Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των λαών στην πάλη για ειρήνη, κατά του ιμπεριαλισμού»

Διεθνής καμπάνια του ΠΣΕ κατά του ΝΑΤΟ ενόψει και της συνόδου της λυκοσυμμαχίας στη Βαρσοβία τον Ιούλη

Τα μέλη του ΠΣΕ αποτίουν φόρο τιμής στο τόπο της θυσίας στην Καισαριανή
Τα μέλη του ΠΣΕ αποτίουν φόρο τιμής στο τόπο της θυσίας στην Καισαριανή
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο οι εργασίες της διήμερης συνόδου της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα. Η Γραμματεία του ΠΣΕ με τη συμμετοχή κινημάτων από Βραζιλία, Κούβα, ΗΠΑ, Παλαιστίνη, Συρία, Κονγκό, Νότια Αφρική, Πορτογαλία, Κύπρο, Ινδία, Νεπάλ και την ΕΕΔΥΕ, αλλά και καλεσμένα κινήματα από Τουρκία, Ισραήλ και Πολωνία, αποφάσισε τις ημερομηνίες του επόμενου Συνεδρίου του ΠΣΕ, από 17 έως 20 Νοέμβρη, στη βραζιλιάνικη πόλη Σάο Λουίς του Μαρανιάο και το σύνθημά του: «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των λαών στην πάλη για ειρήνη, κατά του ιμπεριαλισμού».

Η Γραμματεία προγραμμάτισε τις περιφερειακές συσκέψεις των οργανώσεων σε Ασία και Ειρηνικό για τον Ιούνη στο Κατμαντού, της αμερικανικής ηπείρου τον Ιούλη στο Τορόντο, της Αφρικής τον Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ και της Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής το Σεπτέμβρη στην Κύπρο.

Κατέληξε σε προγραμματισμό δράσης και κινητοποίησης των μελών και φίλων του ΠΣΕ, με στόχο την αυξημένη παρουσία κινημάτων στο Συνέδριο στη Βραζιλία, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών, όπου ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

  • Η διεθνής καμπάνια κατά του ΝΑΤΟ, του οποίου τον Ιούλη στη Βαρσοβία συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφης, όπου το ΠΣΕ θα οργανώσει διάσκεψη κινημάτων και οργανώσεων στις 8 Ιούλη. Το ΠΣΕ χαιρετίζει τους λαούς που μάχονται κατά του ΝΑΤΟ και απαιτούν την αποχώρηση των χωρών τους από αυτό αλλά και αυτούς που αγωνίζονται για να εμποδίσουν την ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ (Φινλανδία, Σουηδία, Κύπρος κ.ά.)
  • Αλληλεγγύη στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών πολέμων και απειλών στη Μέση Ανατολή, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και την Ασία.
  • Απαίτηση για κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων και την καταδίκη των σχεδίων για δημιουργία νέων στην Οκινάβα (Ιαπωνία) και Κάρπαθο (Ελλάδα).
  • Καταδίκη της προσπάθειας αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης μέσω πραξικοπημάτων, οικονομικών πολέμων και εξωτερικών παρεμβάσεων στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να αποφασίζουν μόνοι τους το δρόμο τους, με στόχο να γίνουν πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους.
  • Επαγρύπνηση για την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή και τα σχέδια για νέα στρατιωτική επίθεση στη Λιβύη αλλά και τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, όπου στο μήκος ενός τόξου από τις χώρες της Βαλτικής έως τη Βουλγαρία, το ΝΑΤΟ εγκαθιστά πολυπληθή στρατεύματα και την «αντιπυραυλική ασπίδα» για να διατηρεί τη δυνατότητα πρώτου πλήγματος.

Από την εκδήλωση αλληλεγγύης το Σάββατο
Από την εκδήλωση αλληλεγγύης το Σάββατο
Το ΠΣΕ χαιρετίζει τη δράση της ΕΕΔΥΕ και των άλλων οργανώσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος σχετικά με τους πρόσφυγες, οι οποίοι ως θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων ξεριζώνονται και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και καταδικάζει τις πολιτικές της ΕΕ, που ενώ τροφοδοτεί τα αίτια της δυστυχίας εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματά τους.

Εκδήλωση αλληλεγγύης της ΕΕΔΥΕ

Εκδήλωση διεθνιστικής φιλίας και αλληλεγγύης διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη το βράδυ του Σαββάτου στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα».

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Στ. Τάσσος, στο χαιρετισμό του, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι «η δύναμη του ΠΣΕ βρίσκεται στην ενωμένη, συντονισμένη και αποφασισμένη προσπάθεια των μελών του, με σαφή στόχο τον ιμπεριαλισμό, που ευθύνεται για τη μιζέρια, τη δυστυχία και τους πολέμους στον κόσμο. Είναι σημαντικός ο ρόλος του ΠΣΕ στον αγώνα αυτό, σε αντιδιαστολή με τα διάφορα πασιφιστικά κινήματα, που αφήνουν στο απυρόβλητο το εκμεταλλευτικό σύστημα, που είναι η αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, από το Βραζιλιάνικο Κίνημα Ειρήνης, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Εχουμε τονίσει το αίτημά μας για τη διάλυση της πολεμικής ιμπεριαλιστικής μηχανής του ΝΑΤΟ, του οποίου αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής τον ερχόμενο Ιούλη στη Βαρσοβία. Με το πέρασμα του χρόνου έχουμε υπάρξει μάρτυρες της εξέλιξης των νέων στρατηγικών του, οι οποίες συνδέονται με μια τεράστια λίστα εγκλημάτων έναντι της ανθρωπότητας και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ίδια την ύπαρξή του. Το ΠΣΕ έχει κινητοποιηθεί και έχει δράσει σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις, απαιτώντας τον τερματισμό αυτής της φιλοπόλεμης συμμαχίας».

Χαιρέτισαν και οι εκπρόσωποι των κινημάτων - μελών της Γραμματείας του ΠΣΕ Κρις Ματλάγκο, από τη Ν. Αφρική, Σίλβιο Πλατερό Ιρόλα, από το Κουβανικό Κίνημα, Ιλντα Φιγκερέιδο, από την Πορτογαλία, Ντίντι Σουντχακάρ, από την Ινδία, και Ακέλ Τακάζ, από την Παλαιστίνη, που μετέφεραν τον παλμό των αγώνων των λαών τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την κοινωνική προκοπή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, από την πρεσβεία της Παλαιστίνης ο πρόξενος Μοχάμετ Ζαράρ, από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα ο Γ. Ντουνιαδάκης και ο Ν. Παπαναστάσης. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα από την Ελλάδα και τον κόσμο, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη».

Πολύμορφες δραστηριότητες

Οι εκπρόσωποι των κινημάτων του ΠΣΕ επισκέφτηκαν επίσης το θυσιαστήριο του αγώνα, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, και το Μουσείο της Αντίστασης. Συμμετείχαν επίσης στην εκδήλωση για τα 40χρονα της ΟΓΕ το Σάββατο. Χτες αντιπροσωπεία του ΠΣΕ επισκέφτηκε την έκθεση για το Προσφυγικό στο Κερατσίνι ενώ σήμερα είχε προγραμματιστεί επίσκεψη στον προσφυγικό καταυλισμό στον Σκαραραγκά.

Σήμερα η εκδήλωση για την Παλαιστίνη

Η ΕΕΔΥΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στους 68χρονους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τον επεκτατισμό. Για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα της 4ης του Ιούνη του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Θα μιλήσουν τα μέλη της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ακέλ Τακάζ, συντονιστής της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, και ο Χένρι Λόουεντορφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ