Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη στον αγώνα του κουρδικού λαού

Συνεχίζεται η αποστολή στην εφημερίδα μας ανακοινώσεων και ψηφισμάτων φορέων, με τα οποία εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα του κουρδικού λαού και στον ηγέτη του Α. Οτσαλάν.

  • Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου" χαρακτηρίζει πράξη πολιτικής απανθρωπιάς τη σύλληψη και παράδοση του Οτσαλάν που προκαλεί ντροπή, οργή και αγανάκτηση σ' όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο για όλους αυτούς που συνεργάστηκαν. Οι εκπαιδευτικοί, αφού επισημαίνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των κυβερνήσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, τονίζουν ότι αυτές προσπαθούν να συντρίψουν κάθε λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό και καλούνται όλοι οι γονείς και οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους κατά της "νέας τάξης πραγμάτων" και να απαιτήσουν την πολιτική λύση του κουρδικού προβλήματος και την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη.
  • Το ποτήρι ξεχείλισε με τη σύλληψη και παράδοση του Οτσαλάν, που με τη βοήθεια της κυβέρνησής μας παραδόθηκε στους Τούρκους στρατοκράτες. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και δεδομένες για την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, τονίζεται σε πρόσκληση - διαμαρτυρία των φορέων του Γαλατσίου: Επιτροπή Ειρήνης, Σύλλογος Γυναικών, Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης, Αθλητικός Ομιλος Κορωνίδας, Επιτροπή Συνταξιούχων ΙΚΑ, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Συνδικάτο Οικοδόμων, Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση (ΔΑΚ) Γαλατσίου.

Οι παραπάνω φορείς καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στον κουρδικό λαό την Τετάρτη 17 Μάρτη 1999 στις 7 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου.Θα μιλήσει ειδικός για το Κουρδικό της Διεθνούς Αλληλεγγύης και θα απαγγελθούν ποιήματα Κούρδων ποιητών.

Καλούνται όλοι οι Γαλατσιώτες και μαζικοί φορείς της περιοχής να ευαισθητοποιηθούν και να εκδηλώσουν με τη συμμετοχή τους τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του ηγέτη τους και να σταματήσουν οι διωγμοί και τα βασανιστήρια του κουρδικού λαού.

  • Η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Ν. Σάμου στους καταπιεζόμενους λαούς και τους πρόσφυγες,στην οποία συμμετέχουν πολλοί φορείς του νησιού, όπως το ΕΚ, ΕΛΜΕ, Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών, Σύλλογος Εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Σάμου,με ψήφισμά της εκφράζει τη διαμαρτυρία της προς την ελληνική κυβέρνηση για την παράδοση του Οτσαλάν, καταδικάζει τη στάση της ΕΕ και καταγγέλλει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που επιβάλουν βίαια τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των λαών. Επίσης, εκφράζονται η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον κουρδικό λαό και ζητείται η απελευθέρωση του ηγέτη τους.
  • Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης μαζί με την κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο,με στόχο τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, καλούν σε συγκέντρωση στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου, σήμερα Σάββατο, 13 Μαρτίου και ώρα 10.30 το πρωί.
  • Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση των Ελλήνων μαθηματικών στον βασανιζόμενο ηγέτη του κουρδικού λαού. Η διαμαρτυρία και η κινητοποίηση όλων μας, τονίζεται, αποτελούν στοιχειώδη υποχρέωση για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ατομικών δικαιωμάτων και του δικαίου.
  • Ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου εκφράζει την αγανάκτησή του για την πολιτική της υποτέλειας που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Η παράδοση του Οτσαλάν είναι το αποτέλεσμα της συστράτευσης και υποταγής στο νέο δόγμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με το οποίο κάθε λαός που διεκδικεί, με τα μέσα που αυτός αποφασίζει, το δικαίωμα στα σύνορα, στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στα κοινωνικά του δικαιώματα, κάθε λαός που θέλει να επιλέγει το κοινωνικό και πολιτικό του σύστημα, αναγορεύεται σε τρομοκράτη και πρέπει να τσακίζεται με όλα τα μέσα πολιτικά και στρατιωτικά.

Οχι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, όχι στην πολιτική που διχοτομεί το Αιγαίο και την Κύπρο και δε λύνει το κουρδικό πρόβλημα, όχι στην επέμβαση στο Κόσσοβο, όχι στην υποτέλεια και την εξάρτηση, ειρήνη - φιλία - συνεργασία των βαλκανικών λαών, προβάλλουν οι φοιτητές.

  • Τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Χάγκεν και περιχώρων δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον κουρδικό λαό και ζητούν τη δικαίωση του. Απαιτούν την απελευθέρωση του Οτσαλάν και των άλλων Κούρδων πατριωτών που κρατούνται και βασανίζονται στις τουρκικές φυλακές.
  • Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου,με καταγγελία - διαμαρτυρία της τονίζει ότι η "διεθνής δημοκρατική κοινότητα εκώφευσε και ευτέλισε τις μέχρι τώρα διακηρύξεις της για υπεράσπιση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" με τη στάση της απέναντι στο δράμα του κουρδικού λαού και του ηγέτη του Α. Οτσαλάν. "Εμείς οι Ελληνες του Βελγίου καταγγέλλουμε τη στάση των δυνατών της Ευρώπης και τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του πολιτισμού μας. Καλούμε την ευρωπαϊκή διανόηση να λύσει τη σιωπή της και να δικαιολογήσει την ύπαρξή της", υπογραμμίζεται. Επίσης, ζητείται, να προωθηθεί με συγκεκριμένα μέτρα η επίλυση του κουρδικού ζητήματος, πράγμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία.
  • Κάλεσμα για αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό και ειρήνη στη Βαλκανική, απευθύνουν μαζικοί φορείς της Χίου (εργατικές οργανώσεις, δήμοι, επιστημονικοί σύλλογοι κλπ.). Καταγγέλλουν και καταδικάζουν την πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ, που από τη μια αναγορεύουν σε τρομοκράτη ένα λαό, τον κουρδικό, ο οποίος παλεύει για την ελευθερία του και, από την άλλη, οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο δράμα της Κύπρου και στο Κόσσοβο, με κίνδυνο να αιματοκυλήσουν τη Βαλκανική.

Εκτός των άλλων, στο κάλεσμα υπογραμμίζεται η ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα του Κόσσοβου στη βάση των αρχών του Δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των λαών.

Ειδικότερα, όσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν, ζητείται η άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη και η άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την πολιτική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Καλείται ο λαός της Χίου, συνδικαλιστικοί, μαζικοί, πολιτιστικοί φορείς, να συμπαρασταθούν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και τον Α. Οτσαλάν.

  • Το παράρτημα Εθνικής Αντίστασης Αχαρνών - Βάθης καταγγέλλει προς το λαό την ανήκουστη και επαίσχυντη πράξη εθνικής ταπείνωσης της χώρας και του λαού από την ελληνική κυβέρνηση, την παράδοση του Α. Οτσαλάν στους Τούρκους. Ζητάνε από τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου κουρδικού λαού, αποτρέποντας, συγχρόνως, και τη δολοφονική εξόντωση του προδομένου ηγέτη του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ