Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβληματισμός για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ

Η αναδιοργάνωση της ΕΥΠ ήταν το αντικείμενο των χτεσινών διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον νέο αρχηγό της Υπηρεσίας, Π. Αποστολίδη, και τους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης. Ο Π. Αποστολίδης αμέσως μετά, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι είναι πρόωρο να μιλά κανείς για αλλαγές στην ΕΥΠ. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, είχε μιλήσει για εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας, γεγονός, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στην ΕΥΠ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, αφού οι μισές από τις οργανικές θέσεις είναι κενές. Από το σύνολο των 1.800 θέσεων του πολιτικού προσωπικού έχουν καλυφθεί μόνο οι 900, ενώ αναλογικά τα ίδια κενά παρατηρούνται και στις θέσεις των αστυνομικών, των λιμενικών και των στρατιωτικών, που επανδρώνουν συγκεκριμένες Διευθύνσεις. Στην ΕΥΠ συγκρούονται σήμερα δυο αντιλήψεις αναφορικά με τη λειτουργία και τη διάρθρωσή της. Η μια θέλει την Υπηρεσία τελείως στρατιωτικοποιημένη, με απαγόρευση του συνδικαλισμού, και η άλλη να συνεχίσει να αποτελεί πολιτική Υπηρεσία, με βάση ένα σύγχρονο οργανόγραμμα, το οποίο θα οριοθετεί τις αρμοδιότητες των κλάδων κατασκοπίας και αντικατασκοπίας και της Διεύθυνσης Αναλύσεων.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διαθέτει περίπου 400 αστυνομικούς για τη στελέχωση συγκεκριμένων υπηρεσιών και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, αλλά η προσφορά τους τελεί υπό επανεξέταση. Το υπουργείο προσδοκά ότι εάν προσληφθεί επιστημονικό και ειδικό προσωπικό, θα αποδεσμευτεί αυτή η δύναμη με στόχο τη διάθεσή της στα καθαρά αστυνομικά της καθήκοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ