Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια νίκη πολυσήμαντη

Η μεγάλη νίκη των ταξικών δυνάμεων στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας από τη ΔΑΣ, που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ κι άλλους αγωνιστές συνδικαλιστές, είναι ένα πολυσήμαντο γεγονός για το εργατικό κίνημα της περιοχής, αλλά και όλης της Ελλάδας. Το "πέρασμα" της διοίκησης του ΕΚΛ σε "ταξικά χέρια" θα συμβάλλει τα μέγιστα στην οργάνωση, στον συντονισμό, στο σωστό προσανατολισμό και στην αποτελεσματικότητα της πάλης της εργατικής τάξης σε τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην επιτυχία της αγωνιστικής πορείας για ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε πανελλαδικό επίπεδο.

Νίκη, ήταν το αποτέλεσμα της μάχης που δόθηκε στη Λάρισα, αλλά αυτή δεν ήρθε εύκολα. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, πρόβαλαν "λυσσασμένη" αντίδραση, για να μην αλλάξει η άσχημη κατάσταση που υπήρχε στο ΕΚΛ. Χρησιμοποίησαν τα γνωστά "όπλα" - ψεύτικες υποσχέσεις, πιέσεις κι εκβιασμούς - προχώρησαν σε πραξικοπηματικές ενέργειες, με στόχο ακόμα και να μην γίνει το συνέδριο. Ομως, όλες οι προσπάθειές τους "σκόνταψαν" στη θέληση των εργαζομένων για αλλαγή στο ΕΚΛ και στη σθεναρή στάση της ΕΣΑΚ κι άλλων αγωνιστών συνδικαλιστών, που έδωσαν τη μάχη με επιμονή κι αποφασιστικότητα μέχρι τέλους και την κέρδισαν.

Ιδιαίτερα να επισημάνουμε πως η νίκη δείχνει ότι, όταν οι ταξικές δυνάμεις "πατάνε" σταθερά στη θέληση των εργαζομένων - σήμερα πολλοί απ' αυτούς, απηυδισμένοι από την "προδοσία" σε βάρος τους των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, αναζητούν τον άλλο, τον "ταξικό" πόλο για να συσπειρωθούν στους αγώνες, εναντίον της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης των πολυεθνικών - προβάλλουν καθαρά τους στόχους και την προοπτική του εργατικού κινήματος και ενεργούν με αποφασιστικότητα, μπορούν να κερδίσουν τις μάχες, θέτοντας βάσεις για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, στην πορεία ταξικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Κ}αθοριστικό ρόλο στη νίκη των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚΛ, έπαιξε η ανάπτυξη του εργατικού διεκδικητικού κινήματος στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με τη συμβιβαστική πολιτική και την υπονομευτική δράση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΛ. Ενα εργατικό κίνημα που αναπτύχθηκε σε συντονισμό με το κίνημα των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, με κοινά χαρακτηριστικά την ενότητα στη βάση, την αποφασιστικότητα στην πάλη, την προσήλωση στον ταξικό προσανατολισμό. Απ' αυτή την άποψη η νίκη στο ΕΚΛ θα συμβάλλει και στην πορεία για τη δημιουργία του κοινού λαϊκού μετώπου, ικανού ν' ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η συσπείρωση της εργατικής τάξης στον αγωνιστικό, ταξικό χαρακτήρα της πάλης της, έχει πρόσθετη αξία και βαρύνουσα σημασία, σήμερα που ο ιμπεριαλισμός έφερε τον πόλεμο στα Βαλκάνια κι απειλεί άμεσα τα συμφέροντα, την ειρηνική ζωή των εργαζομένων, όλων των λαών της περιοχής. Διότι, για την οργάνωση της αναγκαίας αντίστασης και το συντονισμό της αποτελεσματικής αντεπίθεσης των λαών στην ιμπεριαλιστική πολεμική βαρβαρότητα της "νέας τάξης", η εργατική τάξη της χώρας μας, μαζί με τους εργαζόμενους των Βαλκανίων, της Ευρώπης κι όλου του κόσμου, έχει καθήκον και υποχρέωση να πρωταγωνιστήσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ