Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα σήμερα...

Οι σημερινές επιθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία βρίσκουν το ελληνικό αντιτορπιλικό "Κίμων",στην Αδριατική,κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου. Εφοδιασμένο με πυραύλους "Πένγκουιν", συμμετέχει στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ. Τα οπλικά του συστήματα, μαζί με αυτά των λοιπών ΝΑΤΟικών πλοίων, έχουν στραφεί σε γιουγκοσλαβικούς στόχους. Επίσης, το ελληνικό αντιτορπιλικό συμβάλλει στην κάλυψη των αμερικανικών πλοίων που εξαπολύουν πυραύλους κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η μεγαλύτερη και επιθετικότερη επιχειρησιακή εμπλοκή της χώρας μεθοδεύεται. Για την ώρα, στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ είναι η αεροπορική βάση στο Ακτιο,από την οποία απογειώνονται τα ιπτάμενα ραντάρ ΑΒΑΚΣ, το "αυτί και το μάτι" του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ελληνικά πληρώματα επανδρώνουν τα ΑΒΑΚΣ, που απογειώνονται και από βάσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, που απογειώνονται από ελληνικό έδαφος, μαζί με τους στρατιωτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ, εντοπίζουν τους επίγειους και εναέριους γιουγκοσλαβικούς στόχους και καθοδηγούν ανάλογα τα μαχητικά αεροσκάφη και τους πυραύλους του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σπείρουν τον όλεθρο στο γιουγκοσλαβικό λαό.

Εκτός από τα παραπάνω, η Κεντρική Μακεδονία,με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, έχουν μετατραπεί στο μεγάλο πολεμικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ. Από την περιοχή έχει διέλθει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης των 10 χιλιάδων ανδρών και βαρέως οπλισμού, που προσωρινά σταθμεύουν στα Σκόπια, με προορισμό την εισβολή τους στη Γιουγκοσλαβία. Η δε συμπρωτεύουσα έχει καταντήσει η πίσω αυλή των ΝΑΤΟικών, όπου μπορούν να στρατοπεδεύουν, να αποθηκεύουν όπλα και άρματα, να προετοιμάζονται με την άνεσή τους για την προώθησή τους στο Κοσσυφοπέδιο.

Για τους ΝΑΤΟικούς αποτελούν στρατηγικά σημεία, για τη μετακίνησή τους προς το Κόσσοβο, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι του Λιτόχωρου και ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης - Σκοπίων. Αυτά θα χρησιμοποιήσουν, όποτε κρίνουν αναγκαίο, με δεδομένη την υποτελή στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη Βοσνία

Η "Διεθνής Στρατιωτική Παρουσία" στη Βοσνία - ή καλύτερα, η ΝΑΤΟική κατοχή της - άρχισε την 1η Γενάρη του '97, με την παρουσία της SFOR ("Stabilization Force", ή "Δύναμη Σταθεροποίησης"). Η Ελλάδα συμμετέχει στη SFOR με δύναμη 277 ανδρών ("Ελληνική Δύναμη Βοσνίας"). Η ΕΛΔΥΒ είναι εγκαταστημένη στη Βίσοκο της κεντρικής Βοσνίας, κοντά στο Σεράγεβο.

Στην Αλβανία

Στη γειτονική χώρα παραμένει δύναμη τάγματος 250 ανδρών, εγκαταστημένη σε βάση στο προάστιο Ισμπερίς των Τιράνων. Πρόσφατα, η Επιτροπή Αμυνας της Αλβανικής Βουλής ενέκρινε την παράταση παραμονής της "Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας" (ΕΛΔΑΛ), μέχρι τις 25 Μάρτη του '99. Το κόστος παραμονής της στην Αλβανία εκτιμάται, από στρατιωτικούς κύκλους, ότι θα αγγίξει το 1 δισ. δρχ.

Η ΕΛΔΑΛ έχει επιφορτιστεί, κύρια, με τα ακόλουθα καθήκοντα: Παραλαμβάνει και προωθεί στις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγεί η Ελλάδα για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και ανάγκες. Εκπαιδεύει Αλβανούς στρατιωτικούς (οδηγούς, μηχανικούς, χειριστές μηχανημάτων κτλ.). Και παρακολουθεί τις επισκευές στρατοπέδων, ναυτικών βάσεων και αεροδρομίων, την αναδιοργάνωση των οποίων έχει αναλάβει η Ελλάδα.

"Αρτεμις"

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Υποστήριξης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας,στην περίοδο '96-'98, οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε διάφορες παροχές προς τις αντίστοιχες αλβανικές, ύψους 1,4 δισ. δρχ. Ακόμα, οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν έργα και δραστηριότητες στην Αλβανία κόστους 78,2 εκατ. δρχ.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα προσπαθεί να πουλήσει στην Αλβανία αντιαεροπορικά συστήματα "Αρτεμις - 30".Μάλιστα, η Εμπορική Διεύθυνση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων εισηγήθηκε πρόσφατα στο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΟ να κινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου η ελληνική πλευρά να πουλήσει στην αλβανική έξι τέτοια συστήματα, αξίας 17 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ