Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σύμπλευση με την κυβέρνηση στη ΝΑΤΟική υποταγή

Στριμωγμένος απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μη διαφωνήσει με άμεσο τρόπο στις ΝΑΤΟικές επιλογές, αλλά ταυτόχρονα να διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Σημίτη, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

Ο Κώστας Καραμανλής,κράτησε τη λογική των ίσων αποστάσεων σε σχέση με τη σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι "αθώα θύματα πληρώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις", όταν "υπεύθυνοι βρίσκονται σε όλες τις πλευρές. Καμιά πλευρά δεν είναι αθώα περιστερά", αφού "και οι δυο πλευρές έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά". Σημείωσε παράλληλα ότι είναι "υπεύθυνη και η ΕΕ", αφού έμεινε "ανίσχυρος θεατής" μπροστά στην κρίση, και "με τις επιλογές της κινδυνεύει να επεκτείνει την κρίση", αφού "κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στον αντίθετο στόχο από αυτόν που διακηρύσσεται".

Ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας έκανε λόγο επίσης για "πιθανότητα δημιουργίας νέων κρατών", "αλλαγή συνόρων", "επιβράβευση αυτονομιστικών κινημάτων", "τεράστιο κύμα προσφύγων" και κίνδυνο για "αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ".

Αναφερόμενος στις θέσεις της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι"βεβαίως, δεν ισχυρίζομαι ότι η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο παίκτη στη διεθνή σκηνή", όμως ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου με βάση μια "ρεαλιστική συμβιβαστική πρόταση". Συγκεκριμένα ζήτησε την "παύση του πυρός" και το "σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων". Παράλληλα σημείωσε ότι, βάση μπορούν να αποτελέσουν τα κείμενα του Ραμπουγέ, αλλά "με διαφοροποιήσεις". Εκανε λόγο για ύπαρξη στρατιωτικής χερσαίας δύναμης στο Κόσσοβο, όχι όμως από ΝΑΤΟικές δυνάμεις, "αλλά δυνάμεις ευρύτερου σχηματισμού", καθώς και για το "απόλυτο απαραβίαστο των συνόρων" με ταυτόχρονη απάλειψη της αναζήτησης οριστικής λύσης μετά από μια 3ετία στο Κόσσοβο με τη μορφή δημοψηφίσματος.

Ο Κώστας Καραμανλής, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για "στάση άτολμη" απέναντι στις εξελίξεις και "μισόλογα", αφού "από καιρό έπρεπε να έχει πάρει πρωτοβουλίες. Να καταστήσει τις θέσεις μας για ειρηνική επίλυση γνωστές. Να είχε προειδοποιήσει για τα αδιέξοδα μιας πολεμικής επιλογής. Να είχε εξηγήσει ότι ο σεβασμός ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι καθήκον μας". Ξεκαθάρισε πάντως τη θέση του απέναντι στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας πως "δεν έχουμε στόχο να υπονομεύσουμε τις συμμαχίες", αλλά "πρέπει να λέμε τη γνώμη μας και έχουμε εντονότατες επιφυλάξεις για τη στρατιωτική επιλογή", δηλαδή να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόνισε ότι "είναι συμμαχική η σχέση με τις ΗΠΑ", αλλά "δε σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε πάντα μαζί τους. Οταν δε συμφωνούμε, να το λέμε καθαρά. Χωρίς να τραυματίζουμε τις σχέσεις, θα πρέπει να λέμε τι πιστεύουμε". Παράλληλα δήλωσε "απογοητευμένος από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης", ενώ μίλησε για κίνδυνο "της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ηπειρο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ