Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποτέλεσμα γενικότερων επιλογών η κατάσταση στην Παιδεία

Στο ΤΕΙ της Αθήνας περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Τη θέση του ΚΚΕ για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και την ανάγκη αντίστασης στη γενικότερη πολιτική υποταγής στο κεφάλαιο, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,που χτες περιόδευσε στο ΤΕΙ Αθήνας. Στο πλαίσιο της περιοδείας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ, τους προέδρους των τμημάτων, επισκέφτηκε εργαστήρια και στέκια των σπουδαστών και μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ΤΕΙ και στην εκπαίδευση γενικότερα είναι αποτέλεσμα των γενικότερων επιλογών του κεφαλαίου, που υλοποιούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. "Ολο αυτό το πρόβλημα είναι μέρος ενός πολέμου. Του ΝΑΤΟικού πολέμου, του ευρωπαϊκού πολέμου, του πολέμου που κάνει η δικτατορία των μονοπωλίων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο", τόνισε. Ιδιαίτερα επισήμανε ότι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα ΤΕΙ δεν είναι πρόβλημα "κακής πολιτικής" ή "έλλειψης πολιτικής", αλλά αντίθετα προγραμματισμένη πολιτική, που υλοποιείται μέσω της υποβάθμισης και της εγκατάλειψης. "Δεν μπορούν να 'ρθουν τελεσίδικα και να διαλύσουν ένα οικοδόμημα που έγινε και με αγώνες και με συμβιβασμούς των κρατούντων όταν το κίνημα ήταν ισχυρό", τόνισε, "γι' αυτό θα αρχίσουν να το φθείρουν".

"Η Παιδεία βρίσκεται σε μεγάλη κρίση", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας τα ΤΕΙ "εξαιρετικά αδύνατο κρίκο". Περιγράφοντας τη λογική που ακολουθείται στην εκπαιδευτική πολιτική, τόνισε ότι"παγκοσμίως και στη χώρα μας κυριαρχεί μια πολιτική που λέει ότι τα πάντα υποτάσσονται στα καπιταλιστικά κέρδη, άρα πρέπει να παράγονται και να διαπαιδαγωγούνται άνθρωποι, που όχι μόνο θα είναι φρόνιμοι απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία και στα κόμματα που κυριαρχούν, αλλά πρέπει να παίρνουν και ενεργητικό ρόλο σ' αυτή την πολιτική". Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους σπουδαστές να "παντρέψουν" τα αιτήματά τους με την αντίληψη τού ποιος καθορίζεται ανάπτυξη σήμερα στην Ελλάδα. "Οταν ανατρέπονται ριζικά οι εργασιακές σχέσεις, καθορίζεται και το τι Παιδεία και το τι περιεχόμενο θα έχουμε. Γιατί είναι άλλο πράγμα να βγάζει το Πανεπιστήμιο έναν άνθρωπο που θα δουλεύει 30 με 35 ώρες και θα προσφέρει τις γνώσεις του στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων, για μια τέτοια οικονομία, και άλλο πράγμα έναν εργαζόμενο ο οποίος είναι δούλος στον δουλέμπορο. Αυτό καθορίζει και το περιεχόμενο των σπουδών".

Κάλεσε τέλος τους σπουδαστές να δουν τα προβλήματα των ΤΕΙ σε συνάρτηση με τη γενικότερη πολιτική. "Πρέπει να γίνει κατάκτηση στο χώρο των ΤΕΙ ένα πλαίσιο διεκδίκησης με όρους αγωνιστικούς και με αντίθεση και με γενικότερες επιλογές. Μοιραία, το σπουδαστικό κίνημα πρέπει να πάρει θέση για την Ευρωπαϊκή Ενωση ή τουλάχιστον για κεντρικές επιλογές της ΕΕ. Δε θα λύσουν τα ΤΕΙ το αν θα αποδεσμευτούμε τώρα ή πώς θα γίνει η αποδέσμευση ή μπορεί κάποιος να μη θέλει να ζητήσει την αποδέσμευση. Αλλά πρέπει να υιοθετήσει αν είναι σωστές ή όχι οι επιλογές της ΕΕ που θίγουν και τα ΤΕΙ άμεσα ή έμμεσα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ