Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Μνημείο υποτέλειας και αντιφάσεων

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, ο οποίος χαρακτηρίζει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς "στρατιωτικές παρεμβάσεις" και κατηγορεί τη Γιουγκοσλαβία για "ξεπάστρεμα των Κοσσοβάρων"

Μνημείο υποκρισίας, αντιφάσεων και υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές, είναι τα όσα προκλητικά είπε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.Οχι μόνο επιβεβαίωσε την εμπλοκή της Ελλάδας στη βαρβαρότητα που διαπράττουν οι ΝΑΤΟικοί "σύμμαχοι" σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και ενίσχυσε τους φόβους για παραπέρα παγίδευση της Ελλάδας σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Αφού τελείως υποκριτικά υποστήριξε ότι "στο πρόβλημα του Κοσσόβου δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση" έσπευσε να εξηγήσει τι εννοεί ως "πολιτική λύση". Θέση της Ελλάδας, είπε, κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη - όποτε και λήφθηκαν οι αποφάσεις για στρατιωτική εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία - ήταν "η πολιτική λύση για το Κόσσοβο να μπορεί να αξιοποιήσει και τη δύναμη του ΝΑΤΟ ως μέσο πίεσης για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη αυτής της πολιτικής λύσης". Η Ελλάδα είπε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λάβει μέρος η ίδια με στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά είναι "δεδομένη, στο πλαίσιο της συμμαχίας, η υποχρέωση διάθεσης ΝΑΤΟικών υποδομών".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος χρησιμοποίησε πλήρως τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα και απέφυγε με προκλητικό τρόπο να κάνει λόγο για βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ μιλώντας για "στρατιωτικά μέσα του ΝΑΤΟ". "Τα στρατιωτικά μέσα του ΝΑΤΟ, είπε, εκ των πραγμάτων, χρησιμοποιούνται ως μέσο για να οδηγήσουν σε πολιτική λύση. Αυτή είναι η κατεύθυνση της πολιτικής που υποστηρίζουμε. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, πιστεύουμε, από την άλλη πλευρά στο σεβασμό των συμφωνηθέντων και την άμεση λήξη των συγκρούσεων στο Κόσσοβο, με ευθύνη των στρατιωτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας". Δηλαδή δεν υπάρχουν βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο κάτι "συγκρούσεις στο Κόσσοβο"!

Οσον αφορά τη ΝΑΤΟική παρουσία στην Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας χρησιμοποίησε ασύστολα ψέματα. "Οι δυνάμεις, είπε, που διήλθαν μέσω Θεσσαλονίκης για να πάνε στα Σκόπια ήταν δυνάμεις στήριξης της ειρηνικής λύσης στο Κόσσοβο". Και πρόσθεσε: "Η χρήση στρατιωτικών μέσων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και στο Κόσσοβο, περιορίζεται αποκλειστικά σε αεροπορικές δυνάμεις. Σε καμία φάση δεν προβλέπεται χρήση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων".

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας οι βομβαρδισμοί είναι... "παρεμβάσεις"."Στην τρίτη φάση, είπε, προβλέπεται η επέκταση αυτών των παρεμβάσεων, όπως και η πρώτη, σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και πέραν των αντιαεροπορικών συστημάτων άμυνας σε στρατιωτικούς στόχους. Για αυτή την κατεύθυνση δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση". Ηταν τόσο προκλητικά τα όσα είπε, που ξεπέρασε και τις δηλώσεις των αμερικανονοϊκών επιτελών από το CNN, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακόμα και την αγανάκτηση των δημοσιογράφων, που με αλλεπάλληλες ερωτήσεις τού ζητούσαν να τοποθετηθεί για το ολοκαύτωμα που προκαλούν οι ΝΑΤΟικοί στη Γιουγκοσλαβία. Σε τρεις συνεχόμενες ερωτήσεις απάντησε ότι "είναι στρατιωτικοί στόχοι".

Για το θέμα του απαραβίαστου των συνόρων ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν εξίσου... σαφής. "Είναι, είπε, βασική αρχή από όλη τη διεθνή κοινότητα. Η απόφαση του Ραμπουαγέ, η απόφαση των "χωρών επαφής", η πολιτική πρόταση που έχει γίνει, ακριβώς εκεί πάνω στηρίζεται: Οτι δε θα υπάρξει αλλαγή συνόρων". Οπως είναι γνωστό η απόφαση του Ραμπουαγέ επιβάλει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα για το κατά πόσο πειθήνια υλοποιεί τις κατευθύνσεις που αυτός έχει δώσει στην ελληνική κυβέρνηση: "Η διεθνής κοινότητα απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτό το ξεπάστρεμα των Κοσσοβάρων που γίνεται στο Κόσσοβο, αυτή τη στιγμή. Διότι αυτό είναι πολιτική εθνικής κάθαρσης".

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ