχή προβλέπει μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων. Σκοπεύει στον εκδημοκρατισμό της περιοχής με μέτρα για την οικοδόμηση και εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, προστασία των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων. Περιέχει την εγκαθίδρυση μηχανισμού επίλυσης των συγκρούσεων ως μέρος ενός ευρύτερου "συμφώνου σταθερότητας", που θα εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων στην περιοχή. Τη θέσπιση μέτρων για την εντατικοποίηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας με συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής. Την αναβάθμιση των σχέσεων των χωρών των Βαλκανίων με την ΕΕ και ρητή αναγνώριση της "επιλεξιμότητας" όλων των χωρών να προσχωρήσουν στην Ενωση ως πλήρη μέλη, εφόσον εκπληρώσουν τις απαιτούμενες πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Μιλώντας για τα ειδικότερα οικονομικά ζητήματα της περιοχής, ο Κ. Σημίτης σημείωσε πως η κρίση στο Κόσσοβο αποτελεί μια δοκιμασία και μια κεντρική επιδίωξη για τη χώρα. "Να αποκατασταθεί η ειρήνη σε όλη την περιοχή και να αρχίσει η διαδικασία ανασυγκρότησής της. Η δυνατότητα να παίξει η Ελλάδα εποικοδομητικά το ρόλο της στην περιοχή είναι στενά συνδεδεμένη με την εξυγίανση, την αναδιάρθρωση, την ισχυροποίηση της οικονομίας της στα τελευταία χρόνια".

Και οι προεκτάσεις αυτής της επιλογής έχουν ήδη φανεί με τη διείσδυση στις γειτονικές χώρες ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την επιχειρηματική δράση του ΟΤΕ και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας ο Κ. Σημίτης και προσδιορίζοντας ακόμη καλύτερα το ρόλο που διεκδικεί για τη χώρα - ως καλύτερου υπερασπιστή και διαχειριστή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή - σημείωσε: "Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος για την προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών με άλλες χώρες της ΕΕ και αποτελεί υπολογίσιμο παράγοντα στήριξης και ενίσχυσης της προσπάθειας των γειτονικών χωρών να αναβαθμίσουν την υποδομή τους".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ