Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΡΥΘΜΙΣΗ" ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
Απάτη ολκής!

Με "ρυθμίσεις" που υπολείπονται ακόμη και αυτών που ισχύουν από το 1991 στην ΑΤΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει όχι τόσο τους αγρότες που γνωρίζουν, αλλά την κοινή γνώμη

Απροκάλυπτη εξαπάτηση των αγωνιζόμενων αγροτών επιχείρησε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την εξαγγελία... ρύθμισης αγροτικών χρεών, που οφείλονται στην ΑΤΕ. Πρόκειται για μερική, και με δυσμενέστερους όρους, επαναφορά εγκυκλίου της Τράπεζας που ισχύει από το 1991!!!

Το θέατρο της εξαπάτησης στήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας Γ. Παπαντωνίου και Γ. Ανωμερίτη με τον διοικητή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου σε διακοσμητικό ρόλο. Αφού ο Γ. Παπαντωνίου,ενδεδυμένος αγροτικό χιτώνα, έχυσε καυτά δάκρυα για τους αγρότες - "είναι κατάφωρα άδικο για τον Ελληνα αγρότη να μην κερδίσει από το νέο οικονομικό περιβάλλον", δήλωσε ανερυθρίαστα - προέβη στη συνέχεια στην ανακοίνωση της ακόλουθης... ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία:

  • Διαγράφονται όλοι οι τόκοι ποινής των αγροτικών χρεών.
  • Διαγράφεται το 50% των δεδουλευμένων τόκων.
  • Συνάπτεται νέο δάνειο για το ποσό που θα προκύψει μετά τις δύο αυτές διαγραφές. Το δάνειο αυτό είναι 10ετές, ενώ το επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια εξυπηρέτησής του θα είναι 4 μονάδες μικρότερο από το υφιστάμενο επιτόκιο χορηγήσεων της Αγροτικής Τράπεζας που είναι σήμερα 16%. Δηλαδή για τα δύο πρώτα χρόνια το επιτόκιο θα οριστεί στο 12%. Η εξόφληση για τα υπόλοιπα 8 χρόνια θα γίνει με το κυμαινόμενο επιτόκιο αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπαντωνίου σημείωσε με έμφαση ότι δεν προκύπτει "καμία έμμεση ή άμεση επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού", ενώ έσπευσε να σημειώσει επίσης ότι η ΑΤΕ ευνοείται από τη "ρύθμιση" αυτή καθώς εξυγιαίνει το χαρτοφυλάκιό της.

"Καλύτερη" η εγκύκλιος του '91

Αυτό όμως που παρουσιάζουν σαν... νέα τραπεζική ρύθμιση, δεν είναι παρά επαναφορά, επί το χείρον μάλιστα, της τραπεζικής εγκυκλίου 82/91 της ΑΤΕ, η οποία μάλιστα έχει διαρκή ισχύ.Η συγκεκριμένη εγκύκλιος προβλέπει μάλιστα, εκτός από την πλήρη διαγραφή των τόκων ποινής, και διαγραφή μέχρι και 100% των δεδουλευμένων τόκων, αν ο αγρότης που εναχθεί στη ρύθμιση δεχτεί να πληρώσει ένα σημαντικό μέρος του άληκτου κεφαλαίου.

Κατά τα άλλα προβλέπονται τα ίδια που εξαγγέλθηκαν σαν... ευνοϊκές ρυθμίσεις χτες, δηλαδή δημιουργία νέου δανείου και εξόφλησή του σε δέκα χρόνια κλπ., και όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΑΤΕ, τέτοιες ρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει χιλιάδες...

Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικούς παράγοντες, η λύση του εξώδικου διακανονισμού που προσφέρει η ΑΤΕ για ληξιπρόθεσμα χρέη, είναι πολύ περισσότερο συμφέρουσα από τη ρύθμιση της εγκυκλίου 82/91. Αναφέρουν σαν παράδειγμα περίπτωση, σύμφωνα με την οποία κάποιος όφειλε 50 εκατ. δραχμές στην ΑΤΕ, είχε υποθηκεύσει ακίνητο 20 εκατ. δραχμών και στο διακανονισμό που επήλθε στο χρέος διαγράφηκε με την πληρωμή 16 εκατ. δραχμών.

Αλλά και στην περίπτωση που κάποιος δεχτεί να ενταχτεί στην (αναπαλαιωμένη) ρύθμιση, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα, καθώς:

  • Θα πρέπει να υπάρξουν εμπράγματες διασφαλίσεις, να υποθηκευτούν δηλαδή χωράφια, σπίτια κλπ.
  • Να υπάρξει μελέτη βιωσιμότητας από την πλευρά της ΑΤΕ, ώστε να διαπιστωθεί ότι ο αγρότης που ενταχτεί είναι σε θέση να εξοφλήσει τις δόσεις του δανείου. Ζήσε Μάη δηλαδή...

Αν και δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, απλώς αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, η "ρύθμιση" καλύπτει όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείες, τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και τα θερμοκήπια. Εντάσσονται επίσης και οι λήπτες δάνειων που έχουν συνάψει δάνεια μέχρι το τέλος του 1997 για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (Νομοί Ημαθίας, Πέλλας και Καρδίτσας).

Ερωτηματικά δημιουργήθηκαν από την άρνηση των αρμόδιων υπουργών να δώσουν, αν και ρωτήθηκαν, συγκεκριμένα στοιχεία. Σε ερώτηση πόσους αγρότες αφορά η "ρύθμιση", η απάντηση ήταν "θα περιληφθεί μεγάλος αριθμός αγροτών" (!), ενώ παριστάμενοι παράγοντες έκαναν λόγο ανεπισήμως για 40.000-50.000 αγρότες. Ενώ για μια σειρά διευκρινίσεις σχετικά με τη "ρύθμιση" ο Γ. Παπαντωνίου παρέπεμπε σε ανακοινώσεις της ΑΤΕ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ