Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τα παιδιά μας δεν πρέπει να γίνουν φονιάδες λαών

Αποσπάσματα από τις συζητήσεις στη διήμερη περιοδεία στη Ροδόπη

"Ποια μάνα θα δεχτεί το παιδί της να σκοτώνει Σέρβους και Αλβανούς;".Το ερώτημα τέθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος, έτσι ευθέως μαζί με την απάντηση: Καμιά μάνα δεν μπορεί να το δεχτεί. Καμιά δε μεγαλώνει το παιδί της για να γίνει σφαγέας!

"Είναι άλλο πράγμα, είπε, να χύνεις το αίμα σου για την πατρίδα κι άλλο για το ΝΑΤΟ. Μας λένε πως οι Ελληνες φαντάροι δεν εμπλέκονται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σκεφτείτε μόνο τι θα συμβεί αν γίνει μια προβοκάτσια σε σχέση με τον ελληνικό στρατό, την ώρα που βρίσκεται εκτός συνόρων...

Κομοτηνή,μεσημέρι της Δευτέρας. Η περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στη Ροδόπη βρισκόταν στη δεύτερη μέρα της. Ποτέ άλλοτε από το '91 μέχρι σήμερα δε συνέβη σε περιοδεία του ΚΚΕ, τόσοι πολλοί άνθρωποι από εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (μέλη, φίλοι και στελέχη τους), να έρθουν με τόσο ανοιχτό το μυαλό τους, να ακούσουν από πρώτο χέρι την - επιβεβαιωμένη ήδη με τραγικό τρόπο στη ζωή - θέση του ΚΚΕ για τα Βαλκάνια. Κι αυτό που κύρια ζητούσαν τώρα, ήταν η έγκαιρη πρόβλεψη για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα...

Η βάση των συζητήσεων δεν ήταν μηδενική. Οι βόμβες που πέφτουν στη γειτονιά μας έχουν πάνω τους τη σφραγίδα του φονιά. Οι άνθρωποι που σκοτώνονται στα χωριά και τις πολιτείες που καίγονται, είναι οι ίδιοι που λίγα χρόνια πριν κατέβαιναν διακοπές στη θάλασσά μας. Τα αυτοκίνητα που παρήγαγε το βομβαρδισμένο εργοστάσιό τους είναι αυτά που χρησιμοποιεί ακόμα εδώ η φτωχολογιά. Με αναγνωρισμένο τον ένοχο, η συζήτηση στρεφόταν κύρια στις δυνατότητες αντίστασης. Από τις ερωτήσεις γινόταν καθαρή - στο... παρεμπιπτόντως - και μια άλλη πλευρά της προπαρασκευής αυτού του πολέμου. Ο ραγιαδισμός που επιχείρησαν να επιβάλουν σε πλατιά λαϊκά στρώματα οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Ο λαός μπορεί να αντισταθεί

Το ερώτημα που απασχολούσε εκείνη την ώρα τη συζήτηση είναι το αν υπάρχουν περιθώρια αντίστασης από όποια κυβέρνηση, σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ επελαύνει. "Το ζήτημα είναι αν γνωρίζει πραγματικά ο λαός τι συμβαίνει - απάντησε η Αλ. Παπαρήγα. Αυτοί δεν μπορούν να πουν ΟΧΙ, γιατί συμφωνούν με το ΝΑΤΟ, έχουν βάλει την υπογραφή τους. Ο λαός όμως μπορεί να αντισταθεί. Αρκεί να γνωρίζει. Δε γνωρίζει, για παράδειγμα ότι ήδη τώρα που συζητάμε διχοτομείται το Αιγαίο. Τον "μοντάρουν" έτσι με την παραπληροφόρηση, ώστε να φαίνεται σύμφωνος με την πολιτική τους. Ετσι "την έχουν πατήσει" και οι αλβανόφωνοι που ζουν στο Κόσσοβο. Τους εμφανίζουν τους μισθοφόρους που έχουν μαζέψει από άλλες χώρες ως ελευθερωτές και δεν τους λένε το περιεχόμενο της οικονομικής συμφωνίας του Ραμπουγέ - γιατί υπάρχει και οικονομική συμφωνία - που αποκαλύπτει ποιες πλουτοπαραγωγικές πηγές έχουν βάλει στο μάτι οι ιμπεριαλιστές και υποκινούν την απόσχιση με μισθοφόρους. Κι ύστερα κατηγορούν τον Μιλόσεβιτς γιατί δεν υπέγραψε. Σκεφτείτε, θα δεχόταν ο λαός μας κάποιους άλλους να κάνουν "δώρο γενεθλίων" την αυτονομία της Κρήτης; Δε θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες; Αυτό συμβαίνει και στο Κόσσοβο. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να αποφασίσουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος".

Καμία πειθαρχία στο ΝΑΤΟ

Ο Κ. Σημίτης δεν είχε απευθύνει ακόμα το διάγγελμά του, το ερώτημα όμως ερχόταν και ξαναρχόταν: "Είναι πράγματι υπαρκτός και για τη χώρα μας ο φόβος του πολέμου;".

Κατηγορηματική η Αλ. Παπαρήγα δηλώνει: "Αν δε σταματήσει τώρα θα επεκταθεί και στο Νότο. Για όποιο λόγο: Είτε γιατί συμμετέχοντας θα σκοτώνουμε εμείς, είτε γιατί θα μας επιτίθενται. Οσο η κυβέρνηση θα συνεχίζει να είναι πειθαρχική στις αξιώσεις των ιμπεριαλιστών, τόσο η χώρα θα κινδυνεύει. Μια ουσιαστική αντίστασή της θα βοηθούσε και άλλες χώρες να πούνε το δικό τους όχι. Δεν το κάνει. Εμείς λέμε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία πειθαρχία στο ΝΑΤΟ. Ο λαός μας δε δέχεται να γίνει ραγιάς. Αν το έκανε θα είχε πάρει διαζύγιο με την ιστορία του. Και πρέπει να έχουμε καθαρό γιατί γίνεται ο πόλεμος. Χρησιμοποιούν ομάδες πληθυσμού για τις δικές τους επεκτάσεις. Ε, όχι, δε δημιουργούν οι μειονότητες τον πόλεμο. Παράγοντες εσωτερικοί για πόλεμο δεν υπάρχουν. Επιλογή κυβερνήσεων είναι".Χαρακτηριστική είναι και η απάντηση που έδωσε στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική "κατευνασμού".

"Κάπως έτσι - απάντησε - σκεφτόταν και η κυβέρνηση του Βισί. Την ησυχία... Ομως το θέμα είναι ποιος με ποιον. Δεν μπορούν να πουν ΟΧΙ γιατί είναι υπέρ αυτής της πολιτικής. Οι ανάλογοί τους το '39 άνοιξαν τις πόρτες στον Χίτλερ. Οι λαοί όμως αντιστάθηκαν. Και σήμερα η εξέλιξη είναι θέμα συσχετισμού δύναμης. Είναι, λοιπόν, θέμα να παλέψει ο λαός να αλλάξει ο συσχετισμός".

Προ των πυλών...

Η συζήτηση είχε ανάψει για τα καλά. Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι "δεν τρέχει τίποτα", οι άνθρωποι όμως εκεί γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως η Ελλάδα είναι ήδη συμμέτοχος στον πόλεμο που άναψε με την υπογραφή και αυτής της κυβέρνησης. Την ώρα που γινόταν η συζήτηση, δεν ήταν γνωστή ακόμα η είδηση για το πρώτο θύμα του πολέμου εντός ελληνικού εδάφους. Ηταν όμως καλά γνωστό από την ίδια την εμπειρία όσων ζουν στα σύνορα πως το σύνολο των πληθυσμών των Βαλκανίων βρίσκεται σε κίνηση. Το δήλωναν οι ίδιες οι εξαιρετικά αυξημένες περιπολίες σ' όλη τη μεθόριο ακόμα και σε σημεία που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις πιθανές αυριανές εστίες πολέμου. Οι Μουριές, όπου σκοτώθηκε η Αλβανή πρόσφυγας χτες, δεν είναι ένα τυχαίο πέρασμα. Ούτε έκανε τυχαία επιθεώρηση και εκεί το προηγούμενο Σάββατο ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Μακεδονίας.

Προκάλυμμα για την εισβολή οι πρόσφυγες

Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι ακόμα και στις "μακρινές" από τα σύνορα Σάππες, εκεί όπου οι πολυεθνικές έχουν βάλει στόχο τα κοιτάσματα χρυσού και το ΠΑΣΟΚ έχει επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή για το θέμα, κύριο αντικείμενο συζήτησης έγινε τελικά η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει Ελληνες στρατιώτες έξω από τα σύνορα. "Πρόκειται, είπε, η Αλ. Παπαρήγα, για ένα εκστρατευτικό σώμα. Ομως εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε να κάνουμε φονιάδες τα παιδιά μας. Τα στέλνουν έξω για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Από τη στιγμή όμως που στρεφόμαστε κατά γειτονικής χώρας θα υπάρχει και απάντηση. Δεν πάνε εκεί για τη μειονότητα. Πάνε για τον πλούτο του Κοσσόβου. Μοιράζουν αγορές. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Εμείς θα είμαστε μέρα νύχτα στο πόδι. Να είναι όμως καθαρό σε όλους το έγκλημα. Θα βάλουν για προκάλυμμα τους πρόσφυγες. Για να μπουν έτσι μέσα 60.000 ξένοι στρατιώτες. Ολη η Βόρεια Ελλάδα θα έχει και πρόσθετες οικονομικές συνέπειες. Αν οι Σάππες έχουν σήμερα ένα πρόβλημα, να είναι καθαρό πως όλα τα Βαλκάνια είναι σήμερα πρόβλημα. Χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός. Και να είναι καθαρό πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ολα μπορούν να ανατραπούν"!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ