Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κλοιό και χτες η "πρεσβεία του θανάτου"

Χιλιάδες Πειραιώτες περπάτησαν από την πλατεία Κοραή μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, διαδηλώνοντας κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια και απαιτώντας την πλήρη απεμπλοκή της χώρας μας

Χιλιάδες Πειραιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και των μαζικών φορέων της πόλης και πορεύτηκαν από την πλατεία Κοραή μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη βάρβαρη ΝΑΤΟική επίθεση ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό και απαιτώντας ειρήνη τώρα στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, καταδίκασαν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και απαίτησαν την πλήρη απεμπλοκή της χώρας μας.

Αυτή η πορεία ήταν μια συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του λαού του Πειραιά, ο οποίος από την αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια βρίσκεται καθημερινά στο δρόμο του αγώνα, με σημείο αιχμής τα ΝΑΤΟικά πλοία που βρίσκονταν πρόσφατα στο λιμάνι.

Η πορεία ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα από την πλατεία Κοραή. Μπροστά ήταν το πανό του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με το σύνθημα "Φύγετε από τα Βαλκάνια, αφήστε μας ήσυχους". Μπροστά από το πανό, νεολαίοι κρατούσαν μια γερμανική σημαία με γραμμένη πάνω της τη φράση "Φονιάδες των λαών" και μια αμερικάνικη με ζωγραφισμένο τον αγκυλωτό σταυρό και τα αρχικά των ΕΣ - ΕΣ.Πίσω απ' το πανό του Εργατικού Κέντρου, βρίσκονταν άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και ακολουθούσε ο κόσμος. Οι διαδηλωτές ανηφόρισαν την οδό Γρηγόρη Λαμπράκη και έστριψαν στην οδό Τζαβέλα με κατεύθυνση τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Το κέντρο του Πειραιά συγκλονίστηκε από τα συνθήματα: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός", "ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία", "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", "Κλίντον και Μπλερ δολοφονούν, Καραμανλής, Σημίτης χειροκροτούν", "Κλίντον, φασίστα, δολοφόνε".

Ο κόσμος, ανεμίζοντας σημαίες με την εικόνα του Τσε, πλακάτ και πανό, ανέβηκε τη λεωφόρο Θησέως. Σχεδόν όλοι είχαν καρφιτσωμένο στα ρούχα τους το γνωστό στόχο, ο οποίος, λόγω των ημερών, έγραφε: "Θανάτω θάΝΑΤΟ πατήσας".Οι περαστικοί εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές με έναν καλό λόγο και χειροκροτήματα.

Στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, τους διαδηλωτές περίμεναν πλήθος φιλειρηνιστών, κάτω από το πανό της Επιτροπής Ειρήνης και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Καλλιθέας, με το σύνθημα "Πενήντα χρόνια τώρα η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία".

Οι συγκεντρωμένοι ενώθηκαν με την πορεία και συνέχισαν, ανηφορίζοντας την οδό Δημητρακοπούλου. Πέρασαν τα Προπύλαια και στο ύψος του Ζαππείου συνάντησαν ακόμα μια ομάδα φιλειρηνιστών που κρατούσαν σερβικές σημαίες. Εξακολουθώντας να φωνάζουν συνθήματα, πέρασαν απ' τη Βουλή, έφτασαν στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου ενώθηκαν με τις εκατοντάδες γυναίκες της ΟΓΕ που πραγματοποιούσαν ήδη συγκέντρωση στο χώρο, από τις 7 το απόγευμα. Ενωμένοι με μια φωνή, βροντοφώναξαν "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και παρέμειναν για αρκετό διάστημα έξω από την πρεσβεία.

Ανάμεσα στους επικεφαλής της πορείας ήταν ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας,η επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κερατσινίου" Ελένη Παπαδοπούλου κ.ά.

Η πορεία διοργανώθηκε από: Εργατικό Κέντρο Πειραιά,Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,Δήμο Περάματος,Δήμο Δραπετσώνας,Δήμο Κερατσινίου,Δήμο Κορυδαλλού,Δήμο Νίκαιας,Δήμο Ρέντη,Εθνικό Πειραιά,Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά,Εμπορικό Σύλλογο,Δικηγορικό Σύλλογο,Ιατρικό Σύλλογο,Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο,ΕΕΔΥΕ καισωματεία Συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ