Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερχονται συνεχώς!

Μιλούν στο "Ρ" αγρότες που έφτασαν χτες στη "Βιοκαρπέτ"

Νέο αγωνιστικό "αίμα" έτρεξε χτες στην κεντρική οδική αρτηρία της χώρας. Εκατοντάδες τρακτέρ από πολλά χωριά της Καρδίτσας, έφταναν κατά κύματα στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", ενισχύοντας θεαματικά τις υπάρχουσες αγωνιστικές δυνάμεις.

Το μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" θέριεψε χτες το απόγευμα και οι αγρότες που ήρθαν, μαζί με όλους αυτούς που κατέβηκαν τη Δευτέρα και όσους προστέθηκαν την Τρίτη, δήλωναν ακόμα πιο αποφασισμένοι να αγωνιστούν δυναμικά μέχρι τη δικαίωση και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Και έδειχναν ακόμα πιο οργισμένοι από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, που, αντί για λύσεις, έστειλε στη Θεσσαλία τα ΜΑΤ, επιδιώκοντας έτσι να "σπείρει" τον εκφοβισμό στον κάμπο. Ολα αυτά, όμως, δεν εμπόδισαν χτες τους αγρότες από τα χωριά των Δήμων Σελλάνων και Πάμισου,καθώς από τα χωριά Πασχαλίτσα,Πρόδρομος,Φύλλο,Αγ. Θεόδωροι,Γοργοβίτες κ.ά. Και το αγωνιστικό ποτάμι, που "πηγάζει" ασταμάτητα όλες τις προηγούμενες μέρες από τα χωριά της Καρδίστας δεν πρόκειται να έχει σταματημό, αφού και σήμερα αναμένεται να κατέβουν ισχυρές δυνάμεις από πολλά χωριά. Το "φαινόμενο" αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, όσο η κυβέρνηση επιμένει στην άρνηση της επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων και εξακολουθεί να χαράζει την ίδια αντιαγροτική πολιτική.

Αγρότες που παρέταξαν χτες τα τρακτέρ στο μπλόκο, ξεστόμιζαν λόγια που έβγαζαν φωτιές. "Δε βγήκαμε την πρώτη μέρα - μας είπε ο Χρήστος Κόκκινος από τους Αγ. Θεοδώρους Καρδίτσας - γιατί δεν το επέτρεψε ο καιρός και περιμέναμε να πει κάτι η κυβέρνηση. Ομως, αντί να ακούσουμε κάποιες λύσεις στα προβλήματα, αυτοί έστειλαν τα ΜΑΤ στη Λάρισα. Αλλά τι νόμισαν ότι θα μας εκφοβίσουν; Αν δε λυθούν τα προβλήματα δεν καταλαβαίνουμε τίποτα ούτε από ΜΑΤ, ούτε από δικαστήρια. Είμαστε πια σε απόγνωση. Είμαστε χρεοκοπημένοι και δεν έχουμε να ζήσουμε. Βλέπουμε πια ότι δεν υπάρχει προοπτική και ότι τελειώνουν για τους αγρότες. Πρέπει να αγωνιστούμε για να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωριά μας".

Από το ίδιο χωριό ο Παντελής Νταρακλίτσας που ήρθε χτες με "ξεσκούφωτο" τρακτέρ, τόνισε: "Χρειάζεται πίεση, για να λυθούν τα προβλήματα. Ομως η κυβέρνηση μας πιέζει με ΜΑΤ και δικαστήρια. Εμένα όμως δε με φοβίζουν ούτε τα δικαστήρια, ούτε τα ΜΑΤ, ούτε η φυλακή. Και να με βάλουν φυλακή καλύτερα θα περάσω από ό,τι τώρα. Καταλάβαμε πλέον ότι δε γίνεται τίποτα χωρίς αγώνα και θα δείτε ότι από το χωριό μας θα κατέβουν κι άλλοι αύριο".

"Ο εκφοβισμός δεν περνάει"

"Μας πνίγουν τα χρέη", ήταν τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Μακρή από το Φύλλο. "Εχουμε φτάσει σε τέτοια κατάσταση που δε μας μένει τίποτα άλλο, παρά να κατέβουμε στο δρόμο. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο εκφοβισμός δεν περνάει. Οσο φέρνουν ΜΑΤ και εισαγγελείς τόσο θα κατεβαίνουν και άλλα τρακτέρ". Εκείνη τη στιγμή παρεμβαίνει φωναχτά ο συγχωριανός του Χρήστος Παπαβασιλείου, που κι αυτός ήταν στην ίδια φάλαγγα, λέγοντας: "Να έρθει ο Πάγκαλος να δει τις καρτέλες μας στην Αγροτική Τράπεζα του Παλαμά, για να δει πόσο εκατομμυριούχοι είμαστε. Τέτοια να λένε και θα κατέβουν άλλοι τόσοι εδώ". Για να συνεχίσει: "Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που κυβερνούν ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των χρεών. Οχι, όμως, όπως έγινε με την προηγούμενη ρύθμιση, που έκαψε το 90% των αγροτών της Καρδίτσας. Πρέπει, επίσης, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δοθεί τιμή στο βαμβάκι. Γιατί αλλιώς δε γίνεται τίποτα. Για να καταλάβετε μόνο από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας χάνουμε 130 - 140 δραχμές το κιλό. Ομως, αυτά τα λεφτά που χάνουμε είναι το κέρδος μας".

"Μας καταληστεύουν"

"Μας καταληστεύουν και θέλουν να κάτσουμε στα σπίτια μας", τονίζει ο Ευθύμιος Βαϊόπουλος από το Προάστιο, που μαζί με 50 τουλάχιστον αγρότες από το χωριό του έφερε χτες το μεσημέρι το τρακτέρ του στη "Βιοκαρπέτ". "Δεν έχουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να αγοράσουμε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε, να ταϊσουμε την οικογένεια. Κι έχουμε τον Πάγκαλο να μας λέει κομμουνιστές και εκατομμυριούχους. Αλλά δε φταίει αυτός. Φταίω εγώ που τους ψήφιζα τόσα χρόνια".

"Μας εξαγριώνουν με αυτά που λένε", τονίζει με τη σειρά του ο Κώστας Καμιώτης επίσης από το ίδιο χωριό: "Είμαι 40 χρονών, έχω τρία παιδιά και δεν έχω να ζήσω την οικογένεια. Για αυτό ήρθαμε εδώ. Λέτε να μας αρέσει να τρέχουμε στους δρόμους και να ταλαιπωρούμαστε; Εχουμε πρόβλημα, δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό; Τι νομίζουν ότι με την τρομοκρατία θα λύσουν το πρόβλημα; Με όλα αυτά που γίνονται ακόμα και αυτοί που δεν είχαν σκοπό να βγάλουν τα τρακτέρ, θα κατέβουν τώρα και απ' όσο ξέρω, αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έρθουν κι άλλα τρακτέρ εδώ από το Προάστιο και τα γύρω χωριά".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ