Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχουν αξίες

O Ι. Κ. Πρετεντέρης ("ΒΗΜΑ" 25/3/99) αναρωτιέται: "Ποιος είναι ο πατριώτης ηγέτης;" "Αυτός που οδηγεί παλικαρίσια τη χώρα του στον πόλεμο και την καταστροφή εν ονόματι των όποιων υψηλών ιδανικών ή αυτός που οικοδομεί την ευημερία και τον εκσυγχρονισμό της χώρας του;". Στη συνέχεια, ενώ δέχεται ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από τις ΗΠΑ είναι άδικος, υποστηρίζει ότι "οι ΗΠΑ έχουν το καρπούζι, αυτοί έχουν και το μαχαίρι". "Πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει πόλεμος; Και ποιος θα πάρει την ευθύνη για το κόστος του πολέμου;". Και συνεχίζει: "Σήμερα ο κύριος Σημίτης διαπραγματεύεται στο Βερολίνο 21 δισ. ΕΥΡΩ για το διάστημα έως το 2006. Αν εγκριθούν, αυτό μας κάνει 1 τρισ. δραχμές το χρόνο για την επόμενη επταετία". Και καταλήγει: "Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω πως θεωρώ απείρως πατριωτικότερο το 1 τρισ. ετησίως έστω και από έναν νεκρό...".

***

Kατ' αρχήν δε θέλουμε να χυθεί αίμα. Σ' αυτό είμαστε σύμφωνοι με τον κύριο Πρετεντέρη. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι τον "πατριωτισμό" των ΕΥΡΩ υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, πέρα από τα χρήματα, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν ιδανικά. Οι αστοί ιδεολόγοι, βέβαια, δεν καταλαβαίνουν από τέτοια, γιατί η ιδεολογία τους, χωρίς οικονομική στήριξη, είναι ανύπαρκτη.

Πέρα απ' αυτό, οι εισροές χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι αποζημίωση για τις οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας από την ένταξη (τετραπλασιασμός, περίπου, του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, μείωση του αγροτικού προϊόντος κατά 50% περίπου, διπλασιασμός, τουλάχιστον, της ανεργίας κλπ.). Σε διαφορετική περίπτωση και όπως θέτει το θέμα ο κύριος Πρετεντέρης θυμίζει λίγο τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα και ας είναι κάτι ...παραπάνω αυτά που παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

***

Eν πάση περιπτώσει, τι σημαίνει ότι "οι ΗΠΑ έχουν το καρπούζι και το μαχαίρι;". Οτι οι ΗΠΑ έχουν υπεροπλία και δεν μπορούν να νικηθούν και, κατά συνέπεια, όλοι πρέπει να υποταχθούμε; Κατ' αρχήν, οι ΗΠΑ δεν είναι ανίκητες. Πρόσφατο παράδειγμα, το Βιετνάμ. Αλλά, πέρα απ' αυτό, στα σχολεία διδάσκουμε το παράδειγμα των Θερμοπυλών. Γιατί το διδάσκουμε; Η, μήπως, οι εκσυγχρονιστές τα θεωρούν όλα αυτά ξεπερασμένα και τα έχουν αναθεωρήσει; Εμείς, παρά τις απόψεις του κυρίου Πρετεντέρη, συμφωνούμε με τη ρήση του Καβάφη: "Τιμή σ' εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες".

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κύριος Πρετεντέρης(2012-03-31 00:00:00.0)
Ο κύριος Πρετεντέρης(2012-03-31 00:00:00.0)
Τι κόμμα είναι ο Ολι Ρεν;(2011-05-19 00:00:00.0)
Δημιουργεί τα προβλήματα και ...προτείνει «λύσεις»!(2003-07-25 00:00:00.0)
Μπους, Γερμανία και... «Καραγκιόζηδες»(2002-05-24 00:00:00.0)
Τελευταίες λεπτομέρειες(1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ