Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέο χτύπημα για το ΝΑΤ

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας "καταργεί" το ΔΣ του ΝΑΤ, προκειμένου να εξυπηρετήσει την ΑΝΕΚ του Βαρδινογιάννη

Πυκνώνουν τα χτυπήματα σε βάρος του ήδη "γονατισμένου" από τα ελλείμματαΝαυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ),ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δε διστάζει να θέσει ακόμα και "υπό κατάργηση" το διοικητικό συμβούλιο του ΝΑΤ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα και στην προκειμένη περίπτωση της ΑΝΕΚ, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Σήφης Βαρδινογιάννης.Συγκεκριμένα, προχτές η διοίκηση του ΝΑΤ αποφάσισε να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων "ΙΑΛΥΣΣΟΣ","ΡΟΔΟΣ", του πλέον "νέου σχήματος" ΔΑΝΕ- ΑΝΕΚ,εάν μέχρι χτες το πρωί δεν είχαν καταβληθεί τα 170 εκατομμύρια δραχμές που αποτελούν δόση του διακανονισμού που έχει γίνει για την εξόφληση των οφειλών, ύψους 1.084.000.000 δραχμών, της ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ. Ωστόσο, χτες με ευθύνη του υπουργού Στ. Σουμάκη και χωρίς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (τουλάχιστον με αυτά που επικοινωνήσαμε εμείς) να γνωρίζουν αν έχουν δοθεί εγγυήσεις προς το ΝΑΤ, δόθηκε ελευθεροπλοϊα στα δύο πλοία!

Μάλιστα, στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ είχε αποφασιστεί ότι, αν σήμερα υπήρχαν εξελίξεις για την καταβολή του παραπάνω ποσού, θα γινόταν έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να καθοριστούν οι παραπέρα ενέργειες της διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΑΝΕ αποτέλεσε τη "γέφυρα" για να περάσει η ΑΝΕΚ στη γραμμή των Δωδεκάνησων, δρομολογώντας το πλοίο της "ΚΑΝΤΙΑ" στη γραμμή που εκτελούσε το καμένο τώρα πλοίο της ΔΑΝΕ"ΛΕΡΟΣ".Η ΑΝΕΚ πέτυχε την επέκτασή της, στη γραμμή των Δωδεκάνησων, εμφανιζόμενη ως στρατηγικός επενδυτής, δηλαδή ως... "σωτήρας" της ΔΑΝΕ. Ομως, στην πραγματικότητα πρόκειται για "φάγωμα" της ΔΑΝΕ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους 4.800 μικρομετόχους της, αφού η ΑΝΕΚ αναμένεται να αποκτήσει το50% των μετοχών της.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που παραχώρησε στο πλοίο "ΚΑΝΤΙΑ" την άδεια σκοπιμότητας προκειμένου να δρομολογηθεί στη γραμμή των Δωδεκάνησων, είχε θέσει ανάμεσα στις προϋποθέσεις την εξόφληση των οφειλών της ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ, τον ΟΛΠ και άλλους, τη δρομολόγηση και του πλοίου"ΠΑΤΜΟΣ" της ΔΑΝΕ, το οποίο αυτή τη στιγμή επισκευάζεται. Επιπλέον στις 31 του ερχόμενου Οκτώβρη το σχήμα ΑΝΕΚ - ΔΑΝΕ θα πρέπει να αντικαταστήσει το"ΚΑΝΤΙΑ" με άλλο πλοίο νεότερο της 10ετίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ