Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύσεις και διαθεσιμότητες στη ΒΙΟΜΑΓΝ

Διανομή εξωδίκων σε 140 εργαζόμενους, με τα οποία τους γνωστοποιεί ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα, κάνει από χτες ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΜΑΓΝ Κ. Βαρβούτης! Ταυτόχρονα, όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου απολύθηκαν, ενώ τμήματα των μεταλλείων λευκολίθου έχουν σταματήσει την παραγωγική λειτουργία ή υπολειτουργούν, αφού η ΔΕΗ έχει διακόψει, λόγω οφειλών, την παροχή ρεύματος εδώ και μία βδομάδα.

Ο επιχειρηματίας, όμως, δεν έχει "φεσώσει" μόνο τη ΔΕΗ, οφείλει τις εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, το οποίο τις διεκδικεί διά της δικαστικής οδού, καθώς και δεδουλευμένα 2,5 μηνών στους εργαζόμενους. Βέβαια, ο ίδιος εξακολουθεί ατάραχος να εκβιάζει και να απειλεί, προκειμένου να αποκομίσει νέα προνόμια, κίνητρα και ρυθμίσεις από την κυβέρνηση, παρότι ο ίδιος δεν έχει εκπληρώσει ούτε καν αυτές τις εξευτελιστικές συμβατικές του υποχρεώσεις.

Επίκαιρη ερώτηση

Το θέμα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων εργαζόμενων από τη ΒΙΟΜΑΓΝ έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

"Σημειωτέον - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση του βουλευτή - ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει "γην και ύδωρ" στον μεγαλοεπιχειρηματία Κ. Βαρβούτη, με κίνητρα, διευκολύνσεις και άλλες παροχές, ενώ δεν έχουν λήξει ακόμα οι δεσμευτικές συμβατικές του υποχρεώσεις από την πώληση, που λήγουν το 2001. Παράλληλα, πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση παρέδωσε και το δεύτερο μεταλλευτικό συγκρότημα της περιοχής το "πρώην Παπαστρατή" που διαθέτει εκατομμύρια τόνους κοιτάσματα λευκολίθου, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 267 εκατομμυρίων δραχμών, αφού στην κυριολεξία το διέλυσε".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανάπτυξης ρωτά σε τι μέτρα θα προχωρήσουν για την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων. Επίσης, εάν προτίθενται να επιβάλουν τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και τι θα γίνει μετά το τέλος της συμβατικής 5ετίας; Προτίθεται, η κυβέρνηση, να ακολουθήσει κλαδική πολιτική στο στρατηγικής σημασίας προϊόν του λευκολίλου, με τη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα (που παλιότερα ήταν πρόταση και του ΠΑΣΟΚ) σαν μόνης βιώσιμης και αναπτυξιακής λύσης για το συγκρότημα "πρώην Σκαλιστήρη", αλλά και την περιοχή;"


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ