Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΤΟΝΙΖΟΥΝ:
Δε μας φταίνε οι Κούρδοι

"Δεν τα έχουμε με τους Κούρδους. Με την κυβέρνηση και τον δήμαρχο Αθηναίων τα έχουμε, που δε δίνουν λύση στα προβλήματά μας". Αυτό τόνιζαν χτες δεκάδες κάτοικοι της περιοχής γύρω από την πλατεία Κουμουνδούρου, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί εδώ και ενάμιση χρόνο, με εκατοντάδες πρόσφυγες να επιβιώνουν στο ύπαιθρο, μαζί με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν όλο και δυσμενέστερες συνθήκες διαβίωσης και κανένας αρμόδιος να μη λύνει το στεγαστικό τους πρόβλημα.

Χτες το απόγευμα, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία Αγ. Γεωργίου, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ασωμάτων. Με μαύρες σημαίες και πανό, με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου,υπογράμμισαν την ανάγκη να βρεθεί στέγη για τους Κούρδους που στοιβάζονται στην πολύπαθη πλατεία, αυτή να παραδοθεί στους κατοίκους και να αναβαθμιστεί γενικά η περιοχή.

Οπως σημείωσε η πρώτη ομιλήτρια της συγκέντρωσης, Κ. Παπαδημητρίου,που μένει στην περιοχή, οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτα ενάντια στους Κούρδους, δεν έχουν να μοιραστούν κάτι μαζί τους και δε θέλουν την εκδίωξή τους από την πόλη. Απλά να βρεθεί χώρος στέγασης, όπου θα φιλοξενηθούν και θα ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες. "Θέλουμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε", υπογράμμισε.

Ο δεύτερος ομιλητής, επαγγελματίας και κάτοικος της περιοχής, ο Στ. Κάτρης,επισήμανε: "Ψηφίσαμε δήμαρχο και δήμαρχο δεν έχουμε. Αν η κυβέρνηση και ο δήμος δε δώσουν λύση στα προβλήματα των προσφύγων και τα δικά μας, θα ξαναβγούμε στους δρόμους. Πρέπει άμεσα να στεγάσουν τους ανθρώπους αυτούς και η πλατεία να γίνει χώρος αναψυχής για τους περιοίκους. Αν ο δήμος είναι, όπως λέει, αναρμόδιος και η κυβέρνηση κωφεύει, τότε ο δήμαρχος να την πιέσει να ασχοληθεί με το θέμα".

Επιπλέον, με ανακοίνωση που μοίραζαν στους δημοσιογράφους, οι κάτοικοι σημείωναν πως πρώτοι ζήτησαν τη στέγαση των προσφύγων. Πως ύψωσαν τις μαύρες σημαίες, όχι ενάντια στους Κούρδους, αλλά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία της κυβέρνησης και του δήμου. Και πως τη στιγμή που οι διοικούντες καυχιούνται για την "αναβάθμιση" του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και μιλάνε για επανεγκατάσταση των κατοίκων, που το είχαν εγκαταλείψει προηγούμενα, η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων θα διώξει και τους τελευταίους κατοίκους από την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ