Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συστράτευση για την ταξική ανασυγκρότηση

Αύριο, Σάββατο, η πανελλαδική σύσκεψη για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό. Παίρνουν μέρος πάνω από 300 συνδικάτα και 1.500 συνδικαλιστές

Η αγωνιστική ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος ως επιτακτική ανάγκη των καιρών, είναι το θέμα που θα απασχολήσει αύριο, Σάββατο, την Πανελλαδική Σύσκεψη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που διοργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή, περισσότερες από 300 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 1.500 συνδικαλιστές,που καλύπτουν ένα ευρύ συνδικαλιστικό φάσμα, θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη, κατά την οποία θα αποφασιστεί ο τρόπος δράσης της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα και θα αναδειχτεί ομάδα συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που θα έχει την ευθύνη της καθοδήγησης και του συντονισμού πανελλαδικά.

Η μεγάλη συμμετοχή στη σύσκεψη αποτελεί "καρπό" της περίπου τρίμηνης δραστηριότητας των μελών της στους χώρους δουλιάς και στα Συνδικάτα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε πλατιά το πλαίσιο αρχών και δράσης της και κύρια οι έξι βασικοί άξονες που αυτό περιλαμβάνει και που αποτελούν προϋπόθεση για συσπείρωση και δράση. Οι άξονες αυτοί είναι:

- Αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα.Εκτιμάται ότι η αποτελεσματική δράση, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η προοπτική για ουσιαστική αλλαγή της θέσης των εργαζομένων δε συμβιβάζεται με τις λογικές της "κοινωνικής συναίνεσης" και πως "η αλλαγή πορείας βρίσκεται στην ενίσχυση των αγωνιστικών, των ταξικών του χαρακτηριστικών, σε αντίθεση με όσους στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσής του στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου".

- Αντίσταση στους μηχανισμούς φθοράς και σήψης και πάλη για την αγωνιστική, ηθική εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος.Επισημαίνεται πως βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί η αντίθεση στην προσπάθεια της συνδικαλιστικής ελίτ, που επιδιώκει να χειραγωγήσει συνδικαλιστές και εργαζόμενους, με προνομιακή μεταχείριση από το κράτος και την εργοδοσία, με νομιμοποίηση της απεργοσπασίας, με αξιοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σεμινάρια, ταξίδια αναψυχής, με συμμετοχές σε διάφορες ΟΚΕ.

- Αντιπαράθεση της ενότητας και του μετώπου των εργαζομένων, στον οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων τους, την ΟΝΕ.Υπογραμμίζεται πως είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό κίνημα να απορρίψει όλες τις θεωρίες που αναγορεύουν την ΟΝΕ σε "εθνικό στόχο" και να αντιπαραθέσει το δικό του δρόμο, απαιτώντας "όχι μόνο τον περιορισμό της εκμετάλλευσης, αλλά την κατάκτηση όλων όσων μας ανήκουν, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις".

- Αντίθεση στον "κοινωνικό διάλογο" και σε κάθε μορφή ταξικής συνεργασίας.Υπογραμμίζεται πως στο πρόσφατο φιάσκο του "κοινωνικού διαλόγου" για τις εργασιακές σχέσεις, φάνηκαν έμπρακτα οι στόχοι της κυβέρνησης, που είναι να καταστήσει το συνδικαλιστικό κίνημα συνυπεύθυνο, ανυπόληπτο, άμαζο, διαλυμένο.

- Αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Σημειώνεται πως "οι συνέπειες απ' την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης του δημόσιου τομέα, αφορούν συνολικά την εργατική τάξη και το λαό" και πως "για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων, χρειάζεται να απαλλαγεί από τα χαρακτηριστικά που παρουσίαζε: μεμονωμένα και αποσπασματικά".

- Αντιμετώπιση ανεργίας, κλειστών εργοστασίων, ερειπωμένων περιοχών.Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση εξαντλεί την παρέμβασή της στην επιδότηση της εργασίας και στα προγράμματα κατάρτισης που βοηθούν την εργοδοσία να απομυζά κονδύλια, χωρίς στο ελάχιστο να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Εκτιμάται πως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να μένει θεατής, πως επιβάλλεται να απαιτήσει άμεσες και χειροπιαστές λύσεις.

Σχετικά με την προσπάθεια ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος ο Π. Τσίρκας,μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, δήλωσε στο "Ρ": "Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική οδηγεί τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό στο περιθώριο και την απόγνωση. Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι ηγεσίες, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλες οργανώσεις, συναινούν, υποτάσσονται, αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι υγιείς δυνάμεις του κινήματος πρέπει να αντιδράσουν. Η πρωτοβουλία που αναλάβαμε στοχεύει ακριβώς σ' αυτό. Στοχεύει στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, σε ταξική κατεύθυνση, στο να συντονίσει την αντίδραση των εργαζομένων στην αντεργατική πολιτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές να συστρατευτούν για τη συγκρότηση ενός πλατιού, αγωνιστικού, ταξικού μετώπου, που σε συνεργασία με άλλα κοινωνικά στρώματα και ομάδες, θα αντιστέκεται, θα παλεύει και θα διασφαλίζει δικαιώματα και κατακτήσεις και θα κατακτά νέα".

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη πήρε χτες και η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας,η οποία εκτίμησε την ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο ψήφισμα της συνέλευσης καταγγέλλονται "οι μηχανισμοί φθοράς και σήψης στο συνδικαλιστικό κίνημα", ενώ σημειώνεται η αναγκαιότητα της "αγωνιστικής και ηθικής εξυγίανσής του", καθώς και της "συγκρότησης ενός ταξικού μετώπου που θα αντιπαρατεθεί στον οδοστρωτήρα της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων".

Επίσης, αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης, ώστε να φτάσει το μήνυμα της ανασυγκρότησης πλατιά στους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανευρωπαϊκή σύσκεψη του ΠΑΜΕ(2014-01-22 00:00:00.0)
Μια νίκη πολυσήμαντη(1999-04-01 00:00:00.0)
Στη μάχη της ανασυγκρότησης(1999-03-24 00:00:00.0)
Κόντρα στην τροχιά της φθοράς(1999-03-19 00:00:00.0)
"Παρών" στην προσπάθεια ανασυγκρότησης(1999-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ