Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Προωθείται ο συντονισμός και η κοινή δράση
  • Στο ηρωικό Βιετνάμ πραγματοποιήθηκε η Ασιατική Διάσκεψη και η Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
  • Στην Αθήνα το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού

Στην ασιατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ Ανόι συμμετείχαν εκτός από εκπροσώπους του Κινήματος Ειρήνης του Βιετνάμ,εκπρόσωποι από το Μπαγκλαντές,τη ΛΔ της Κίνας,την Ινδία,την Ιαπωνία,τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας,το Λάος,το Νεπάλ,τη Νέα Ζηλανδία,τις Φιλιππίνες,την Παλαιστίνη, όπως επίσης από την Αίγυπτο,τις ΗΠΑ,τη Γαλλία και την Ελλάδα - η ΕΕΔΥΕ εκπροσωπήθηκε από Θ. Παφίλη - ενώ πήρε μέρος ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ρομές Σάντρα.

Στα θέματα της πλούσιας συζήτησης που αναπτύχθηκε έγινε αναφορά στην έντονη στρατιωτικοποίηση που παρατηρείται στην περιοχή, με αιχμή του δόρατος τη γνωστή αμερικανοϊαπωνική στρατιωτική συνεργασία. Στην Ιαπωνία παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, εντείνεται η παρουσία του αμερικάνικου στόλου στην περιοχή, που παίζει, όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές της υφηλίου, ρόλο χωροφύλακα και κατασταλτικού μηχανισμού.

Επίσης, συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται με την ύπαρξη και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Ινδία και το Πακιστάν.

Εκκληση για την επίλυση του Κορεατικού ζητήματος

Αναφορικά με το ζήτημα της Κορεατικής χερσονήσου από τη συνδιάσκεψη εκδόθηκε έκκληση με την οποία σημειώνεται αρχικά ότι η διατήρηση της ειρήνης στην Ασία συνδέεται άμεσα με την ειρήνη στην Κορεατική χερσόνησο. Καταγγέλλεται επίσης ότι οι ΗΠΑ, προσπαθώντας να καταργήσουν το πλαίσιο συμφωνίας με την Κορέα, εντείνουν τις εντάσεις στη χερσόνησο κάτω από το πρόσχημα της δήθεν απόδειξης από λήψη δορυφόρου ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας κατέχει και προετοιμάζει υπόγειες μονάδες για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Αυτό γίνεται ταυτόχρονα μέσω της προώθησης του "θεάτρου αμυντικού πυραυλικού συστήματος" με την Ιαπωνία. Ακόμα, στην έκκληση υπογραμμίζεται ότι η δήθεν συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ - Νότιας Κορέας πρέπει να αντικατασταθεί με συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης και αποχώρησης από τη Ν. Κορέα των 40 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, καθώς και ότι ο κύριος υπεύθυνος του κορεατικού ζητήματος, οι ΗΠΑ, πρέπει να σταματήσουν να προωθούν την τριπλή συμμαχία, το λεγόμενο ασιατικό ΝΑΤΟ, με Ν. Κορέα και Ιαπωνία, που αποτελεί απειλή για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Και η έκκληση που υιοθετήθηκε από τη συνδιάσκεψη καταλήγει καλώντας όλες τις οργανώσεις ειρήνης και φιλειρηνικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να πιέσουν για τη λύση του κορεατικού ζητήματος και να βοηθήσουν τον κορεατικό λαό να ξαναενώσει τη χώρα σε μια εθνική ενότητα και συνομοσπονδία.

Ιδιαίτερη επίσης ήταν η συμβολή των αντιπροσώπων από την Κίνα, το Βιετνάμ και τη ΛΔ Κορέας στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός κλίματος ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, διάλυσης των στρατιωτικών συμμαχιών και αποστρατιωτικοποίησης. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης της Κίνας, μετέφερε για μια ακόμη φορά την πρόταση της χώρας του, που απαιτεί την έναρξη πρωτοβουλιών, μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ, για τον πυρηνικό αφοπλισμό με το σταμάτημα της παραγωγής πυρηνικών όπλων. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι με την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΗΕ η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει αποδεκτή από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ηγεμονεύουν την ανθρωπότητα.

Η άσχημη οικονομική κατάσταση για τους λαούς των περισσοτέρων χωρών της Ασίας και ιδιαίτερα η μεγάλη κρίση της Νοτιοανατολικής Ασίας που δέχτηκε τις έντονες πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η διευρυνόμενη εξάρτηση των χωρών αυτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του προβληματισμού στις ενότητες των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Επίσης, σημαντικό στοιχείο, που ανοίγει αισιόδοξες προοπτικές για το συντονισμό δράσης των δυνάμεων της ειρήνης στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι η ανάκαμψη του κινήματος στις Φιλιππίνες, όπου έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, Ρομές Σάντρα,που γιόρτασε τα 80 χρόνια με γιορτή που διοργανώθηκε προς τιμήν του, κάλεσε με τη δική παρέμβαση στην ασιατική διάσκεψη, να δυναμώσουν οι προσπάθειες συντονισμού για ένα φιλειρηνικό μαχητικό κίνημα που θα συγκρουστεί με τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Επίσης, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Αλφρεντ Μάρντερ,συγκλόνισε με την ομιλία του μεταφέροντας τον αγωνιστικό παλμό των μαχητών της ειρήνης στην πατρίδα του, που σε αντίξοες συνθήκες έχουν να αντιπαλέψουν το μιλιταρισμό στη μητρόπολή του.

Καθοριστική η συμβολή της ΕΕΔΥΕ

Ομως, ομολογουμένως, η παρέμβαση της ΕΕΔΥΕ, που έχει την ευθύνη του Περιφερειακού Συντονιστή της Ευρώπης μέσω του γενικού γραμματέα της Θ. Παφίλη, έγινε αποδεκτή με μεγάλη εκτίμηση. Η εμπεριστατωμένη ανάλυσή του, σχετικά με το πώς η νέα ιμπεριαλιστική τάξη προωθεί τα σχέδιά της στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο, υιοθετήθηκε ως κείμενο του ΠΣΕ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης μπροστά στην επέτειο των 50 χρόνων που θα γιορτάσουν τα γεράκια του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον αυτό τον Απρίλη. Αναφερόμενος χαρακτηριστικά ο γγ της ΕΕΔΥΕ στη στρατηγική που πρόκειται να εγκριθεί σε αυτή τη σύναξη, υπογράμμισε ότι "η στρατηγική του αποτελεί πια και επίσημη ανατροπή βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ανατρέπεται η αρχή μη χρήσης βίας και μη χρήσης απειλής βίας. Στη θέση τoυς προωθείται η αρχή πως η πολιτική και η διπλωματία γίνονται αποτελεσματικές όταν στηρίζονται στην απειλή πολέμου και στον πόλεμο". Και κατέληξε: "Στο ερώτημα που τίθεται για ειρήνη, ανάπτυξη και συνεργασία, θα πρέπει να απαντήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν με αυτές τις εξελίξεις να υπάρξει ειρήνη, αν δεν ανατραπεί η νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Αν οι λαοί με τον αγώνα τους δε διαλύσουν το ΝΑΤΟ και τους στρατιωτικούς οργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί για να τους υποδουλώσουν".

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο τραγική επιβεβαίωση αυτής της εγκληματικής στρατηγικής και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, ήρθε με την επίθεση και τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που το ΠΣΕ και η Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης καταδίκασε απερίφραστα στις 24 του Μάρτη.

Στην Αθήνα το Συνέδριο του ΠΣΕ

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΠΣΕ, η οποία συνόψισε την πείρα από το προηγούμενο Συνέδριό του το 1996 στο Μεξικό και έθεσε τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκε και καταλήχτηκε η διοργάνωση του επόμενου Συνεδρίου και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα. Σχετικά με το σημαντικό αυτό γεγονός, ο Θ. Παφίλης σημείωσε στο "Ρ":

"Η απόφαση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Συνέδριο του ΠΣΕ και όχι στη Ν. Υόρκη, όπως αρχικά υπήρχαν σκέψεις, έχει να κάνει πρώτα και κύρια με το ότι στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή Ν/Α Μεσογείου, από Καύκασο μέχρι και τη Μ. Ανατολή, εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Από αυτή την άποψη, η πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΠΣΕ στην Αθήνα σηματοδοτεί και την προσπάθεια του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος να κινητοποιήσει τους λαούς κατά της νέας τάξης πραγμάτων και ιδιαίτερα κατά του οπλισμένου χεριού τους του ΝΑΤΟ, που πλέον με την υιοθέτηση του νέου δόγματος ανατρέπει και βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Δεύτερος λόγος, η παρουσία ισχυρού φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα, για να δοθεί η δυνατότητα και στα κινήματα ειρήνης της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου να παραβρεθούν και να μεταφέρουν τις εμπειρίες που αναπτύσσονται στις χώρες τους. Και βέβαια, σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, που μπορούμε να πούμε ότι επισφράγισε τα πράγματα. Ηρθε και έδεσε, μπορούμε να πούμε και απέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών μέσω της νέας στρατηγικής τους.

Ετσι, θεωρείται ιδιαίτερα τιμητικό και θέτει την ΕΕΔΥΕ σε μεγάλες και σημαντικές ευθύνες που αφορούν το κίνημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ