Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέσεις και προκλήσεις

Οι αμερικανικές "συστάσεις" προς Αθήνα και Αγκυρα για διατήρηση χαμηλών τόνων δε φαίνεται να αποδίδουν, προφανώς γιατί οι αμερικανικές παρεμβάσεις υποκρύπτουν σκοπιμότητες. Η τουρκική διπλωματία, αξιοποιώντας τις αμερικανικές "πλάτες" κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα με την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης.

Χτες εννιά σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών προχώρησαν σε παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι παραβιάσεις έγιναν στην περιοχή γύρω από τη Σάμο. Οι παραβάσεις έγιναν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, όπου παρατηρήθηκαν και εμπλοκές των τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών που έσπευσαν να αναχαιτίσουν.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι ο Αμερικανός εντεταλμένος για το Κυπριακό, Τ. Μίλερ, στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κρανιδιώτη, "επαναδιατύπωσε τη θέση ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να μην κλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι".

Ο Δ. Ρέππας αναφερόμενος σε πληροφορίες που "ήθελαν" την αμερικανική διπλωματία να προετοιμάζει μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, είπε ότι "είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε αντιμετωπίσει, δε μας έχει απασχολήσει, δεν έχει καν τεθεί τέτοιο θέμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ