Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΓΑ
Γέφυρα για το συντονισμό και την κοινή δράση

Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ιδρύματος "Nino Pasti" έγινε στις 8 - 9 Μάη συνάντηση αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων

Με επιτυχία διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (8-9 Μάη) στην Πράγα της Τσεχίας διεθνής συνάντηση αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, που διοργανώθηκε από το "Διεθνές Ιδρυμα "NINO PASTI" για την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών", το τσέχικο και το ιταλικό τμήμα του.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και κομμάτων από 15 χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία, ΗΠΑ, Σουηδία και Ελλάδα) και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στα Βαλκάνια με τη βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και η ανάγκη να απλωθεί μια γέφυρα συνεργασίας και συντονισμού από την Ανατολή και τη Δύση, για να οργανωθεί η πάλη των λαών ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Ιδιαίτερη εκτίμηση εκφράστηκε για το πολύμορφο αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας και τη μεγάλη κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας και με μεγάλο ενδιαφέρον έγινε αποδεκτή η παρέμβαση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),που εκπροσωπήθηκε από τον Δ. Καραγιάννη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ, οι"Δρόμοι της Ειρήνης". Στην παρέμβασή του μετέφερε τις εμπειρίες του φιλειρηνικού κινήματος και την πρόταση της ΕΕΔΥΕ, για τη συσπείρωση όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων γύρω από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, στην πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, ενάντια στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, για να μπορέσουν οι λαοί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Επίσης, οι αγωνιστές από τις ΗΠΑ, από το "International Action Center (Διεθνές Κέντρο Δράσης)", παρεμβαίνοντας, αναφέρθηκαν στις δεκάδες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που διοργανώνονται ενάντια στον πόλεμο στη χώρα τους, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στη δράση της "Stop The War Brigate" (Μπριγάδα για το σταμάτημα του πολέμου), που δραστηριοποιείται στη Γερμανία και διοργανώνει διαδηλώσεις έξω από στρατιωτικές βάσεις και πρωταγωνιστούν πολλοί βετεράνοι του πολέμου του Βιετνάμ.

Επίσης, για τις δυσκολίες του κινήματος στις χώρες που έγιναν πρόσφατα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, μίλησαν εκπρόσωποι από την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Εγινε αναφορά και στη μεγάλη παραπληροφόρηση που κυριαρχεί στις χώρες αυτές, όπου οι υποταγμένες κυβερνήσεις τους δίνουν "γην και ύδωρ".

Η κατάληξη της συζήτησης συμπυκνώθηκε σε ψήφισμα, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα σημειώνονται τα εξής:

"Από τον "ψυχρό πόλεμο" έχουμε πλέον περάσει στο θερμό πόλεμο. Η βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και ξεδιάντροπα καλυμμένη από όλες τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, σε μερικές από τις οποίες συμμετέχουν και ορισμένα Κομμουνιστικά Κόμματα, επιβεβαιώνει την αλήθεια αυτής της διαπίστωσης.

Τα φοβερά εγκλήματα που διαπράττονται ενάντια στον πληθυσμό και την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, η κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών κανονισμών, οδηγούν σε έναν πόλεμο που πάει πολύ μακρύτερα από τα Βαλκάνια και εμπλέκει όλο τον κόσμο, ειδικότερα τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αξιοποίησαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την εξέλαβαν σαν το πράσινο φως, για να προωθήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλον τον κόσμο με θηριώδη και βάρβαρο τρόπο, πράγμα που ανάγει ή και ακόμα και ξεπερνάει και αυτές τις ναζιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις".

Και το ψήφισμα καταλήγει με τη θέληση των παραβρισκόμενων αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων πρώτο να δημιουργήσουν ένα κέντρο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με έδρα την Πράγα, δεύτερο να επιδιώξουν το συντονισμό και τη συνεργασία ώστε με όλους τους τρόπους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο λαό και την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας για το σταμάτημα της πολεμικής μηχανής των ιμπεριαλιστών και τέλος να αντιπαλέψουν παραπληροφόρηση και τα ψεύδη γύρω από την επίθεση του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ