Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος ΟΗΕ; Ο,τι πουν οι ΗΠΑ

Τι έλεγε όμως η κυβέρνηση μερικούς μήνες πριν, όσον αφορά τη συναπόφασή της για την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία; Μήπως έθετε κάποια προϋπόθεση; Πράγματι, έθετε:

"Η Ελλάδα - σύμφωνα με τα "Συμπεράσματα" των Συνόδων του ΝΑΤΟ - είχε δηλώσει ότι "δε θα αντιταχθεί σε ομόφωνη απόφαση εφόσον εξαντληθούν τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα και υπό την προϋπόθεση ύπαρξης Εντολής (Mandate) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ"".

Στα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναφέρεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση "ενέκρινε τα επιχειρησιακά σχέδια με την επιφύλαξη ότι η εφαρμογή τους απαιτεί περαιτέρω πολιτική απόφαση και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Στα ίδια αυτά έγγραφα αναφέρεται - κατά γράμμα - για τις ΗΠΑ, ότι είναι "θιασώτης και πιθανόν κύριος εμπνευστής και υποστηρικτής της στρατιωτικής επέμβασης χωρίς Εντολή (Mandate). Κύριο επιχείρημά τους είναι η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα με το μικρότερο δυνατό ρίσκο για τις δυνάμεις που θα συμμετάσχουν".

Οι ΗΠΑ, λοιπόν, ήταν αποφασισμένες να χτυπήσουν χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση, υποτίθεται ότι θα συμφωνούσε με την επίθεση μόνο εφόσον θα υπήρχε απόφαση του ΟΗΕ. Τελικά, η επίθεση έγινε. Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε. Χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ