Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1

Την απάντησή μας την ξέρετε

Ο πρωθυπουργός - και τώρα το είπε - λέει το εξής: "Δηλαδή, τι προτείνετε; Να φύγουμε τώρα από το ΝΑΤΟ;". Κοιτάξτε να δείτε, αν απευθύνεστε σε εμάς, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, την απάντησή μας την ξέρετε: Ναι, η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ.Βεβαίως, δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα, όχι γιατί θα έχουμε δυσκολίες, αλλά γιατί δεν υπάρχει ο συσχετισμός και δεν έχει προετοιμαστεί ο ελληνικός λαός για μια τέτοια λύση. Αλλά δεν μπορεί να μας εμποδίσει κανείς να έχουμε όραμα. Και πρέπει να έχει και τέτοιο όραμα ο ελληνικός λαός για να παλέψει όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και όταν νομίζει ότι πρέπει να το κάνει πραγματικότητα. Και όχι μόνο αυτό το εγωιστικό "να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ". Αυτό δε φθάνει. Να παλέψουμε μαζί με άλλους λαούς να φύγουν από το ΝΑΤΟ. Να παλέψουμε για τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Τι θα γίνει πρώτα; Η διάλυση του ΝΑΤΟ και η αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ; Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και η διάλυσή του; Για μας αυτά είναι διαλεκτικά δεμένα. Είναι, όμως, καθαρό ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ονειρεύεται μια Ελλάδα που δε θα είναι στο ΝΑΤΟ, δε θα είναι δηλαδή σε ένα συνασπισμό του πολέμου και της βίας.

Πραγματικά πρέπει να δουλέψουμε και υπάρχουν οι δυνατότητες ακόμη και σήμερα για συνεργασίες, έστω συγκυριακές και προσωρινές, με δυνάμεις και χώρεςπου έχουν συμφέρον να πουν ένα "όχι" στον πόλεμο και στη βία του ΝΑΤΟ.

Αλλά αυτό το ζήτημα το απαντάτε με τον ίδιο τρόπο και σε πολιτικές δυνάμεις μέσα στη Βουλή, που δε σας λένε να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, αλλά ζητούν αντίσταση. Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες είναι θετικό - και πρέπει να το αναγνωρίσουμε - ότι στην Ελλάδα ακόμη και η Νέα Δημοκρατία έκανε κριτική στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Και είναι επίσης, θετικό ότι ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ είπαν ότι δεν πρέπει να υπογραφεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Αν θέλετε, έγιναν ορισμένες διαφοροποιήσεις και μετατοπίσεις στις θέσεις των κομμάτων. Δεν είμαστε καθόλου μικρόψυχοι και το αναγνωρίζουμε αυτό. Και θα θέλαμε αυτές οι μετατοπίσεις να μην είναι προσωρινές, όταν περάσει η μπόρα να μείνουν.

Επίσης, δεν είμαστε μικρόψυχοι γιατί όταν υπάρχει πόλεμος εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και δεν κοιτάμε νααξιοποιήσουμε μικροκομματικά τις δικές μας θέσεις και όταν μάλιστα εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε στη δίνη του πολέμου και ότι αργά ή γρήγορα θα μπει και η Ελλάδα, με τη μια ή την άλλη μορφή.

Καμία αντίσταση δεν έκανε η κυβέρνηση

Επομένως, η κυβέρνηση είχε ακόμη και σ' αυτή τη φάση τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και την αντιπολίτευση. Εκανε αντίσταση η κυβέρνηση; Καμίααντίσταση. Τα έδωσε όλα και έχει σημαία την αναγνώριση του Κλίντον και της Ολμπράιτ, ότι η Ελλάδα παίζει ωραίο και διπλό ρόλο. Μα, αν είναι δυνατόν να είμαστε περήφανοι γι' αυτήν την αναγνώριση!

Δεν αντιστάθηκε η κυβέρνηση. Δεν κάνατε καμία αντίσταση. Λέτε - και μάλιστα δεν το λέτε επίσημα σαν κόμμα - ότι φοβάστε πόλεμο με την Τουρκία. Δεν το λέτε σαν κυβέρνηση, αλλά απλώς βάζετε τα στελέχη σας να το διαρρέουν. Επισήμως λέτε "εμείς δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμμετοχή στον πόλεμο, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμμετοχή στο τσαλαπάτημα της εθνικής ανεξαρτησίας, στην κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας", όπως είχε αποτυπωθεί τον 20ό αιώνα. Δεν μπορείτε, λέτε, να το κάνετε αυτό γιατί θα σας κλέψει την πρωτιά και τον τοπικό ρόλο η Τουρκία. Και εμείς ρωτάμε: Καλά αυτό είναι το όραμά μας, να συναγωνιστούμε την Τουρκία σε ένα τέτοιο ρόλο; Οχι, καλύτερα να μείνουμε πολύ πίσω από την Τουρκία και να πάμε μπροστά και να συναγωνιστούμε με άλλους λαούς και κυβερνήσεις και να προκαλέσουμε στο ρόλο της αντίστασης, στο ρόλο της αντίδρασης στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στη δημιουργία μιας αισιοδοξίας στους λαούς ότι μπορούν να δημιουργήσουν στην πορεία και άλλους συνασπισμούς, διαφορετικούς, που αν μη τι άλλο να εγγυώνται το δικαίωμα της μη επέμβασης, αν μη τι άλλο να εγγυώνται το συμφέρον των συνόρων. Ας μην εγγυώνται τίποτε άλλο. Τα άλλα, τα οικονομικά, τα πολιτικά λύνονται με άλλους τρόπους.

Ψιθυριστά, όμως, βάζετε τα στελέχη σας - αυτό πια το κάνουν, εκστρατεύουν σε όλη την Ελλάδα - να λένε ότι θα μας επιτεθεί η Τουρκία. Και εμείς σας ρωτάμε: Καλά, αυτή η συμμαχία, χάρη της οποίας κάνουμε τέτοιες παραχωρήσεις, χάρη της οποίας συμμετέχουμε στο μακελειό, χάρη της οποίας πετάξαμε στο καλάθι των αχρήστων ό,τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια - και όπως διαπαιδαγώγησε τη λαϊκή του βάση - χάρη της οποίας έχουμε κάνει τόσες θυσίες, δε θα μας υποστηρίξει απέναντι σε έναν άδικο πόλεμο; Και πώς θα επιτρέψει το ΝΑΤΟ να μας επιτεθεί η Τουρκία, γιατί αντιστεκόμαστε να πάρουμε μέρος σε έναν πόλεμο που γίνεται στη γειτονιά μας; Δε ζητήσαμε από την κυβέρνηση να επιστρατεύσει ούτε τα ιδεολογικά, ούτε τα πολιτικά επιχειρήματα, ούτε τα επιχειρήματα αρχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ζητήσαμε να επιστρατεύσει το γεγονός ότι είναι γειτονική χώρα. Και μέσα στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή πρακτική, επιτρέπεται και η απλή ουδετερότητα. Δεν είναι δική μας θέση η ουδετερότητα, αλλά και αυτό μπορούσατε να επικαλεστείτε.

Να αντισταθούμε με όποιο ρίσκο

Θα μας επιτεθεί, λέει, η Τουρκία. Γιατί να μας επιτεθεί; Και δε θα προστατεύσουν την Ελλάδα οι σύμμαχοι; Τότε τι να την κάνουμε αυτή τη συμμαχία; Τη μια να μη μας επιτεθεί η Τουρκία, την άλλη να μη μαςεπιτεθεί η Αλβανία, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Βουλγαρία, που θα γίνει χώρα - μέλος, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Ρουμανία, εμείς δε θα κάνουμε τίποτε άλλο παρά να τσακίζουμε την αξιοπρέπεια των λαών και να λέμε στους λαούς ότι πρέπει να περπατάνε με τα τέσσερα. Ε, λοιπόν, πρέπει να αντισταθούμε με όποιο ρίσκο. Και το ρίσκο θα είναι πολύ λιγότερο.

Εμείς λέμε το εξής: Να ξεκινήσει - αυτή είναι η πρότασή μας - αυτός ο δρόμος της αντίστασης και στο κάτω κάτω, όταν ο λαός αποφασίζει να αντισταθεί, και θα αντισταθεί ο λαός όχι οι ηγεσίες και οι κυβερνήσεις, τότε θα αποφασίσει ο λαός και θα πει μέχρι εκεί μπορώ να το πάω. Θα αποφασίσει ο λαός ποιο συμβιβασμό θα κάνει και ποιο δε θα κάνει. Και γιατί θα τον κάνει αυτόν το συμβιβασμό. Δε θα του τον επιβάλλουν κυβερνήσεις και ηγεσίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, αν θέλετε του πιο προκεχωρημένου φυλακίου του μεγάλου κεφαλαίου, δε θα του λένε ποιες θυσίες θα κάνουν έστω δειλές και υποχωρητικές κυβερνήσεις.

Εμείς λέμε ότι ό,τι κάνετε και σεις και όσοι πρεσβεύουν αυτή την πολιτική, το κάνετε γιατί αντιπροσωπεύετε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Αν είναι από δειλία, αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει πόσο θαρραλέος ή πόσο συγκρατημένος θα είναι. Αν είναι από δειλία να πάτε στα σπίτια σας τότε. Αυτός είναι ο πιο έντιμος δρόμος.Οποιος πολιτικός ηγέτης, όποια πολιτική ηγεσία - και αυτό ισχύει για όλους μας - δεν αντέχουμε, είναι πιο τίμιο να πάμε στα σπίτια μας και όχι να λέμε αυτός είναι ο δρόμος σωτηρίας της Ελλάδας. Υπάρχει και ο δρόμος του θεατή άμα δεν αντέχεις.

Εμείς λοιπόν έχουμε συγκεκριμένη θέση που κατά τη γνώμη μας είναι και ρεαλιστική. Οσες δυνάμεις κοινωνικές, σήμερα, όσοι πολιτικοί παράγοντες οι πάντες, όσοι θέλουν να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό μέτωπο και να δοκιμάσουμε αυτό το δρόμο της αντίστασης στο ΝΑΤΟ και στο συνεταιράκι της την Ευρωπαϊκή Ενωση, να τον δοκιμάσουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση.Και βεβαίως ξέρουμε ότι αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στο πολιτικό πεδίο αλλά και στη συνείδηση του λαού, τα αποτελέσματα αυτού του δρόμου θα είναι μικρά. Αλλά θα είναι ένας δρόμος. Δε θα είναι πιο αμυντικά, μπορεί και να μείνουμε στάσιμοι. Αλλά άλλος δρόμος από το δρόμο της αντίστασης και της τιμωρίας αν θέλετε, όλων εκείνων που λένε στον ελληνικό λαό, "δεν υπάρχει άλλος δρόμος πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι", άλλο δρόμο εμείς δεν έχουμε.

Εμείς βεβαίως έχουμε όραμα η Ελλάδα να απαλλαγεί και να απαγκιστρωθεί από κάθε καταναγκαστική και υποτελή σχέση, από κάθε δόγμα που ταυτίζει το εθνικό και λαϊκό συμφέρον με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.Αυτό θα έρθει κάποτε. Αλλά εμείς θέλουμε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ο δρόμος της αντίστασης μαζικός και πλατύς να στρωθεί πιο πλατιά. Και βεβαίως η άμεση υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο ελληνικός λαός είναι να κάνει παλλαϊκό αίτημα να απεμπλακεί η Ελλάδα απ' αυτόν τον πόλεμο. Οχι αυτό που λέτε, να μη γίνουν οι χερσαίες δυνάμεις. Και αυτό είναι. Αλλά να απεμπλακεί, που σημαίνει "στοπ στις διευκολύνσεις, σταματάμε με οποιαδήποτε μορφή τη συμμετοχή". Αυτό θα είναι μεγάλη υπηρεσία και μακάρι και ο ιταλικός λαός να μπορούσε να το επιβάλει και στην Ιταλία, γιατί αν η Ελλάδα και η Ιταλία βγουν απ' αυτόν τον πόλεμο, είναι πολύ βέβαιο ότι θα συρθεί το ΝΑΤΟ στις συζητήσεις και εμείς καταλαβαίνουμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, όταν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων, ποιος θα είναι αυτός που θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Αν τον έχει το ΝΑΤΟ, τότε τα αποτελέσματα στη Γιουγκοσλαβία δεν θα είναι καλά. Μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά θα ανοίξει νέους γύρους πολέμου. Εμάς μας ενδιαφέρει να λήξει ο πόλεμος αλλά με τη νίκη του γιουγκοσλαβικού λαού. Εάν νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός πιστεύουμε ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Γι'αυτό λέω ότι χρωστάμε πολλά στο γιουσκοσλαβικό λαό για την αντίστασή του και γιατί μας άνοιξαν τα μάτια μας, όσων δεν είχαν ανοίξει. Και θα του οφείλουμε εφ'όρου ζωής πολλά πράγματα εάν τον βοηθήσουμε να νικήσει.

Τη μια να μη μας επιτεθεί η Τουρκία, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Αλβανία, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Βουλγαρία, που θα γίνει χώρα - μέλος, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Ρουμανία... εμείς δε θα κάνουμε τίποτε άλλο παρά να τσακίζουμε την αξιοπρέπεια των λαών και να λέμε στους λαούς ότι πρέπει να περπατάνε με τα τέσσερα. Ε, λοιπόν, πρέπει να αντισταθούμε με όποιο ρίσκο. Και το ρίσκο θα είναι πολύ λιγότερο

Εμείς βεβαίως έχουμε όραμα η Ελλάδα να απαλλαγεί και να απαγκιστρωθεί από κάθε καταναγκαστική και υποτελή σχέση, από κάθε δόγμα που ταυτίζει το εθνικό και λαϊκό συμφέρον με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αυτό θα έρθει κάποτε. Αλλά εμείς θέλουμε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ο δρόμος της αντίστασης μαζικός και πλατύς, να στρωθεί πιο πλατιά. Και βεβαίως η άμεση υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο ελληνικός λαός είναι να κάνει παλλαϊκό αίτημα να απεμπλακεί η Ελλάδα απ' αυτό τον πόλεμο


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ