Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΕΠ
"Καταγραφή" των ρουσφετιών

Τη "βασιλεία" του ρουσφετιού στους διορισμούς στο δημόσιο, ιδιαίτερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και σε δήμους και κοινότητες, επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, που δόθηκε αργά χτες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την έκθεση, το ΑΣΕΠ ουσιαστικά αδυνατεί να ανταποκριθεί στον έλεγχο των δεκάδων χιλιάδων προσλήψεων που γίνονται, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύει την εκτίμηση ότι ο ρόλος του είναι να λειτουργεί ως άλλοθι για τους ρουσφετολογικούς διορισμούς της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από ελέγχους του ΑΣΕΠ διαπιστώθηκαν παραβάσεις των διατάξεων του νόμου για προσλήψεις σε 27 περιπτώσεις, από τις 31 όπου ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι, τα πορίσματα των οποίων στάλθηκαν και στον εισαγγελέα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η "Ολυμπιακή", η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ο ΕΟΤ και αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις και δήμοι. Από άλλους ελέγχους νομιμότητας που έγιναν διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις στις προκηρύξεις για διορισμούς, σε εποχικό προσωπικό, φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι υποψήφιοι (!), ενώ διαπιστώνεται και προσπάθεια να "ματαιωθεί η πρόσληψη ανεπιθυμήτων".

Εκ των υστέρων το ΑΣΕΠ φροντίζει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από το γνωστό διαγωνισμό της ντροπής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, αναφέροντας ότι "δεν είχε καμία συμμετοχή στη διαμόρφωση των ρυθμίσεων αυτών, αλλά απλώς εκλήθη να τον διεξάγει". Ταυτόχρονα, αποδίδει την υψηλή αποτυχία των υποψηφίων "προφανώς και στο επίπεδο των υποψηφίων", ενώ υποβάλλει μια σειρά "βελτιωτικές" προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ των προτάσεων που κάνει γενικότερα για τους διορισμούς περιλαμβάνεται και η νομοθετική παρέμβαση ώστε να περιληφθούν και οι τίτλοι σπουδών ΙΕΚ, προφανώς και των ιδιωτικών, στο ενιαίο προσοντολόγιο, ώστε να μην αποκλείονται από τις εκάστοτε προκηρύξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ